Marcin1o5 napisał(a):Mam takie pytanie. Jak poznać ze jest kotna molinezja balonowa? Bo po tym, że bedzie grubsza to nie rozpoznam, bo ona jest zawsze gruba . Wiec jak można jeszcze rozpoznać ?
Molinezję, można powiedzieć że są całe życie w ciąży jak jest w pobliżu jakiś samiec Więc jak jest gruba to na 80% właśnie jest w ciąży
Ale to molinezja balonowa to one zawsze przecież są grube U zwykłych molinezji rozpoznaje bo są grubsze niż zwykle. Ale u tej to nie za bardzo widzę. Jest samiec i wiem ze na pewno będzie kotna ale nie wiem dokładnie kiedy ją odłowić .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.03.2009, 14:01 {2} przez Marcin1o5.)
Jak w tym 30l będzie sama nic jej się nie stanie, jak już będzie max gruba wtedy ją zabierz, a pózniej już jak urodzi będziesz mógł odliczać mniej więcej kidy urodzi
Mastercropp napisał(a):Mam ciężarną molinezje, nie wiem czy w 30l akwa się okoci jak ją przeniose z głównego. Nie wiem kiedy ją przenieść, kiedy ją zabrać Pomóżcie coś
Kiedy przenieść ,tego nie da się na 100% powiedzieć samica przed porodem szuka jakiegoś ustronnego miejsca ,a w 30 litrach spokojnie możesz ją przetrzymać do porodu ...
a jeżeli chodzi o twoją obsadę to powiem tylko tyle że ryby będą ci się krzyżować i niekoniecznie muszą wyjść z tego jakieś ciekawe okazy
A od kiedy rybka była z samcem? Ja zawsze odławiam rybki do kotnika (ciąża molinezji trwa 4-6 tygodni) przed upływem 4 tyg i pozostaje tam aż do wykocenia się.
niecałe dwa tygodnie temu kupiłam parkę gupików. samiczka miała ciemną plamę za brzuchem. plamka się powiększa. czy ona jest w ciązy??
POMOCY!!
co mam zrobić??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2009, 16:40 {2} przez nipcia.)
Jeśli plamka powiększa się i brzuszek tez to możesz się spodziewać mlodych ;] Tylko nie panikuj, gupiki są bardzo "rozrzutne" i szybko się mnożą. Jeśli zauważysz coś niepokojącego to napisz. Obserwuj rybkę jak się zachowuje, jeśli będzie pływała wolniej niż przedtem i będzie miała duży brzuszek dobrze by było żebyś ją odłowiła do (jeśli masz) jakiegoś mniejszego akwarium które posłuży jako kotnik żeby mogła w spokoju się okocić.