• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Piach z Obi, czy mega drobny nie wiem, woda, cały czas mętna, troche mniej ale nadal. Ile mam czekać jeszcze? Bo nie wiem czy nie wypłukać go znowu, ale wtedy starci bakterie które ma w sobie, jestem w kropce.
Filtr z tamtego akwarium był za duży, ale siedział w nim tylko przez miesiąc jak aquael mi się zepsuł, przepływ wody ma 200-400l więc myśle że daje rade.

10dni już po nalaniu wody i co mam? Czyściutką wodę bez zmętnienia,jedynie ma lekkie zabarwienie od korzeni, ale na tyle lekkie że nawet mnie to nie martwi. Wałbrzyskie wodociągi jednak dbają o jakość tego co pijemy. Zastanawia mnie jednak to jakie mam parametry tejże wody.

Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html

(10.03.2014, 12:19)lilbee napisał(a):  Piach z Obi, czy mega drobny nie wiem, woda, cały czas mętna, troche mniej ale nadal. Ile mam czekać jeszcze? Bo nie wiem czy nie wypłukać go znowu, ale wtedy starci bakterie które ma w sobie, jestem w kropce.
Filtr z tamtego akwarium był za duży, ale siedział w nim tylko przez miesiąc jak aquael mi się zepsuł, przepływ wody ma 200-400l więc myśle że daje rade.
filtr ma nazwę ? Smile

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

- temperatura wody -26 stopni
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie -sucha karma karmić rano i popołudniu
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium,odmulanie dna- wymienianie 50% wody co 2 tygodnie
- dokładny opis wyglądu wody - czasami w niektórych akwariach robi się kożuch na wodzie, ale to nie problem bo gdy uruchomisz filtr o zniknie. A reszte to powinna być czysta.
- czas działania akwarium (moment zalania)
- pojemność akwarium (mogą być też wymiary)
- obsada ryb w akwarium (gatunki i ilość)
- obecność żywych roślin(mile widziana ilość i gatunki)
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody
- podanie stężenia NO2, NO3, pH itd.
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy) [/b][/color][/size]
[/quote]- filtr DELFIN 350
- temperatura wody -26 stopni
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie -sucha karma karmić rano i popołudniu
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium,odmulanie dna- wymienianie 50% wody co 2 tygodnie
- dokładny opis wyglądu wody - czasami w niektórych akwariach robi się kożuch na wodzie, ale to nie problem bo gdy uruchomisz filtr o zniknie. A reszte to powinna być czysta.
- czas działania akwarium (moment zalania)
- pojemność akwarium (mogą być też wymiary)
- obsada ryb w akwarium (gatunki i ilość)
- obecność żywych roślin(mile widziana ilość i gatunki)
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody
- podanie stężenia NO2, NO3, pH itd.
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy) [/b][/color][/size]
[/quote]- filtr DELFIN 350

Proponuje edytować posta i nie zadawać samemu sobie pytań tylko normalnie napisać bo z tego sam bełkot i niewiadomo o co chodzi .

Mam problem z wodą.... Posiadam akwarium 60L, w nim 10 neonków, 3 otoski, 1 razbora klinowa i 2 krewetki.
Przygotowanie akwarium (pewnie mi sie dostanie)...woda odstana dwa dni. Wsypaliśmy przepłukany żwir (self-cleaning), dodałam Bio nitrivec firmy Sera, po 24 godzinach podłączyłam filtr. Filtrował 24h i woda była czysta, przejrzysta. Po 24 godzinnym filtrowaniu przywiozłam rybki: 2 neonki, 3 otoski, razorę i 2 krewteki, wlałam je z woda, w której się znajdowały w innym akwarium. Włożyłam korzeń, ceramikę z akwarium tych rybek. Z racji tego, że temperatura wody była dość wysoka około 26-27 stopni C, odlałam ok 1,5 l wody i zastąpiłam ją zimną prosto z kranu...Dodałam kilka kropli BactoActive firmy Tropical. Nastepnego dnia dokupiliśmy 8 neonków i 3 roślinki oraz mech. Nakarmilismy rybki żywą karmą. I tu nie pamiętam czy woda była mętna przed roślinkami czy po roślinkach. Codziennie przez ostatnie trzy dni, kiedy były rybki, wylewałam wodę z akwarium i wlewałam chłodniejszą (prosto z kranu) ze względu na upały. Woda dalej mętna. Pomyślałam, że może filtr nie daje rady Aqua clear 20 (kaskada), wiec wczoraj kupiłam węgiel i drugi wkład z wypalanej glinki. Bez zmian. Co robić, na nowo założyć akwarium. Mam pomoc w zaprzyjaźnionym sklepie zoologicznym i moge tam na jakiś czas przetrasportowac rybki. Oczywiście przeprowadzę test wody. Będę wdzięczna za odpowiedzi i porady, nawet te krytyczneSmile Pozdrawiam, Aga.

jak dobrze rozumiem akwarium stoi około tygodnia ...
to jeżeli ryby czują się dobrze, wystarczy ograniczyć karmienie do minimum, i spokojnie czekać na wyklarowanie się wody
i ja bym wyciągnął węgiel z filtra

Stoi od poniedziałku czyli 5 dzień. Czy zamiast węgla zastosować coś innego? jeśli można, czemu powinnam usunąć węgiel? Krewetki nam się pochowały, ale chyba im się nic nie stanie? Ograniczyć karmienie do minimum czyli raz dziennie, czy zrobić głodówkę?

(13.06.2014, 11:45)Neonki napisał(a):  Stoi od poniedziałku czyli 5 dzień. Czy zamiast węgla zastosować coś innego? jeśli można, czemu powinnam usunąć węgiel? Krewetki nam się pochowały, ale chyba im się nic nie stanie? Ograniczyć karmienie do minimum czyli raz dziennie, czy zrobić głodówkę?

akwarium jest niedojrzałe i to podstawowy problem, najlepiej było by się pozbyć ryb na 2-3 tyg, skoro masz "zaprzyjaźniony sklep" Smile z rybami może potrwać to dłużej ...
natomiast co do węgla są dwie szkoły jedna jest za jego stosowaniem nonstop w filtrach, druga za używaniem jedynie do pozbycia się np. chemii po leczeniu ryb, ja jestem za tym drugim. Co prawda węgiel w znacznym stopniu może pomóc przy usuwaniu zmętnienia biologicznego, ponieważ szczególnie łatwo pochłania proste związki organiczne, ale z drugiej stron te związki potrzebne są do w miarę szybkiego zamknięcia procesu biologicznego w akwarium

wrzuć zdjęcia zbiornika może jeszcze jakieś sprawy wyjdą ...

oto zdjęcie, a może to od kokosa? Czym moge zastapic ten wegiel, bo dziura mi w filtrze zostanieSmile Nadmienię, że po założeniu pokrywy woda ma zapach stęchłej...niezbyt przyjemny zapach, no chyba, ze tak powinno byćSmile

Załączone pliki Miniatury

Skocz do: