• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pierwsze akwarium

WitamWink

Postanowiłem założyć swoje pierwsze akwarium po 9 latach przerwy. Pierwsze akwarium miałem gdy chodziłem do pierwszej gimnazjum. O tym jak one wyglądało wole nie pisać. Teraz postanowiłem założyć nowe jako ,że ze starego sprzętu nic mi nie zostało zakupiłem nowe. Zrobiłem oczywiście błąd najpierw kupiłem potem czytam forum. Akwarium jest małe 25l Wygląda to od dzisiaj tak jak na załączniku.

Poczytałem trochę forum i postanowiłem
-wywalić kamyczki
-wywalić te plastikowe rośliny
-kupić brązowy żwirek oraz żywe roślinki
-już mam parę pomysłów co do ozdób zaczerpniętych z forum

Pytania:
1.Co ma mieszkać w moim akwarium?? No cóż po paru postach odpowiedź jest prosta bojownik. Pytanie jakie towarzystwo mu zafundować??(oczywiście to na końcu)
2.Co myślicie o termometrze naklejanym na szybę?? (Taki właśnie posiadam)
3.Mój filtr firmy "HAILEA"(o ile to jakaś firmaTongue) Można używać na dwa sposoby 1To wystająca rurka z dziurkami z której leje się woda(obecnie tak chodzi) lub mogę ją wyciągnąć i podłączyć wężyk. Który sposób jest lepszy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi a postępy będę systematycznie zamieszczał.    

Do 25 litrów to tylko bojownik i nic więcejSmile Te wielkie kamole koniecznie wyrzuć i kup jakiś drobny żwirek lub zwykły piasek. Kup żywe rośliny i możesz jeszcze jakiś mały korzonek dorzucić. AA i zrób jakieś tłoSmile najlepiej czarne, nawet z bristolu czy jakiejś czarnej koszulki.
Ta "rurka z dziurkami" to deszczownica, która napowietrza wodę

Kurcze tylko 1 bojownik Sad Myślałem żeby chociaż mu dwie koleżanki kupićBig Grin
albo chociaż jakiegoś ślimaczkaRolleyes

Na samca z samiczkami to 45 litrów byś musiała mieć chociażSmile Co do ślimaków to się nie wypowiadam, bo nie wiem jakie są ich "wymagania"

A co myślisz na temat połączenia go z krewetkami??

możesz mu dać ampularie albo coś innego spokojnie,
krewetki jeśli tylko ich nie będzie zjadał też mogą być.

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Nie wiem, bo nie mam krewetekSmile Inni użytkownicy często piszą, że to zły pomysł, bo bojek zrobi sobie z nich obiadSmile Chyba, że na prawdę dobrze urządzisz akwarium tzn duuuużo roślin (w tym szczególnie ważny dla krewetek jest mech) i stworzysz im dużo kryjówek. Ale ja w tak małym akwarium bym nie ryzykowała, bo szkoda krewetek

Rozumiem dzięki za pomoc. Na razie poprzeglądam galerie a od jutra zaczynam działać.

Może nie koniecznie bojek? Microrazbory "Galaxy" są ładnymi i malutkimi rybkami, ok. 2cm.
Chciałem je kiedyś do mojego 35l, ale ciężko jest zdobyć i są dość drogie.

Właśnie szperając po forum odnalazłem taką wypowiedź:

Seoo napisał(a):25l/30l:
1.
1xbojownik
+krewetki(ewentualnie)
+ślimak/i
2.
krewetki -ilość zależy od gatunku
+ślimaki

3.
10-12xmicrorasbora galaxy
+krewetki