Witam,jesli ryby najpierw zaczęły padac a potem pojawiła się ospa to znaczy że padają na inną chorobę.Niekiedy tak się zdarza że przy osłabieniu ryb inna chorobą pojawia się tzw.ospa wtórna.Nie chcę byc złym prorokiem ale raczej nie uratujesz obsady.w takim wypadku akwarium i cały sprzęt należy zdezynfekowac przed ponownym zarybieniem(jest dużo preparatów do dezynfekcji).Pozdrawiam.
Dziękuję za odzew.
Dzisiaj rano wyłowiłam kolejne trupy. Aktualnie zostały mi 3 rybki: kiryśnik, rasbora i kirysek albinos.
Na kiryśniku jest mniej krostek, ale jest mało ruchliwy. Kirysek-weteran (moja pierwsza rybka) i rasbora wyglądają normalnie, być może nie są zarażone.
Chciałabym jeszcze jakoś powalczyć o to co zostało, w związku z tym powiedzcie kiedy podać drugą dawkę preparatu FMC(pierwszą podałam 3 doby temu). W postach jest rozrzut od 3 do7 dni, czy ma to jakiś wpływ na przebieg leczenia?
Pozdrawiam
Moje rybki dostały ospy.Kupiłam jednego neonka i mi zdechł,a teraz mam ospe w akwarium.Welona ma białe krostki na płetwach.Kupiłam ichitiosan i wlałam 5 kropli.Akwarium mam 28l i stąd moje pytanie ile razy i i co ile stosować ichitiosan.Na opakowaniu pisze tylko,że zapobiegawczo 3 kropli na 10l wody.Tak więc ile mam im wlewać kropli i co ile,aby się wyleczyły?
Witam. Też miałam ten problem. Niestety trochę za późno się zorientowałam, że to ospa i padł mi sumik, gupik i 2 neonki.
Dzięki forum poczytałam co można kupić, żeby rybki leczyć. Na forum jednak użytkownicy podają różne preparaty, w zależności co ich rybkom pomogło. Udałam sie do sklepu zoologicznego z zamiarem kupna ichtiosanu tropikala. I pewnie bym go wzięła, ale natknęłam się na Pana obsługującego to stanowisko i polecił COSTAPUR sera. Chwilę sie ociągałam i zastanawiałam. I jednak go kupiłam. 17 zł.
Wieczorem wróciłam do domu i użyłam prepataru wg wskazania na ulotce, ileś tam kropel na ilość litrów wody w akwa. Wyciągnełam filtr i napowietrzałam wodę. Podniosłam też temp do 29-30 stopni. Woda zabarwiła na niebieskawo.
Rano ani śladu po ospie. Rybki bez kropek Po używam go jeszcze zachowawczo. I przy każdej wymianie wody.
to zdjęcie z wczorajszego dnia.
Akwrium 50l
Podalam im na razie TETRA MEDICA CONTRA SPOT
Nie mam dostepu chwilowo do innych lekow.
Jest to odpowiednik SERY COSTAPUR
Nie wiem tylko czy i po jakim czasie nalezy wymienic wode?
Czy dawke leku podaje sie co dzien czy tylko jednorazowo?
Do ilu moge podniesc temperature welonkom?
Prosze o pilna odpowiedz.
Dolacze fotke z dzisiaj to u wiekszego z welonow postepuje paskudnie.
nigdy nie chodowałem welonków, wiec trudno powiedzieć jak bardzo można im podnieść temp. wody, ale literatura podaje 18-25'C, więc proponuję przyjąć 25. W tej temperaturze cykl rozwojowy pasożyta trwa 6 dni - 5 na ciele ryby i kilkanaście godzin dojrzewania cysty w wodzie. Ponieważ tylko poza ciałem ryby kulorzęsek jest wrażliwy na leki, więc morał taki, że kuracja powinna trwać min. 6 dni. Nie umiem doradzić konkretnego systemu stosowania leku, bo go nie znam, a Tetra (zdaje się, że wbrew przepisom) ciągle nie podaje składu swoich preparatów (chyba, że jest inaczej, to proszę o ten skład). Sam stosowałem taką terapię: pierwszy dzień Costapur (lub omnipur) w zaleconej dawce (lekko zawyżonej - jak akwarium ma poj. 200L to nie odliczam nic na podłoże itd.), następnie co dwa dni (czyli w 3. i 5. dniu leczenia) pół dawki uprzednio zastosowanego leku lub ichtiosanu (sama zieleń malachitowa w formie szczawianowej), to wszystko przy 28'C. Przy 25' dałbym jeszcze jedną dawkę w 7. dniu. W 9. dniu podmiana 30% wody, i filtracja przez węgiel aktywny. Po leczeniu warto zasilić florę akwaryjną. Sam stosuję Bactozym Tetry. Powtórka po tygodniu. Zakładam, że w akwarium nie ma zwierząt (ani roślin) nadwrażliwych na leki.
Puszczyk napisał(a):nigdy nie chodowałem welonków, wiec trudno powiedzieć jak bardzo można im podnieść temp. wody, ale literatura podaje 18-25'C, więc proponuję przyjąć 25. W tej temperaturze cykl rozwojowy pasożyta trwa 6 dni - 5 na ciele ryby i kilkanaście godzin dojrzewania cysty w wodzie. Ponieważ tylko poza ciałem ryby kulorzęsek jest wrażliwy na leki, więc morał taki, że kuracja powinna trwać min. 6 dni. Nie umiem doradzić konkretnego systemu stosowania leku, bo go nie znam, a Tetra (zdaje się, że wbrew przepisom) ciągle nie podaje składu swoich preparatów (chyba, że jest inaczej, to proszę o ten skład). Sam stosowałem taką terapię: pierwszy dzień Costapur (lub omnipur) w zaleconej dawce (lekko zawyżonej - jak akwarium ma poj. 200L to nie odliczam nic na podłoże itd.), następnie co dwa dni (czyli w 3. i 5. dniu leczenia) pół dawki uprzednio zastosowanego leku lub ichtiosanu (sama zieleń malachitowa w formie szczawianowej), to wszystko przy 28'C. Przy 25' dałbym jeszcze jedną dawkę w 7. dniu. W 9. dniu podmiana 30% wody, i filtracja przez węgiel aktywny. Po leczeniu warto zasilić florę akwaryjną. Sam stosuję Bactozym Tetry. Powtórka po tygodniu. Zakładam, że w akwarium nie ma zwierząt (ani roślin) nadwrażliwych na leki.
Ryby po podaniu leku sa bardzo ospale , a jak sie budza sa strasznie nerwowe.
A więc formaldehyd i zieleń malachitowa, czyli to samo co w costapurze, tyle że inna forma zieleni ( to dla nas w tym przypadku bez znaczenia), oraz inna proporcja ( kostapurze jest to 6 do 1/5 formaldehydu do zieleni a tu mamy tego ok. 400 do 1 , a więc sporo formaldehydu. Osobiście podałbym za pierwszym razem pełną dawkę, następnie co TRZECI dzień (wczesniej pisałem że co drugi, ale sprawdziłem literaturę: co trzeci wystarczy, a będzie bezpieczniej) połąwę podstawowej dawki samej zieleni (wspomniany wcześniej ichtiosan).Powtarzania tej Tetry bałbym się ze względu na sporą ilość formaliny.