No i wstawiam obiecane zdjęcia i opis.
Do akwarium trafiło sporo gałązek, patyków i niewielki korzeń. Dojdzie jeszcze większa gałąź, ale w tej chwili się preparuje. Do podmian zacząłem stosować wodę RO przepuszczoną przez armatkę torfową w ilości 20l/tydzień. Niedługo postaram się wykonać analizę wody, więc powiem coś o parametrach. Aktualnie wiem tylko, że NO3 jest na poziomie 1-5ppm, więc hydroponika raczej spełnia swoje zadanie.
Aktualna obsada to:
Skalar "Altum Peru" - są to 2 samice i samiec. Samiec zrobił się alfonsem, bo na przemian wyciera sięz dwiema samicami

Jednak słabi z nich rodzice narazie, bo niezbyt profesjonalnie pilnują ikry, ani nie wybierają spleśniałych jajeczek.
Neon czerwony 20szt.
Pstrążenica marmurkowa 4szt.
Kirysek Sterby 8szt.
L104 1 lub 2 szt. Trudno mi określić ile, bo ani nie widziałem trupa, ani więcej niż 1 osobnika naraz.
Planuję jeszcze zakup parki apisto, lecz nie wiem jakich. Miałem A. iniridae, lecz nie udało mi się ich utrzymać. Kto wiem, może jeszcze do nich wrócę.
Co do częsci nadwodnej, to wszystko pięknie rośnie, mam tylko problem z paprotką na górze, bo szybko wypija wodę i zanim się zorientuję, to ona już podsycha. Wolno rośnie także epipremnum, ale zmienię ułożenie belki oświetleniowej, żeby dostawało więcej światła.
Rośliny podlewam wodą RO z biohumusem, a poziom wody badam wykałaczką do szaszłyków.
Więcej napiszę, że muszę się w końcu zebrać i dokupić brakujące dwie rośliny do "paludarium".
A teraz pora na zdjęcia:
A to żabienica. Niedługo zrobię jej test, czy wytrzyma bez słoika. Jeśli nie przetrwa, to wypada, bo taka w słoiku to żadna ozdoba
Kwitnący skrzydłokwiat
A teraz to co na dole:
I na deser jeden dzikusek: