01.12.2009, 12:46
Witam, mam maly zbiorniczek, niecale 19l początkowo było tam obsadzone 2 samice i 1 samiec gupika 
Mój problem polega na tym że samice mi wyzdychały, prawdopodobnie z powodu wieku i że tak powiem eksplatacji płciowej
Sądzę tak ponieważ jedna samica kocila mi sie 5 razy druga natomiast 3 razy.
Więc przechodząc do sedna sprawy, mam masę narybku (ok 20-28 szt) i jednego w pełni sprawnego, wykształconego samca.
Co dziwne - narybek ma juz prawie 2 miesiące a niektóre osobniki nie przekroczyly 5mm, inne zaś zaczeły się juz parę dni temu wybarwiac.
Mój problem polega na tym iż:
1. czy dokupic samice? nie wiem ale z ludzkiego pogladu to troszke nie etyczne zeby "tata" z "dziecmi"
mam nadzieje ze wiecie co mam na mysli.
2. co należy uczynic zeby narybek zaczął się w koncu rozwiajac.
PS: nadmienie ze parametry mam w porządku, temp w granicach 23-16, co 4 dni podmianka 4-6litrów (oczywiscie odstana) filtracja 18 godzinna (no wlasnie, podczas filtracji mniejsze osobniki gromadza mi sie kolo filtra po równoleglej scianie akwa na który "wieje" filtr, moze to byc przyczyna?
Pozdrawiam.

Mój problem polega na tym że samice mi wyzdychały, prawdopodobnie z powodu wieku i że tak powiem eksplatacji płciowej
Sądzę tak ponieważ jedna samica kocila mi sie 5 razy druga natomiast 3 razy.Więc przechodząc do sedna sprawy, mam masę narybku (ok 20-28 szt) i jednego w pełni sprawnego, wykształconego samca.
Co dziwne - narybek ma juz prawie 2 miesiące a niektóre osobniki nie przekroczyly 5mm, inne zaś zaczeły się juz parę dni temu wybarwiac.
Mój problem polega na tym iż:
1. czy dokupic samice? nie wiem ale z ludzkiego pogladu to troszke nie etyczne zeby "tata" z "dziecmi"
mam nadzieje ze wiecie co mam na mysli.2. co należy uczynic zeby narybek zaczął się w koncu rozwiajac.
PS: nadmienie ze parametry mam w porządku, temp w granicach 23-16, co 4 dni podmianka 4-6litrów (oczywiscie odstana) filtracja 18 godzinna (no wlasnie, podczas filtracji mniejsze osobniki gromadza mi sie kolo filtra po równoleglej scianie akwa na który "wieje" filtr, moze to byc przyczyna?
Pozdrawiam.