07.01.2015, 22:31
08.01.2015, 09:19
(07.01.2015, 22:24)inezka0212x napisał(a): wy nie wiecie chyba jak wygląda karaś. ja bym powiedział za to welon bo widać zarysy rozczepionego ogona taki właśnie mają welony.
tak michal105 masz racje
To jest odmiana karasia która została wyhodowana z karasia złocistego- rozumiesz czy to aż za skomplikowane?
08.01.2015, 11:30
Agroman, twoje porównanie jest bezsensowne.
Zbrojnik weloniasty od Zbrojnika różni sie tylko ogonem, niczym więcej, natomiast welon od karasia w kwestii wyglądu różni sie wszystkim.
Zbrojnik weloniasty od Zbrojnika różni sie tylko ogonem, niczym więcej, natomiast welon od karasia w kwestii wyglądu różni sie wszystkim.
12.01.2015, 21:49
Ryba do niedzieli była w słoiku, a od kiedy to nie wiem, być może ok. 2tyg. Teraz jest w akwarium 40l. i ma się dobrze, razem z innymi 10 rybami. Gatunków nie będę pisać, bo po co, wystarczy że ilość już w myślach krytykujecie, dobór gatunków zatem pozostawiam dla siebie.
Dodam, że chyba tylko w PL można na stronach naczytać się o hektolitrach akwariowych dla poszczególnego gatunku, bo w innych krajach te litry akwariowe znacznie się różnią.
Dodam, że chyba tylko w PL można na stronach naczytać się o hektolitrach akwariowych dla poszczególnego gatunku, bo w innych krajach te litry akwariowe znacznie się różnią.
12.01.2015, 22:01
Może dlatego, że my wszystko chcemy robić DOBRZE ?
12.01.2015, 22:12
(12.01.2015, 21:49)martaer napisał(a): Ryba do niedzieli była w słoiku, a od kiedy to nie wiem, być może ok. 2tyg. Teraz jest w akwarium 40l. i ma się dobrze, razem z innymi 10 rybami. Gatunków nie będę pisać, bo po co, wystarczy że ilość już w myślach krytykujecie, dobór gatunków zatem pozostawiam dla siebie.
No to skoro już wszystko wiesz to super
13.01.2015, 14:46
(12.01.2015, 21:49)martaer napisał(a): Ryba do niedzieli była w słoiku, a od kiedy to nie wiem, być może ok. 2tyg. Teraz jest w akwarium 40l. i ma się dobrze, razem z innymi 10 rybami. Gatunków nie będę pisać, bo po co, wystarczy że ilość już w myślach krytykujecie, dobór gatunków zatem pozostawiam dla siebie.
Z tymi ,,hektolitrami" to nie jest żadna przesada, spróbuj w kawalerce o pow. np. 20 m2 ulokować 5-osobową rodzinę- owszem, będą mieszkać, ale o minimum komfortu mogą zapomnieć. Podobnie jest z rybkami w akwarium ( nie daj Boże w słoiku lub w kuli), a one, jak mówi przysłowie - głosu nie mają.
I jeszcze jedno, nikt nie zamierza krytykować Twojego doboru obsady, możesz jedynie przeczytać opinie co do ewentualnej trafności doboru z punktu widzenia parametrów wody, zachowania poszczególnych gatunków i ogólnie warunków w akwarium.
240 l roślinne
13.01.2015, 19:12
Nie zgodzę się z tymi hekolitrami, wszędzie jest rozpisane najlepiej xxx dla danego gatunku.
Przejrzałam strony w języku ang. i fr. i tylko na polskich stronach jest wypisane Bóg wie co. przykład choćby dla teleskopa czarnego, najlepiej mu w 100 litrach, a już minimum to 78-80l. Jakoś poniżej nie ma wzmianki o 100litrach ani nawet o 72.
"Black Moor Goldfish - Quick Aquarium Care
Size of fish - inches: 4.0 inches (10.16 cm)
Minimum Tank Size: 10 gal (38 L)
Temperament: Peaceful
Aquarium Hardiness: Very Hardy
Temperature: 65.0 to 72.0° F (18.3 to 22.2° C)
Aquarist Experience Level: Beginner"
Jak już wspomniałam rybkę dostała moja córka, u mnie była tydzień w słoiku, a ile w tym słoiku była wczesniej, nie wiem, przypuszczam, ze z ok. tygodnia. O kuli nawet nie myślałam, jest akwarium, ryby wciąż żyją...
Krytyka była i będzie, bo od tego służą fora, zamiast porad można przeciez "wirtualnie zadeptać" człowieka, bo się nie zna, a powinien, skoro ma rybę... nie?
Przejrzałam strony w języku ang. i fr. i tylko na polskich stronach jest wypisane Bóg wie co. przykład choćby dla teleskopa czarnego, najlepiej mu w 100 litrach, a już minimum to 78-80l. Jakoś poniżej nie ma wzmianki o 100litrach ani nawet o 72.
"Black Moor Goldfish - Quick Aquarium Care
Size of fish - inches: 4.0 inches (10.16 cm)
Minimum Tank Size: 10 gal (38 L)
Temperament: Peaceful
Aquarium Hardiness: Very Hardy
Temperature: 65.0 to 72.0° F (18.3 to 22.2° C)
Aquarist Experience Level: Beginner"
Jak już wspomniałam rybkę dostała moja córka, u mnie była tydzień w słoiku, a ile w tym słoiku była wczesniej, nie wiem, przypuszczam, ze z ok. tygodnia. O kuli nawet nie myślałam, jest akwarium, ryby wciąż żyją...
Krytyka była i będzie, bo od tego służą fora, zamiast porad można przeciez "wirtualnie zadeptać" człowieka, bo się nie zna, a powinien, skoro ma rybę... nie?
13.01.2015, 19:23
Chyba pobyt za imigracji Polakom nie służy, każdego z nas mieszkającego w kraju macie za typowego cebulaka? Ludzie Ci dobrze radzą, nie chcesz nie słuchaj. Po to jest forum, żeby wyrażać opinie, ale jaka ona by nie była nie masz prawa obrażać innych!!
Jak chcesz to hoduj swojego teleskopa w 38l, powodzenia. Wymagania nie biorą się z nikąd, ta ryba mocno brudzi i rośnie do wcale nie małych rozmiarów. W takim zbiorniku jakie proponują zagraniczne strony ryba machnie trzy razy ogonem i przepłynie akwarium w szerz. Nie wspominam już o długości. To mi troche przypomina hodowanie ryb na ubój, żeby szybko rosły do dużych rozmiarów w małych zbiornikach. Oczywiście jest to możliwe, ale gra jest niewarta świeczki.
Po drugie im mniejsze akwarium, tym trudniej zachować a nawet i uzyskać równowagę biologiczną, szczególnie przy teleskopie.
@Edit
Zresztą, skoro sama wszystko wiesz albo masz dostęp do tak rzetelnych informacji to po co ten temat?
Jak chcesz to hoduj swojego teleskopa w 38l, powodzenia. Wymagania nie biorą się z nikąd, ta ryba mocno brudzi i rośnie do wcale nie małych rozmiarów. W takim zbiorniku jakie proponują zagraniczne strony ryba machnie trzy razy ogonem i przepłynie akwarium w szerz. Nie wspominam już o długości. To mi troche przypomina hodowanie ryb na ubój, żeby szybko rosły do dużych rozmiarów w małych zbiornikach. Oczywiście jest to możliwe, ale gra jest niewarta świeczki.
Po drugie im mniejsze akwarium, tym trudniej zachować a nawet i uzyskać równowagę biologiczną, szczególnie przy teleskopie.
@Edit
Zresztą, skoro sama wszystko wiesz albo masz dostęp do tak rzetelnych informacji to po co ten temat?
13.01.2015, 19:36
Telekop był tylko przykładem. Tak myślałam, że haczyk zostanie złapany
Smacznego zatem...
Jakbym uważała Polaka za cebulaka to bym się tu nie radziła. Ale jak to na forum bywa, fala krytyki spłynęła, a może krytyki=porad?
Nie jestem Polką na emigracji. Tu się urodziłam i tu mieszkam, a to chyba co innego nie?
Miłego wieczoru.
Smacznego zatem...Jakbym uważała Polaka za cebulaka to bym się tu nie radziła. Ale jak to na forum bywa, fala krytyki spłynęła, a może krytyki=porad?
Nie jestem Polką na emigracji. Tu się urodziłam i tu mieszkam, a to chyba co innego nie?
Miłego wieczoru.
« Starszy temat | Nowszy temat »