• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

pytanie o kombinację ryb w 250L ze skalarami

Witam.
Na początek przedstawię się. Mam na imię Michał mieszkam w Warszawie. Z akwa mam doczynienia od małolata. Chciałbym wejść w świat akwarystyki na wyższy poziom.
To co mam:

Zbiornik - 250L 100x50x50
Światło - 2 x 30W świetlówki - zwykła + koloryzująca (nie pamiętał co kiedyś tam kupiłem), mam zamiar dołożyć oświetlenie LED. Dostałem podpowiedź żeby dołożyć 2 - 3 lampki uszczelnione, takie do zastosowania zewnętrznego. Podobno na Volumen'nie - Warszawa dostanę
Woda - dawno nie sprawdzałem. Ponieważ zrobiłem restart zbiornika dodałem ICHTIO TROPIC GRUNT oraz MICROBE-LIFT Special Blend

Ryby
Chcę ukierunkować się na skalary. Od 3 tyg mam młode, jeszcze jest czas żeby inne ryby z nimi wymieszać. Do tego mam inne ryby które są w zbiorniku długo przed skalarami.
Aktualny stan:
Skalar - 6
Neon czerwony - 20 duże
Molinezja czarna - 2 para
Molinezja biała - 2 para
Kirys panda - 1
Kiryśnik czarnoplamy - 1
Zwinnik Blehera - 2 ostały się
Bystrzyk - 2 ostały się
Mieczyk - 2 para
Zbrojnik niebieski - 2

I teraz o czy myślę.
Jeszcze 1-2 skalary cy aby nie za dużo
Sumik Szklisty - nie wiem ile
Danio czerwone - stadko
Bojownik - może? ile?
Pielęgnice - poczytałem o ramirezach (chyba odpadają)
Prętnik - odpada? podobnie Gurami?

Wiem że są tutaj poruszane podobne tematy ale co zbiornik to inny pomysł na urządzanie. Chciałbym uzyskać reprezentacyjne skalary przy których byłyby kolorowe ładnie prezentujące się ryby. Dodałem zdjęcie jak to teraz wygląda. Skalary jeszcze w innym zbiorniku były.

Bardzo bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Wrzuciłbym zdjęcie ale nie wychodzi mi.

W takich sporych zbiornikach Gurami ładnie się komponują ze skalarami, bez względu na to czy mówimy o dwuplamistych czy mozaikowych (choć chyba jednak ładniej prezentują się mozaikowe).

Poproszę o zdjęcia nawet kiepskiej jakości Smile

(02.12.2014, 20:46)jpaul napisał(a):  W takich sporych zbiornikach Gurami ładnie się komponują ze skalarami, bez względu na to czy mówimy o dwuplamistych czy mozaikowych (choć chyba jednak ładniej prezentują się mozaikowe).

Poproszę o zdjęcia nawet kiepskiej jakości Smile

Dziś sprawdziłem wodę testem 6in1 i o dziwo wszystko gites. No może NO2 i NO3 wychodzi poza normę ale generalnie okej.
Właśnie problem w tym że nie mogę wrzucić zdjęcia.

Mówisz o testach paskowych 6in1 JBL'a? Szczerze to są tak dokładne, że musiałem dokupić kropelkowe.
Nie mogłem dojść jakie rzeczywiście mam PH, a w poziomie NO2 ma zbyt małą dokładność, bo kiedy już delikatnie zacznie się zabarwiać, to świadczy to już o alarmującej wartości, a przydałoby się zareagować zanim ten poziom zostanie osiągnięty. Zadowolony jestem w nich tylko z pomiarów KH i GH.

Trochę ta cała mieszanka przypomina zupę, ja bym się tych zwinników i bystrzyków pozbył. I jak masz tyle neonków, to nie dokupowałbym kolejnego stada danio. Pielęgniczek też już bym tu nie pakował, za duże zamieszanie będzie. Natomiast temu kiryskowi dokup kilku kompanów tego samego gatunku to dno ożyje, a parce mieczyków ze dwie samiczki (mieczyki w czerwonym kolorze są piękne, a dwie sztuki nie za bardzo będzie widać). Zamiast prętnika i bojownika bym wziął kilka gurami i te 1-2 skalary i byłoby ok.

A tak odnośnie Twoich wyników, to NO2 nie powinno Ci wychodzić poza normę. Nie za mało masz roślin?

z tym co masz już jest dużo ryb, dokup tylko do stadnych nowe sztuki i nic wiecej

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

To jest test TROPICAL 6IN1 TEST.
Oto dane z testu:
NO3 - 10
NO2 - 0
GH - 16
KH -13
PH - 7
CL2 - 0,3

Czym to wszystko doprowadzić do "ideału"?

Tak, mieczyki mam zamiar dokupić. Bardzo ładnie się prezentują to fakt. Czyli zaleca się 1 na 3? Kiryski też dokupię. Z molinezjami zrobić podobnie? Bystrzyk ładnie wyglądają w grupce. Miałem ich 10, ładnie się prezentowały.
Natomiast gurami. Gurami owszem mozaikowe jest piękne. Też o tym myślałem. Myślałem również o dwuplamistym złotym. Mieszać ich chyba nie warto?

Rośliny jeszcze dojdą. Jakiś korzeń z mchem chciałem umieścić.
A jeśli chodzi o rośliny, jakie polecacie?
(03.12.2014, 01:37)jpaul napisał(a):  Nie za mało masz roślin?

Właśnie roślin mam mało. Wrzuciłbym zdjęcie ale wywala błąd.
Chciałbym korzeń z mchem.
Tu właśnie mam pytanie następne:
co myślicie o oświetleniu Diversa LED pod obudowę.
słyszałem opinie że zachodzi wodą i tylko jest problem z reklamacjami.

Ja bym postawił albo na mieczyki albo na molinezje.
Gurami bym nie mieszał, za dużo ich już nie możesz mieć, więc postaw na jeden gatunek.

W takich akwariach pięknie wyglądają kryptokoryny. Możesz posadzić moczarki, kabomby, sam lubię ludwigie, w zasadzie z roślin to jakie Ci się podobają, ale ponieważ chcesz mieć sporo ryb, więc lepiej coś co szybko utworzy zarośla, bo takie anubiasy może są i łatwe w hodowli, ale wolno rosną i słabiej przetwarzają toksyczne związki w wodzie.

Oki dziś ruszę do sklepu.
Ludwigie ładne, zawsze się bałem bo takie rośliny mi ginęły. Prawdopodobnie nie zadbałem. Resztę znam. Kryptokoryny szukam ale co sklep to niema. Teraz chcę się zabrać za awka na wyższym poziomie.

A co do oświetlenia? Doświetlić LED'ami Diversa, masz doświadczenie czy one pod obudową wytrzymają?
Dużo o takim oświetleniu poczytałem, już byłem bliski zakupu a tu nagle wiadomość że parują, że po dwóch miesiącach marnieje oświetlenie.

A po co Ci takie oświetlenie? Przede wszystkim ważne, jaka będzie temperatura barwowa. Dla roślin najważniejsze są długości światła, jakie dane źródło emituje. Wrzuć zdjęcie przez np. fotosik.pl i wklej, to naprawdę takie trudne? Nie sugeruj się testami paskowymi, bo przekłamują - temat wałkowany milion razy.
Dziwny dobór ryb, trochę tego trochę tamtego. Jak lubisz zupę rybną to ok, tak duże akwarium wybacza więcej błędów, ale nie lepiej dać parkę skalarów i jakąś większą ławicę i EWENTUALNIE harem mieczyka/molinezji? Zamiast tych ledów zostaw same świetlówki i zainwestuj w odbłyśniki. Efekt na pewno będzie lepszy. Roślin szukaj na allegro/olx.pl/lokalnych forach akwarystycznych, a za oszczędzone pieniądze kup inny sprzęt albo prezent dziewczynie, na pewno się ucieszy. Nie napisałeś jaką masz filtrację, a to podstawa. Daj też zdjęcie.

Oto zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c842...3b6e5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d526...9582e.html
Filtracja to EHEIM Professionel 3 2071 + napowietrzenie chyba wystarczające.
Wzmocnienie światła bo mam wrażenie że tylko trawa rośnie. Te rośliny które widać są nowe. Chciałbym to utrzymać bo do tej poty ginęły. Może krótko światło świecę 8-9 godzin to dobry czas?

Skocz do: