15
-papla131- napisał(a):Czyli lepiej w węgiel iść tak??Dziex 
Stosowałaś ostatnio dużo chemii w akwarium i chcesz oczyścić wodę ? to kup węgiel, jeśli nie to nie kupuj węgla
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2009, 11:50 {2} przez
WERWOLF.)
6
Nie nic takiego nie stosowałam...po prostu chciałam żeby moje akwa lepiej funkcjonowało i od razu pomyślałam o jakimś wkładzie...
Akwa 60l:
5 niesfornych kirysków
4 gupików
12 młodych gupików
2 piskorki
i 1 "złota rybka"
PS.Proszę na mnie nie krzyczeć o Stara/\,niedługo zmieniam akwa na 112l :)
25l(28.12.2009-świeżutkie żabiarium? xD)
5 karlików
Otaku anime łączmy się!!
7
To nie dawaj.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.02.2009, 22:38 {2} przez
Olek.)
38
Czy ceramika krystalizuje wode?
Lub zbiera małe nieczystości?
I jak się wkłada ją do filtra zewnętrznego kaskada FZN-1
Pozdrawiam
Rafał
6
Węgiel lepiej zostawić, do czego jest przeznaczony.
Jako wkład biologiczny bardzo dobrze nadaje się Karmazyt.
Kupisz w każdym ogrodniczym sklepie, bardzo tani.
Pozdrawiam.
Piotrek.
6
pyrkosz61 napisał(a):Węgiel lepiej zostawić, do czego jest przeznaczony.
A do czego niby jest przeznaczony? Myślałam, że między innymi jako świetny materiał do filtracji biologicznej.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
6
Przede wszystkim węgla używa się do usuwania chemi z wody.
Mając węgiel w filtrze bez sensu jest dolewanie np.nawozów dla roślin.
Pozdrawiam.
Piotrek.
6
pyrkosz61 napisał(a):Przede wszystkim węgla używa się do usuwania chemi z wody.
Nie przede wszystkim tylko między innymi. Możliwości są znacznie większe jeśli chodzi o mechanizm działania węgla.
pyrkosz61 napisał(a):Mając węgiel w filtrze bez sensu jest dolewanie np.nawozów dla roślin.
Adsobcja względem mikroelementów nie jest wielka, redukcja wynosi około kilku procent.
Można stosować węgiel jako wkład biologiczny. W porównaniu z innymi materiałami m.in ceramiką węgiel ma dużo większą powierzchnię właściwą, a ze względu na swoje właściwości jest złożem szybciej kolonizowanym niż inne wkłady. Ponadto jest materiałem o dłuższej żywotności z uwagi na pewną zdolność do autoregeneracji.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
9
maj napisał(a):Ponadto jest materiałem o dłuższej żywotności z uwagi na pewną zdolność do autoregeneracji.
Możesz to rozwinąć? Bo z tego co ja wiem to węgiel trzeba wymieniać co trzy tygodnie bo po tym czasie węgiel zaczyna oddawać do wody wszystkie świństwa które zebrał.
10
Marko napisał(a): maj napisał(a):Ponadto jest materiałem o dłuższej żywotności z uwagi na pewną zdolność do autoregeneracji.
Możesz to rozwinąć? Bo z tego co ja wiem to węgiel trzeba wymieniać co trzy tygodnie bo po tym czasie węgiel zaczyna oddawać do wody wszystkie świństwa które zebrał.
Zależy co zebrał, jeśli w filtrze trzymamy węgiel który nie był używany po leczeniu to nie ma nic świńskiego do oddawania

Wymieniamy co 3 tygodnie bo jego właściwości absorpcyjne maleją (i nie pochłania już między innymi nawozów, więc można go śmiało zostawic) - w skrócie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2009, 11:47 {2} przez
Kejdi.)