Witam , od niedawna posiadam "obślizgłą skorupę" i muszę powiedzieć , że czasami go nie rozumiem jak po 2 czasami nawet trzech dniach wspinaczki po szybie próbuje dalej, czemu tak robi? nie wiem , ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego przebywa bardzo długo obok grzałki , woda w akwarium ma 25 st. czyli wystarczająco czy jest mu za zimno ? wracając do tej wspinaczki po szybie , odbieram to jako rozpaczliwą próbę ucieczki, może powinienem "jej " pozwolić co jakiś czas "pobiegać" po mieszkaniu. Poniżej zamieszczam zdjęcia "szkła". Czekam na odpowiedzi .Thx

08.12.2010, 17:39
A lampę ma? A kawałek wysepki bez wody gdzie pod ą lampą mógłby się wygrzać jest?
Słabo przygotowane terrarium.
Słabo przygotowane terrarium.
08.12.2010, 18:16
Robi tak ponieważ nie ma wysepki gdzie mógł by odpocząć od wody.
08.12.2010, 18:56
(08.12.2010, 17:39)Yacek napisał(a): Słabo przygotowane terrarium.Słabo? Wogóle nie przygotowane... Doświadczenia w żółwiach nie mam żadnego, ale to terrarium wygląda okropnie. Do tego gdzie jest lampa i miejsce wygrzewania?
Nigdy żółwia nie miałem, a o takich rzeczach wiem... Mogłeś przeczytać o przygotowaniu zbiornika przed zakupem zwierzaka...
Wcale nie wspomne o kolorze żwirku...
08.12.2010, 20:07
z ta roslinka fioletowa to przesada... a jak niewiesz jak zrobic wysepke to poprostu wrzuc mu jakis duzy plaski kamien na ktory moze wejsc i posiedziec
ps. zrob jakies zdjecie od 'przodu' a nie od gory
ps. zrob jakies zdjecie od 'przodu' a nie od gory
hot eh?
09.12.2010, 13:40
Witam wszystkich , dziękuje za trafne spostrzeżenia o których ja początkujący hodowla po prostu nie wiedziałem , prawda jest taka że wcale się nie przygotowałem. Skorzystałem z waszych rad i zrobiłem "wysepkę",po lewej stronie na zdjęciu , nie wiem czy to wystarczy , lecz na razie musi wystarczyć .Oświetlenie jest to zwykła lampka w którą wkręciłem żarówkę o mocy 25 wat , dodam że na pudełku jest napisane że daje światło dzienne , nie wiem jakie ma to znaczenie. Poczekam kilka dni zobaczę czy zmiany pomogły.
Obecnie:
Obecnie:
09.12.2010, 14:57
co taka woda brudna ?
09.12.2010, 15:27
Sprawdzałem ile będzie potrzeba żeby kamienie się nie zsypywały , leżą luzem.Chciałbym usłyszeć czy mniej więcej o to chodzi z ta wysepka , właśnie teraz lookam na gada i widzę że faktycznie siedzi na wyspie pod latarnią, więc chyba działa.
09.12.2010, 16:04
Wysepkę najlepiej zrobić z kilku piaskowców sklejonych sylikonem akwarystycznym
« Starszy temat | Nowszy temat »