19.02.2014, 05:00
Witam,
Jak pewnie widać z tematu jestem "świeżakiem"
W temacie akwarystyki i dopiero zaczynam raczkowac w tym temacie.
Posiadam od 6[/quote][/php] tyg. 30l.
Idąc za ciosem postanowiłem przemeblowac salon i zakupilem skromne 130l (ebay)
Jest to Juwel z pokrywa na 2 x 28w dostalem kilka swietlowek, white, day light, blue, marine... filtr Eheim 2213 i grzalka
I o tej pory zaczynaja sie schody... Jak przygotować baniak od podstaw... Jaki podklad, i jaka warstwa, jaki piasek na górę, jakie roślinki na początek ( mam Moczarki i i jakies inne zielsko z liśćmi zielono-czerwonymi )
Czy wkładać korzeń czy sobie odpuścić....
Czy zaszczepić filtr bakteriami czy zaczekać az natura zrobi swoje sama...
Pewnie zaraz moderator mnie zbeszta za głupie pytanie
ale czytam tematy na ten stronie od kilku dni i docieramy tylko do szczatkowych info. Chciałbym biotop Ameryka lub Afryka.
Moje pytanie wynika nie z lenistwa tylko z chęci zrobienia czegoś dobrze za 1 razem nie mam zamiaru uczyć sie akwarystyki przez 5 lat kosztem zdrowia i życia rybek.
Zadanie mam lekko utrudnione ponieważ przebywam w Anglii.
Generalnie nie chodzi mi o zaoszczędzenie kasy tylko o mozliwie bezstresowe wejście w temat akwarystyki. Na wiedzę znajomych nie mam co liczyć. Sklepy w mojej okolicy sprzedają gupiki i molly a jak pytam o podklad pokazują mi kolorowe szkielka
najbliższy poważny sklep jest w Birmingham a to 35 mil od domu i najnormalniej w świecie nie mam czasu na wycieczki.
Dziekuje za wyrozumiałość i poświęcony czas na czytanie moich wypocin i z góry wielkie dzięki za wszelka pomoc[/i]
Artur
Jak pewnie widać z tematu jestem "świeżakiem"
W temacie akwarystyki i dopiero zaczynam raczkowac w tym temacie.
Posiadam od 6[/quote][/php] tyg. 30l.
Idąc za ciosem postanowiłem przemeblowac salon i zakupilem skromne 130l (ebay)
Jest to Juwel z pokrywa na 2 x 28w dostalem kilka swietlowek, white, day light, blue, marine... filtr Eheim 2213 i grzalka
I o tej pory zaczynaja sie schody... Jak przygotować baniak od podstaw... Jaki podklad, i jaka warstwa, jaki piasek na górę, jakie roślinki na początek ( mam Moczarki i i jakies inne zielsko z liśćmi zielono-czerwonymi )
Czy wkładać korzeń czy sobie odpuścić....
Czy zaszczepić filtr bakteriami czy zaczekać az natura zrobi swoje sama...
Pewnie zaraz moderator mnie zbeszta za głupie pytanie
ale czytam tematy na ten stronie od kilku dni i docieramy tylko do szczatkowych info. Chciałbym biotop Ameryka lub Afryka. Moje pytanie wynika nie z lenistwa tylko z chęci zrobienia czegoś dobrze za 1 razem nie mam zamiaru uczyć sie akwarystyki przez 5 lat kosztem zdrowia i życia rybek.
Zadanie mam lekko utrudnione ponieważ przebywam w Anglii.
Generalnie nie chodzi mi o zaoszczędzenie kasy tylko o mozliwie bezstresowe wejście w temat akwarystyki. Na wiedzę znajomych nie mam co liczyć. Sklepy w mojej okolicy sprzedają gupiki i molly a jak pytam o podklad pokazują mi kolorowe szkielka
najbliższy poważny sklep jest w Birmingham a to 35 mil od domu i najnormalniej w świecie nie mam czasu na wycieczki. Dziekuje za wyrozumiałość i poświęcony czas na czytanie moich wypocin i z góry wielkie dzięki za wszelka pomoc[/i]
Artur