Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY (/showthread.php?tid=18359)

Ospa rybia - kulorzęsek podnabłonkowy. - Kesi - 28.11.2007

http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Piczu14 - 29.01.2008

Moje brzanki sumatrzańskie i neony inessa zachorowały na rybią ospę, co robić??

RE: Ospa - bumboo - 29.01.2008

http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm

Wygląd i objawy - białe punkciki widoczne na całym ciele (przede wszystkim na grzbiecie i płetwach); wielkość ok. 1 mm; sklejanie się płetw i ocieranie się ryb o przedmioty, nieregularny oddech. Choroba rozwija się zarówno na ciele ryby, jak i w samym akwarium. Dorosła postać orzęska pasożytuje na rybie (również w przewodzie pokarmowym). Kulorzęsk rozmnaża się poza ciałem ryby. Dzieje się to w czasie od 10 godzin do nawet kilku dni (w zależności od temperatury w zbiorniku - w 30 stopniach cykl rozwojowy zostaje zatrzymany, natomiast powyżej 33 stopni kulorzęsek ginie). Kulorzęska można zwalczyć tylko w krótkim okresie, kiedy się rozmnaża poza ciałem ryby. Jest on najgroźniejszy, gdy dojdzie do ponownego rozmnożenia pasożyta. Wtedy to szanse uratowania ryb są niewielkie i trzeba liczyć się z tym, że większość ryb padnie.

Leczenie - nie odławiamy chorych ryb - leczymy cała obsadę. Nie kończymy leczenia, gdy zewnętrzne objawy mijają. Czas trwania kuracji to około 3-5 dni. Wynika to z tego, że kulorzęsk rozmnaża się poza ciałem ryby i wtedy jest niewidoczny gołym okiem. Natomiast wtórna ich inwazja kończy się tragicznie.

Sposoby leczenia:

- temperaturą - podnieść temperaturę do około 34-35 stopni, w takim środowisku kulorzęsk ginie po około 2-3 dniach. Ale uwaga, nie wszystkie ryby są aż tak ciepłolubne. A poza tym istnieje prawdopodobieństwo przetrwania niewielkiej liczby kulorzęska i może nastąpić powrót choroby. Z tego względu leczenie wyłącznie "temperaturowe" może okazać się nieskuteczne.

- zielenią malachitową - (np. Sera Costapur) - jest najpopularniejszym środkiem w leczeniu ospy. Jednakże jest silnie rakotwórczy i nasze podopieczne mogą potem nie mieć młodych (labiryntowce) lub narybek może ulec deformacji (żyworódki). Lek ten po zakończonej kuracji należy usunąć ze zbiornika. Robi się to przy pomocy węgla aktywnego wkładanego do filtra biologicznego (po odfiltrowaniu, węgiel nie nadaje się do ponownego użycia).

- błękitem metylenowym- (np. Sera Baktopur) - środek ten niszczy wszelkie bakterie chorobotwórcze, ale także niestety pożyteczne. Dlatego po jego zastosowaniu należy przywrócić równowagę biologiczną używając nowych szczepów bakterii nitryfikacyjnych ze zdrowego i dojrzałego zbiornika (wystarczy wypłukać gąbki filtrów) lub użyć biostarterów (sera Nitrivec, Hagen Cycle).

- solą niejodowaną - (np. Sera Ectopur) - metoda ta jest podobno niebezpieczna. Sól w stężeniu 2000 do 4000 ppm (łyżeczka na 5l wody) zabija wiele bakterii grzybotwórczych. Jednakże sól ta powoduje też zmianę ciśnienia osmotycznego, do którego ryby były przyzwyczajone. Efektem może być zbytnie osłabienie naszych podopiecznych i podatność na inne choroby.

Uwagi: Nie stosujmy wszystkich metod na raz, bo ryby mogą zdechnąć z nadmiaru różnorodnej chemii. Wybierzmy jedną metodę (można zastosować wtedy większe stężenie leku) i się jej trzymajmy. W czasie stosowania chemii temperatura powinna wynosić około 28 st., przy wyższej temperaturze, kulorzęsk zatrzymuje swój rozwój i wegetuje.

ospa u paletek - martelo - 17.02.2008

mam wrażenie ,że u moich paletek zaczyna się ospa. są u mnie 2 tygodnie. od paru dni ocierają się o liście a dziś u jednej zauważyłem plamkę na płetwie. Akwarium 240l -stabilne od pół roku .Temperatura wody 30 stC . Parametry ok , może Ph trochę za wysokie bo 7. Myślałem o zastosowaniu ichtiosanu ale boję się o krewetki. czy ktoś wie coś na temat szkodliwości preparatów przeciw ospie ? Czy zawierają miedź i wytępią mi moje krewetki?

RE: ospa u paletek - bumboo - 17.02.2008

Przede wszystkim podnieś temperaturę, przy tak zaawansowanych rybach mógłbyś mieć w zapasie akwarium 60l np. na krewetki na czas leczenia ryb, nie stresowałbyś się.Niestety lekarstwo musisz podać, jeżeli jest to ospa, bo tak czy inaczej stracisz ryby

RE: ospa u paletek - kamil1991.05 - 17.02.2008

Nie wiem czy to ważne ale ja miałem podobną sytuacje z pyszczakami miały na ogonie i płetwach malutkie kropeczki białe podejrzewałem że to ospa rybia poleciałem szybko do zoologicznego i facet poradził mi ZIELEń po kilku dniach od zastosowania plamek już nie było.

RE: ospa u paletek - BaRaNeK - 17.02.2008

A nie masz dodatkowego akwa??

RE: ospa u paletek - Jokeru - 17.02.2008

martelo ichtiosan może źle zadziałać na krewetki. Jeżeli sytuacja się pogorszy to będziesz musiał wybrać między paletkami, a krewetkami.
Jeżeli chodzi o ospę to kamil1991.05 dobrze Ci radzi. Sam stosuję zieleń i są lepsze efekty niż przy Ichtiosanie.

RE: ospa u paletek - martelo - 17.02.2008

drugie akwarium mam ale niestety zajęte. Szkoda mi krewetek więc spróbuję zieleni. Na razie nie ma więcej objawów a ta jedna paletka z kropką miała ciężką podróż ( i tak się dziwię ,że przeżyła).Temperaturę podnoszę powoli ze względu na glonojady. Dzięki za porady.
I jeszcze jedno : czy zieleń nie zawiera miedzi?

RE: ospa u paletek - kamil1991.05 - 17.02.2008

martelo napisał(a):drugie akwarium mam ale niestety zajęte. Szkoda mi krewetek więc spróbuję zieleni. Na razie nie ma więcej objawów a ta jedna paletka z kropką miała ciężką podróż ( i tak się dziwię ,że przeżyła).Temperaturę podnoszę powoli ze względu na glonojady. Dzięki za porady.
I jeszcze jedno : czy zieleń nie zawiera miedzi?

Wiesz co nie doczytałem sie czy ma czy niema ale raczej niema