• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Blyksa auberta gnije

Hmmm masz całkiem sporo tych gupików, mam nadzieję, że juz nie bawisz się w odsadzanie do kotnika ? Ja pomyślałabym na Twoim miejscu nad oddaniem części z nich nawet do sklepu.
masz Zbrojniki niebieskie ?
Jesli tak wyglądają te ślimaki to są to zatoczki rogowe i faktycznie mogą dziurawić rośliny.
Podobno jest na to pewna 'nowość' ślimak morderca (Anentome Helena) zjada on inne ślimaki.
Co do roślin.. podstawowa sprawa to więcej żwiru, jesli masz w okolicy sklep ogrodniczy lub budowlany to poszukaj drobnego żwirku bedzie taniej niz w akwarystycznym. Mozesz wybrac się do takiego sklepu z butelką octu aby sprawdzic czy taki zwir się nadaje do akwa. Polewasz odrobinę, jak się pieni to znaczy ze musisz szukać innego.
Druga podstawowa sprawa , najważniejsza właściwie to więcej światła. Masz pokrywę taką sklepową i do tego te halogeny przymocowane czy jak to rozwiązujesz?

[attachment=2239][attachment=2240][attachment=2241]

halogeny są na takiej listwie a co do gupików to trzymam je w kotniku bo mi ich szkoda a gurami chętnie by je zjadły ,wysłałem fotki powiedz co to za roślinka jest.... Kejdi masz może gg?

To jest ta druga roślinka ? Mi to wygląda na Zwartkę balansa. Podobno zwartki wydzielają do akwarium substancje szkodliwe dla innych roślin, zwłaszcza dla żabienic, ale u mnie inne rosliny jakos sobie z nimi radzą. U Ciebie na pewno chodzi o światło.
Dodaj jakieś tło za akwarium, najlepiej czarne jednolite.

O rany... jeśli dalej będziesz rozmnażał gupiki to zrobisz sobie w akwarium jeszcze gorsza zupę rybną... ich i tak jest juz za duzo. Jesli dobrze zrozumiałam to juz teraz masz ok 60 dorosłych gupików w akwarium i ok 80 małych ?
Dobrze Ci radzę... oddaj połowę co najmniej do sklepu albo znajomym i więcej ich nie rozmnażaj... Pomyśl, inne ryby będą miały całkiem fajny pokarm. Bardziej szkoda Ci maluchów, ktorych co chwila przybywa czy tych wszystkich ryb ktore juz u Ciebie pływają i się męczą ?
Mam nadzieję ze masz w tym akwarium jakis dobry filtr, bo taka ilosc ryb bardzo duzo wydala i psuje wode...

Powiedz mi tylko co Ja mam kupić do akwarium żeby wszystko było ok

a jeszcze jak Mógł byś to poszukaj jakiegoś linku z tą Zwartkę balansa a ja Ci powiem czy to na pewno ona

Jestem dziewczyną Smile tu masz link, strona o zwartkach : http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/mojeros...artki.html

zerknij na mój post wyżej

łał miło Mi jak Masz na Imię Tongue

tak Miałaś racje to ta roślinka

szkoda mi wszystkich i małych i tych starszych,na razie nie okazują zmęczenia ani nie chorują

Skocz do: