Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
18Litrów z narybkiem głupika :) - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: 18Litrów z narybkiem głupika :) (/showthread.php?tid=15020)

1 2

18Litrów z narybkiem głupika :) - krystian55 - 01.12.2009

Witam, mam maly zbiorniczek, niecale 19l początkowo było tam obsadzone 2 samice i 1 samiec gupika Smile

Mój problem polega na tym że samice mi wyzdychały, prawdopodobnie z powodu wieku i że tak powiem eksplatacji płciowej Smile Sądzę tak ponieważ jedna samica kocila mi sie 5 razy druga natomiast 3 razy.
Więc przechodząc do sedna sprawy, mam masę narybku (ok 20-28 szt) i jednego w pełni sprawnego, wykształconego samca.

Co dziwne - narybek ma juz prawie 2 miesiące a niektóre osobniki nie przekroczyly 5mm, inne zaś zaczeły się juz parę dni temu wybarwiac.
Mój problem polega na tym iż:
1. czy dokupic samice? nie wiem ale z ludzkiego pogladu to troszke nie etyczne zeby "tata" z "dziecmi" Tongue mam nadzieje ze wiecie co mam na mysli.
2. co należy uczynic zeby narybek zaczął się w koncu rozwiajac.

PS: nadmienie ze parametry mam w porządku, temp w granicach 23-16, co 4 dni podmianka 4-6litrów (oczywiscie odstana) filtracja 18 godzinna (no wlasnie, podczas filtracji mniejsze osobniki gromadza mi sie kolo filtra po równoleglej scianie akwa na który "wieje" filtr, moze to byc przyczyna?

Pozdrawiam.

RE: 18Litrów z narybkiem głupika :) - Deep - 01.12.2009

Po pierwsze... Nie głupik tylko Gupik Big Grin
Po drugie nie myśl o kupnie samic tylko o większym akwarium , bo w tym możesz tylko i wyłącznie zrobić sobie krewetkarium.

RE: 18Litrów z narybkiem głupika :) - krystian55 - 01.12.2009

Deep napisał(a):Po pierwsze... Nie głupik tylko Gupik Big Grin
Po drugie nie myśl o kupnie samic tylko o większym akwarium , bo w tym możesz tylko i wyłącznie zrobić sobie krewetkarium.

Czemu tak sądzisz Smile widzialem takie profesjonalne gupikaria Smile Wygląda to bajecznie...

RE: 18Litrów z narybkiem głupika :) - daf - 01.12.2009

Fajne akwa.. na krewetki. Pomyśl nad większym akwa, albo oddaj dużą część rybek. Dokupywanie czegokolwiek do tego słoika mija sie z przeznaczeniem. Jak na prawde nie masz mozliwosci co do wiekszego baniaka (przynajmniej 40l) to zostaw sobie z 2/3 samce, a reszte oddaj.
I proszę Cię gorąco, nie wyłączaj filtra, bo to największa głupota z możliwych...
Pozdrawiam
daf

RE: 18Litrów z narybkiem głupika :) - Natka13 - 01.12.2009

Nie padł napewno ze starości.Kto to widział aby jakąkolwiek rybę trzymać w tej szkance.
Zastanów się nad większym akwa,a jeśli chcesz już coś mieć w akwa to zrób w 19L raj dla kilku krewetek.

RE: 18Litrów z narybkiem głupika :) - Olek - 01.12.2009

krystian55 napisał(a):jedna samica kocila mi sie 5 razy druga natomiast 3 razy.
.................................................................................
przechodząc do sedna sprawy, mam masę narybku (ok 20-28 szt)
To nie jest masa narybku, to jest tylko trochę.
Rozmnażaj i trzymaj na stałe je w zdecydowanie większym akwarium.
18l jest/może być tylko rozwiązaniem tymczasowym na wzrost i wychówek narybku.
krystian55 napisał(a):nadmienie ze parametry mam w porządku, temp w granicach 23-16, co 4 dni podmianka 4-6litrów (oczywiscie odstana) filtracja 18 godzinna (no wlasnie, podczas filtracji mniejsze osobniki gromadza mi sie kolo filtra po równoleglej scianie akwa na który "wieje" filtr, moze to byc przyczyna?
Co to znaczy parmetry w normie? Z gupikkami i 18 godzinną filtracją - nie wierzę.
Fakt o ktorym mówisz, że rybki się ustawaiają tuż przy filtrze podczas jego pracy jest skutkiem - nie przyczną.
Gupiki mają szybką przemianę materii wiadomo, że ich nie głodzisz. Sam doskonale wiesz że pielęgnacja tak malego zbiornika jest bardziej pracochłonna niż miałbyś się opiekować akwa 100l.

Olek napisał(a):
krystian55 napisał(a):jedna samica kocila mi sie 5 razy druga natomiast 3 razy.
.................................................................................
przechodząc do sedna sprawy, mam masę narybku (ok 20-28 szt)
To nie jest masa narybku, to jest tylko trochę.
Rozmnażaj i trzymaj na stałe je w zdecydowanie większym akwarium.
18l jest/może być tylko rozwiązaniem tymczasowym na wzrost i wychówek narybku.
krystian55 napisał(a):nadmienie ze parametry mam w porządku, temp w granicach 23-16, co 4 dni podmianka 4-6litrów (oczywiscie odstana) filtracja 18 godzinna (no wlasnie, podczas filtracji mniejsze osobniki gromadza mi sie kolo filtra po równoleglej scianie akwa na który "wieje" filtr, moze to byc przyczyna?
Co to znaczy parmetry w normie? Z gupikkami i 18 godzinną filtracją - nie wierzę.
Fakt o ktorym mówisz, że rybki się ustawaiają tuż przy filtrze podczas jego pracy jest skutkiem - nie przyczną.
Gupiki mają szybką przemianę materii wiadomo, że ich nie głodzisz. Sam doskonale wiesz że pielęgnacja tak malego zbiornika jest bardziej pracochłonna niż miałbyś się opiekować akwa 100l.

Skutkiem czego? Smile Mimo ze pracochłonne daje radę, dno odmulane itp, zero glonów (co 2 dzien mam kropeczki zielone na szybkach) czyscik magnetyczny i jest czysto Smile

RE: 18Litrów z narybkiem głupika :) - mattoid - 01.12.2009

Zero glonów, a co drugi dzień musisz czyścić szybę? Ja u siebie czyszczę szybę tylko wtedy, gdy chcę zrobić zdjęcia (i to nie zawsze), a narzekam na ich nadmiar. Poza tym Olek zwrócił Ci uwagę na fakt 18-godzinnej pracy filtra. Dlaczego robisz mu 6-godzinne przerwy? Filtr (w każdym, a już zwłaszcza w tak małym i do tego przerybionym zbiorniku) powinien pracować 24/7/365. Poza tym 18-litrowy zbiornik dla 30 (nawet małych) ryb, to przegięcie pały.

RE: 18Litrów z narybkiem głupika :) - Olek - 01.12.2009

Odpowiedz na zadane pytanie.
Ja odpowiem, że Twoje warunki w akwarium są co najmniej naganne. Wyłączając filtr odcinasz "dopływ życia" do akwarium. Przede wszystkim zmień to.
Cytat:Fakt o którym mówisz, że rybki się ustawaiają tuż przy filtrze podczas jego pracy jest skutkiem - nie przyczną.
- czytaj tak:
Ryby duszą się we własnym smrodzie i odchodach, gdy włączasz filtr ryby lecą właśnie tam, gdyż tam się wydobywa przefiltrowana i natleniona woda.

Olek napisał(a):Odpowiedz na zadane pytanie.
Ja odpowiem, że Twoje warunki w akwarium są co najmniej naganne. Wyłączając filtr odcinasz "dopływ życia" do akwarium. Przede wszystkim zmień to.
Cytat:Fakt o którym mówisz, że rybki się ustawaiają tuż przy filtrze podczas jego pracy jest skutkiem - nie przyczną.
- czytaj tak:
Ryby duszą się we własnym smrodzie i odchodach, gdy włączasz filtr ryby lecą właśnie tam, gdyż tam się wydobywa przefiltrowana i natleniona woda.

Drogi Olku, na to nie wygląda... Mi się wydaję że rybki są tam po to bo nie daja rady pływac, ponieważ filtr jest za mocny Smile
Oczywiscie mogę się mylic, proszę o krytyke konstruktywną