Tabela - obsada dla Twojego akwarium -
Gismo - 22.05.2009
Wpadłem na pomysł, który mógłby pomóc wielu ludziom w doborze obsady do swojego akwarium. Tabelka (dodana w załączniku) pokazuje, że np w zbiorniku 50litrowym możemy trzymać 14 neonek i 6 kirysów - to wszystko oczywiście tylko i wyłącznie przykłady. Chciałbym stworzyć stronę www własnie na temat obsad do akwarium gdzie były by takie tabelki. W drugiej tabelce byłyby listy ryb danego biotopu - ryby z azji, afryki, ameryki itd. Trzecia tabela pokazywałaby, które ryby mogą pływać razem. Napisane gatunki po lewej stronie pionowo i o góry poziono i na zasadzie gry w "statki" byłoby zaznaczone kolorami czy możemy je razem trzymać. Na dodatem chciałbym zrobić mini bazę ryb. Po kliknięciu na gatunek ryby wyskoczyła by strona ze zdjęciem i krótkim opisem gatunku.
Co o tym sądzicie?
RE: Tabela - obsada dla Twojego akwarium -
prof.Animal - 22.05.2009
Ale ta tabela jest straszna!, nie wiem po co się na niej wzorować.
Olek - 22.05.2009
Intencje i sam pomysł są godne uwagi.
Proponowałbym jednak zwiększyć różnicę litraży z przedziałów od 100 litrów na te standardowe czyli "112" "160" "200" "240" itp
Bo z tej projektowej tabeli wynika że wystarczy mieć już 10 litrów więcej i liczba skalarów się podwaja.........i zbrojniki od 50 litrów to też dość kontrowersyjna sprawa.... zbrojników jest wiele odmian jedne są w kropki drugie w ciapki ale co ważne jedne rosną do 12cm a drugi do 30-40.......
Pomysł bardzo mi się podoba trzeba tylko nad nim porządnie popracować

.Czy to będzie Twoja indywidualna strona typu blog?
Gismo - 22.05.2009
Ta tabelka to tylko przykłady. Każda rybka mógłaby być konsultowana na forum gdyż chciałbym zrobić stronkę (nie bloga) która będzie miała logo "akwaświat" i była częścia tego forum. Więc każda pomoc sie przyda. Litraże faktycznie lepiej zrpbić standardowe. Rybki będa dzielone na gatunki więc i zbrojniki też będa podzielone więc z tym nie ma problemu. Chcę zrobić tak, ze na stronie będą te tabelki do pobrania na dysk (zrobione w exelu) a same opisy gatunków będą bezpośrednio na stronie.
Jeśli macie jakies pomysły to mówcie. Chciałbym się dzisiaj już za to zabrać.
Pierwsze pytanie dla was:
Jakie litraże brać pod uwagę?
viktim - 22.05.2009
kombinuj kombinuj!!! ja jestem za

albo moze spisac proponowane obsady do poszczegolnych litrow, podzielone na propozycje dla poczatkujacego i doswiadczonego akwarysty
cos tak jak SEOO podal:
http://www.akwaswiat.net/60l-konsultacja-obsady-t-10758.html
BlackHawk88 - 22.05.2009
jestem zdziwiony takim zaangażowaniem w tą prace. Co do litraży to bierz pod uwagę:
-20,30,45,54,63,70,80,96,112,120,150,160,180,200,240,260,300,350,380,400 itp.
Niektóre są bardzo zbliżone litrami więc nie wiem czy jest sens pisać wszystkich.
Gismo - 22.05.2009
Dlaczego zdziwiony? Lubię zajmować się czymkolwiek co związane jest z akwarystyką a w wolnych chwilach można coś sobie skrobac przecież

Nie wiem do kogo się zwrócić o to czy mogę wkorzystać w logo forum oraz nazwy. Adres strony tez chciałbym mieć coś w stylu
www.obsada-akwaswiat.prv.pl
BlackHawk88 - 22.05.2009
A dlatego ponieważ ja nie miałbym sił spisać wszystkich ryb, ale jeżeli szukasz pomocy to chętnie coś pomogę.
Chyba do wolfika.
Gismo - 22.05.2009
Tu chodzi głównie o pomoc akwarystyczną - czyli o podanie ilości ryb do danego litrażu no i kajie ryby mogą byc razem trzymane. Resztę zrobię sam. Najpierw potrzebuję jakaś stronkę, gdzie są napisane wszystkie ryby z danego biotopu. Chciałbym zrobić każdą tabelke osobno na każdy biotop no bo jak już mamy proponowac DOBRĄ obsadę to nie będziemy chyba mieszać malawi i azji. Więc każdy biotop będzie miał tabelę ile ryb można mieć w danym litrażu.
BlackHawk88 wieczorem podam Ci mój numer gg na pw to będzie się łatwiej pracowało - oczywiście nie chodzi o to, zeby rabac non stop tylko gdy mamy na to ochote

nic na siłę
Jeżeli ktos jeszcze chcę pomóc to proszę wiadomości pw z numerami gg
viktim - 22.05.2009
to moze przed tabelka zcharakteryzujesz kazdy biotop, zeby wkoncu bylo jasno o czym sie mowi?