• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Blyksa auberta gnije
Sad 

Nie wie Ktoś może dlaczego rośliny gniją mam z 60 sztuk Blyksa auberta
rośliny nagle zaczęły żółknąc i gnić daje im nawóz mulitimineral ale nie wiem czy to nie od niego zachorowały czy to możliwe??

Możliwe, ale najprawdopodobniej mają za mało światła. Powiedz jaki masz dokładnie zbiornik (wymiary) podłoże, parametry wody, jakie ryby, ile, co to jest za nawóz dokładnie i przede wszystkim jakie masz świetlówki

Dzięki, że ktoś sie mną zainteresował mam akwarium juz z 6 lat nigdy nie miałem problemów . Mam 3 halogeny w akwarium są rybki takie jak z 100 gupików pawich oczek, 4 zbrojniki niebieskie, 2 gurami .
Akwarium
ma 100l

Hmm.. no i nie wiem co powiedzieć bo nie mam doświadczenia z oświetlaniem akwarium halogenami, podobno mają nieciekawe widmo jeśli chodzi o rośliny i emitują też ciepło, 4 to może być za mało do 100 l. Nadal nie wiem jakiej wysokości jest Twoje akwarium a to może być bardzo ważna sprawa.
Nie wiem też nic o podłożu jakie stosujesz i jak gruba jest jego warstwa.
Co jest napisane na nawozie , który stosujesz ?
Roślina która Ci gnije ma dość duże wymagania świetlne, na Twoim miejscu zdecydowałabym się na mniej wymagające rośliny
Tu masz co nieco o Twojej roślince : http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/blyxa%20a.html

Musisz napisać podstawowe informacje o zbiorniku.
Możesz zacząć podawać CO2... tylko do tego potrzebne jest dobre światło, bo bez światła to nie ma sensu Smile

eh nie stosuje żadnych urządzeń do pomiaru ph itp,na dnie akwa leży tylko grysik ,nie używam też co2 akwa ma wymiary 80szerokości,40 grubości i chyba 60 wysokie a i jeszcze warstwa nie jest zbyt gruba ale korzenie nie wystają

To zmierz dokładnie, bo z tych wymiarów co podałeś nijak nie wychodzi 100 l... jesli wysokość na serio wynosi 60 cm to ja się wcale nie dziwię, że gniją Ci rośliny przy takim świetle jakie im zapewniasz; co to za grysik jest , drobny, gruby, jesteś pewien ze nie zmienia parametrów ? Powiedz przynajmniej jaki ma kolor i mniej więcej jakiej grubości warstwa. W sumie nie wiem czy w Twoim przypadku to jest aż tak istotne, bo podstawowym problemem jest tu zbyt mała ilość światła.
Powiedz jakie rośliny miałeś w akWarium wczesniej i od jak dawna jest u Ciebie Blyksa auberta .
Nikt nie powie Ci na 100% na czym polega problem jeśli nie będziesz odpowiadać na pytania.

odpowiadam na pytania ale sorry ze tak długo bo muszę co pewien czas chodzić córeczki zaglądać bo śpi;P

idę zmierzę dokładnie wszystko

już mam pisało na akwarium ma ono 80długie 30 szerokie i 40 wysokie żwirek gdzieś tak około 1-2 cm

Posty zostały połączone. Nie piszemy postu pod postem. Dodatkowo zwróć uwagę na błędy i interpunkcję - Jokeru

omg...
spoko, nie spieszy się. Smile Mam nadzieję, że uda się pomóc, ale ciężko cokolwiek powiedziećć jeśli tak mało wiemy o Twoim zbiorniku.
Najważniejsza rzecz to światło, bez tego można sobie nawet darować nawożenie. Aby rośliny rosły zdrowo w równowadze muszą być 3 czynniki : odpowiednia ilość światła, CO2 i nawozy, jeśli jednego z tych czynników w akwa jest za mało, to rośliny nie mogą wykorzystać reszty nawet jeśli mają jej pod dostatkiem

Ok, warstwa żwiru 1-2 cm to nieporozumienie, nie ma się co dziwić, że rośliny marnieją, ale jest to tylko jeden z czynników.
Masz pokrywe do tego akwa czy jak są zamontowane halogeny ? Jesli jest możliwość to trzeba by się postarac o zamontowanie normalnej swietlówki najlepiej akwarystycznej 'na rośliny' albo 2. Jesli poważnie myśli się o rośłinach to i 3 nie zaszkodzi.

czyli że mam kupić co2 i dodatkowe oświetlenie?

Skocz do: