Wpadłem na pomysł, który mógłby pomóc wielu ludziom w doborze obsady do swojego akwarium. Tabelka (dodana w załączniku) pokazuje, że np w zbiorniku 50litrowym możemy trzymać 14 neonek i 6 kirysów - to wszystko oczywiście tylko i wyłącznie przykłady. Chciałbym stworzyć stronę www własnie na temat obsad do akwarium gdzie były by takie tabelki. W drugiej tabelce byłyby listy ryb danego biotopu - ryby z azji, afryki, ameryki itd. Trzecia tabela pokazywałaby, które ryby mogą pływać razem. Napisane gatunki po lewej stronie pionowo i o góry poziono i na zasadzie gry w "statki" byłoby zaznaczone kolorami czy możemy je razem trzymać. Na dodatem chciałbym zrobić mini bazę ryb. Po kliknięciu na gatunek ryby wyskoczyła by strona ze zdjęciem i krótkim opisem gatunku.
Intencje i sam pomysł są godne uwagi.
Proponowałbym jednak zwiększyć różnicę litraży z przedziałów od 100 litrów na te standardowe czyli "112" "160" "200" "240" itp
Bo z tej projektowej tabeli wynika że wystarczy mieć już 10 litrów więcej i liczba skalarów się podwaja.........i zbrojniki od 50 litrów to też dość kontrowersyjna sprawa.... zbrojników jest wiele odmian jedne są w kropki drugie w ciapki ale co ważne jedne rosną do 12cm a drugi do 30-40.......
Pomysł bardzo mi się podoba trzeba tylko nad nim porządnie popracować .Czy to będzie Twoja indywidualna strona typu blog?
Ta tabelka to tylko przykłady. Każda rybka mógłaby być konsultowana na forum gdyż chciałbym zrobić stronkę (nie bloga) która będzie miała logo "akwaświat" i była częścia tego forum. Więc każda pomoc sie przyda. Litraże faktycznie lepiej zrpbić standardowe. Rybki będa dzielone na gatunki więc i zbrojniki też będa podzielone więc z tym nie ma problemu. Chcę zrobić tak, ze na stronie będą te tabelki do pobrania na dysk (zrobione w exelu) a same opisy gatunków będą bezpośrednio na stronie.
Jeśli macie jakies pomysły to mówcie. Chciałbym się dzisiaj już za to zabrać.
Pierwsze pytanie dla was:
Jakie litraże brać pod uwagę?
kombinuj kombinuj!!! ja jestem za albo moze spisac proponowane obsady do poszczegolnych litrow, podzielone na propozycje dla poczatkujacego i doswiadczonego akwarysty
cos tak jak SEOO podal: http://www.akwaswiat.net/60l-konsultacja...10758.html
Jezeli jestes w sytuacji bez wyjscia, trzeba wyjsc wejsciem.
jestem zdziwiony takim zaangażowaniem w tą prace. Co do litraży to bierz pod uwagę:
-20,30,45,54,63,70,80,96,112,120,150,160,180,200,240,260,300,350,380,400 itp.
Niektóre są bardzo zbliżone litrami więc nie wiem czy jest sens pisać wszystkich.
Dlaczego zdziwiony? Lubię zajmować się czymkolwiek co związane jest z akwarystyką a w wolnych chwilach można coś sobie skrobac przecież Nie wiem do kogo się zwrócić o to czy mogę wkorzystać w logo forum oraz nazwy. Adres strony tez chciałbym mieć coś w stylu www.obsada-akwaswiat.prv.pl
Tu chodzi głównie o pomoc akwarystyczną - czyli o podanie ilości ryb do danego litrażu no i kajie ryby mogą byc razem trzymane. Resztę zrobię sam. Najpierw potrzebuję jakaś stronkę, gdzie są napisane wszystkie ryby z danego biotopu. Chciałbym zrobić każdą tabelke osobno na każdy biotop no bo jak już mamy proponowac DOBRĄ obsadę to nie będziemy chyba mieszać malawi i azji. Więc każdy biotop będzie miał tabelę ile ryb można mieć w danym litrażu.
BlackHawk88 wieczorem podam Ci mój numer gg na pw to będzie się łatwiej pracowało - oczywiście nie chodzi o to, zeby rabac non stop tylko gdy mamy na to ochote nic na siłę
Jeżeli ktos jeszcze chcę pomóc to proszę wiadomości pw z numerami gg