6
Witam wszystkich. Właśnie zaczynam zabawę z akwarystyką i pomimo że oczytałem się tu i ówdzie jak urządzić zbiornik nie znalazłem odpowiedzi na pytanie odnośnie deszczownicy, a mianowicie w jakiej odległości od tafli wody powinna znajdować się deszczownica skierowana wylotem do góry żeby spełniała swoje zadanie i napowietrzała odpowiednio wodę, ale nie robiła zbytniego zamieszania w zbiorniku. Deszczownica oczywiście umieszczona pod wodą. Dodam że gdy użyłem filtra montując do niego rurkę która pobiera powietrze z zewnątrz , zamiast deszczownicy, w akwarium był tzw efekt pralki, wszystko wirowało i było straszne zamieszanie, woda bardzo niespokojna. Zbiornik 72 l, filtr 450 l/h. W tej chwili mam deszczownice około 8 cm pod taflą i na powierzchni jest lekka górka powodująca nieznacznie ruch tafli. Nie wiem czy nie za głęboko umieściłem dyfuzor deszczownicy.
2
Deszczownica i żadne napowietrzacze nie są w o ogóle potrzebne w akwarium. Wystarczy, że filtr wewnętrzny powiesisz na tyle wysoko żeby tafla wody poruszała się... Oprócz tego żywe rośliny (nie sztuczne) też przecież produkują tlen (fotosynteza)...
6
Miałem sam filtr dość wysoko ale jak juz pisałem strumień wody był bardzo silny i robił się kocioł w zbiorniku; deszczownicą zredukowałem prędkość wylotu wody. Nie wiem czy dobrze myslę ale wydaje mi się że woda w zbiorniku powinna być raczej spokojna a nie " wirówka ".
2
To zmniejsz moc filtra... W większości filtrów można regulować jego moc chyba, że masz jakąś chińską tandetę...
6
Bardzo wyczerpująca odpowiedź....gdyby się dało zmniejszyć moc nie zadawałbym takich pytań, poprostu bym ją zmniejszył i byłby git, a widocznie tak nie jest skoro pytam.
55
(29.05.2011, 19:51)yanosik napisał(a): Bardzo wyczerpująca odpowiedź....gdyby się dało zmniejszyć moc nie zadawałbym takich pytań, poprostu bym ją zmniejszył i byłby git, a widocznie tak nie jest skoro pytam.
Możesz zastosować gąbkę o mniejszych dziórach albo czekać, aż filtr sam się zabije brudem i na pewno się uspokoi