• 5 Głosów - 4.4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[200l] Czarne wody Ameryki Południowej - już są ryby

(23.02.2015, 17:31)Piczu14 napisał(a):  Nie przaszkadza, bo samiec na przemian wyciera się to z jedną to z drugą.

Nieźle.Big Grin

Zależy od zużycia oczywiście u mnie w przeciągu 6 miesięcy schodzi ok 1kg a pokarm w zbiorczym kosztował mnie 33zł za kg (podstawowy ale uśredniając to jakieś 50-70zł za kg przy kilku różnych) u ciebie wyszło mi ok 190zł za kg ale jeśli masz tylko te akwa no to rzeczywiście zużycie nie jest duże u mnie na te 2-3 lata gwarancji opłaca się hurt i oszczędzam płacąc 3x mniej (pokarm trzymam w wiaderkach-oczywiście zamkniętych)

Co do wietrzenia - rzeczywiście coś tam się utleni ale przy dużej ilości pokarmu np w wiaderku myślę że głębszej części to nie dotknie i zostanie w dobrym stanie zgodnie z gwarancją

Po prostu szokuje mnie puszka Tropica 1L (190g) za ok 20zł (pokarm podstawowy) co daje ok100zł za kilo gdy Glopex daje dla zbliżonego składu cenę przy największym worze 33zł za kg a przy średnich coś koło 50-60zł za kg

Tetra min ma fajną cenę 500zł/kg (: (kupując paczki 20g)

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Skład może i ten sam, ale jakość już nie koniecznie. Tak na prawdę nie dowiemy się co producent tan sypie.
W moim przypadku przeliczanie cen na kilogram nie ma sensu, bo zestaw ze zdjęcia + mrożonki wystarczy mi na dość długo.

Jeśli chodzi o porównanie tropica i Glopexu różnic jakościowych nie zauważyłem - tym stwierdzeniem zamykam dygresje o pokarmie

300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Pora na niewielką aktualizację.

Po ostatniej podmianie przyszła w końcu pora na lekkie posprzątanie dna. Odmuliłem tylko spod przedniej szyby ze względów estetycznych, dorzuciłem świeżych liści i wyszorowałem szyby.

Do mojego akwarium w końcu trafiła parka A. norberti. Wpuszczałem je z wody kranowej i po 7-godzinnym przestawianiu na RO trafiły to zbiornika. Pływają już 5 dni pełne wigoru. Coś czuję, że zostaną królami przedniej szyby Big Grin

Parametry z 28.02:

pH 6,2
KH 0,6
NO3 5

Na koniec kilka zdjęć i w końcu bardzo amatorski film Big Grin

Główny widok:

Pani skalarowa

Niewielka już ławica neonów. Będę uzupełniał do 20 szt.

Najlepsze zdjęcie bardzo ruchliwej pielęgniczki Big Grin Lepsze ujęcia są w filmie.

A na koniec film:
https://www.youtube.com/watch?v=pH3K7gs5...e=youtu.be

Wstawię jeszcze krótki fragment z opieki pary skalarów nad larwami.

Pięknie!!! Bardzo ładne oświetlenie i zabarwienie wody Wink Fajny korzeń ( mogą tam wpływać pod te liście?). Fajne pielęgniczki, tak w ogóle masz tam jakieś rośliny?

Oczywiście że mogą wpływać. Neony w nich nocują, a apisto i kiryski buszują w nich bez przerwy.
Roślin w baniaku nie mam, chociaż zastanawiam się nad żabienicą, albo kilkoma pływającymi.
Mam natomiast, jak mogłeś zauważyć, filtr hydroponiczny, co doskonale filtruje wodę ze związków azotowych itp.

A no trzeba przyznać, przepiękny baniaczek, aż oczu oderwać nie można Wink

Tak inaczej się tego ocenić nie da - cudo

Piczu nie wiem czy przegapiłem czy nie było ale mógłbyś posłać zdjątko hydroponiki ? Ciekaw jestem twojego konkretnego rozwiązania (ewentualnie opis słowny wystarczy) - dzięki

300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Przejrzyj poprzednie strony, na 7 dobrze widać Smile
To ta podłużna doniczka nad akwarium. Rosną w niej skrzydłokwiaty, paproć i guzmania.
To nic innego, jak 80cm doniczka wypełniona keramzytem. Wodę doprowadza filtr zewnętrzny, a odpływ to 3 kolanka 10-12mm. Niestety to bardzo wadliwe rozwiązanie i na wiosnę szykuję restart, żeby zmienić je na jedno 32 albo 50mm. Teraz bardzo ciężko ustawić odpływ, tak, żeby równał się dopływowi.

Na więcej pytań chętnie odpowiem Wink

Przejrzyj jeszcze temat od początku, są tam gdzieś zdjęcia.

Skocz do: