• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomocy! Nie znam się!

(06.01.2015, 13:57)martaer napisał(a):  Agroman, jak wspomniałam, nie mieszkamy w PL,

Wiem jakie ceny są za granicą i jakie zarobki, nie mieszaj dwóch rynków bo to inne światy. W Pl zdzierają z ludzi i nic więcej. Trzeba się zakręcić i wszystko sie znajdzie w dobrej cenie .

(06.01.2015, 13:57)martaer napisał(a):  Rybka jest ze sklepu i nie sądzę, aby w prezencie ktoś nam kupił rybę, która będzie miała 50cm... poza tym ten pokarm się rozkrusza na pyłek, więc chyba dla karpi to nie jest.

No jeżeli tak twierdzisz to widzę że nic nie dociera. Gadaj z tymi co twierdzą ze Karaś i welon to coś innego. Dla mnie najważniejsze jest dobro ryb a nie krzyk dziecka. Pobeczy trochę i przestanie. Pozdrawiam

no to umartwiaj się na rybami... nad ludźmi nie trzeba w zupełności...

Welon został sztucznie wyhodowany przez człowieka nie występuje w środowisku naturalnym więc jednak oprócz wyglądu czymś jeszcze różni sie od karasia. Co z tego, że należą do tej samej rodziny skoro znacznie różnią sie wyglądem.

Spokojnie, nie masz typowego karasia, już wiem co to jest, to welon kometa.
Nie martw sie nie urośnie do 50 cm Smile

Pewnie za to co teraz tu ci powiem to dostane bana ale walic to

Posłuchaj to nie jest karaś tylko welon tak zwana złota rybka ona jest mloda i dlatego jest szara do roku ci się wybarwi najprawdopodobniej na pomarańczowy kolor i niesłuchaj jak tu ..... ze akwa 200l tylko kup sobie akwa 25l z pokrywom jakis mały filtr do tego i gwarantuje ci ze ryba dlugo bedzie zyla powodzenia

Ok, dzięki w takim razie.
Zobaczymy co jeszcze w sklepie powiedzą. Na razie wypatrzyłam używane akwarium. Większe może i bym kupiła, ale jak sprawdziłam na tutejszym "allegro" to niestety za używane 100-120 z jakimś ubogim sprzętem, bez ryb, życzą sobie 600-800, w przeliczeniu na zł 1100zł -+ (Agroman Big Grin Tongue). Przynajmniej już wiem dlaczego w tym kraju nikt nie ma żadnych domowych zwierząt.
Masakra, ale prezent dziecko dostało.

(06.01.2015, 16:28)michal105 napisał(a):  Pewnie za to co teraz tu ci powiem to dostane bana ale walic to

Posłuchaj to nie jest karaś tylko welon tak zwana złota rybka ona jest mloda i dlatego jest szara do roku ci się wybarwi najprawdopodobniej na pomarańczowy kolor i niesłuchaj jak tu pierdolom ze akwa 200l tylko kup sobie akwa 25l z pokrywom jakis mały filtr do tego i gwarantuje ci ze ryba dlugo bedzie zyla powodzenia

Że co? Dzieciaku, po pierwsze pisownia a po drugie - nie pisz bzdur. Znalazł się ''znafca'' od siedmiu boleści.
Gdzie są moderatorzy, zapadli w sen zimowy?

Akwarystyka to fajne hobby ;)

ale na serio na poczatek akwarium 25 litrów w zupełności wystarczy kupisz za ok 20 zł

(06.01.2015, 14:04)martaer napisał(a):  no to umartwiaj się na rybami... nad ludźmi nie trzeba w zupełności...

Oj trzeba właśnie nad takimi co robią takie "prezenty". Sam pomysł takiego zakupu jest równie dobry jak okulary korekcyjne dla niewidomego albo kosiarka dla kogoś kto nie posiada trawnika. Dzieci w wieku przedszkolnym nie chodzą same po sklepach i nie kupują podarunków dla swoich rówieśników więc możesz podziękować rodzicom ofiarodawcy, że wpadli na tak durny pomysł. Prezent za 3zł ale żeby go utrzymać przy życiu trzeba wydać kilkaset razy tyle na podstawowe wyposażenie odpowiedniego akwarium więc w ogóle nie nazwałbym tego prezentem tylko raczej sprawieniem dodatkowych kłopotów. Widać doskonale ile podobnych szczekających i miauczących prezentów pojawia się po świętach w schroniskach a ludzie jak byli głupi w tym względzie tak są nadal i próbują uszczęśliwiać dzieciaki żywym inwentarzem nie mając pojęcia czy ktoś w ogóle miał chęć posiadania takowego.

Reasumując: najpierw akwarium a później rybki a nie na odwrót. Nie wiem jak chcesz zapewnić temu stworzeniu odpowiednie warunki nie mając funduszy ale mam wrażenie, że rybka i tak niestety zdechnie nim założysz akwarium lub bardzo szybko w nim padnie. Akwarystyka to hobby wymagające czasu, wiedzy i cierpliwości a w tym wypadku niestety wszystkiego zabrakło. Dodam jeszcze, że sam nie jestem zwolennikiem teorii, że jedna złota rybka potrzebuje kilkuset litrowego zbiornika ale są pewne granice których się nie przekracza. 15 czy 25 litrów to stanowczo za mało. Nie dasz rady w czymś takim zapewnić skutecznej filtracji i doprowadzić do jakiejkolwiek stabilności zbiornika przy tak brudzących gatunkach. Argument o płaczącym z powodu straty rybki dziecku jest dość często spotykany u nieodpowiedzialnych rodziców którzy żywych zwierząt nie traktują z należytym poszanowaniem tylko jako zabawkę.

za wikipedią :
"Welon (potocznie welonka) – jedna z odmian złotych rybek. Wyhodowane zostały w wyniku wieloletniej hodowli i selekcji karasia złocistego (Carassius auratus auratus). Są to udomowione ryby akwariowe niewystępujące w środowisku naturalnym. W akwariach wyhodowano odmiany różniące się od siebie barwą."
to tak żeby rozstrzygnąć kwestie pochodzenia

jeżeli ryba zdechnie to córeczka i tak się zapłacze ....

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

wy nie wiecie chyba jak wygląda karaś. ja bym powiedział za to welon bo widać zarysy rozczepionego ogona taki właśnie mają welony.
tak michal105 masz racje

Skocz do: