3
Żeby helenki się rozmnożyły musić mieć faceta i babke. Nie rozmnażają się jak zatoczki czy świderki. Zatoczki gdy się rozmnożą wezmą się za rośliny. Ślimaki najlepiej obserwować nocą wtedy wychodzą. O 1 wnocy zapal akwarium i jeśli będzie ich dużo albo bardzo dużo na wszystkim prawie to kup z 10 helenek i zmniejsz ilość pokarmu dla ryb. Bo helenka jak ma pokarm który nie ucieka to nie będzie jeść ślimaków, a jak Ci się helenki rozmnożą to bez problemu je sprzedaż innym akwarystom. Helenki też czasem potrafią wyjść z akwarium wiec trzeba pokrywę.
5
Witam mam podobny problem od jakiegoś czasu ale ja juz kupiłem helenke kiedyś były 2 ale jedna padła na 2 dzień coś jej sie stalo chyba ta jedna została i żyje ale nie daje rady sobie z plagą ślimaków, mam o tyle dobrze że moja plaga ślimaków nie je roślin za bardzo woli glony, brak glonów niby fajnie ale tego dziadostwa nie chce wole by glony jadł glonojad i krewetki. co powiecie o zakupie bocji podobno też kosi ślimaki... nie zje ona mi krewetek ? czy możejednak postawić bardziej na helenki ? mam 140 litrowe akwarium całe w roślinach więc raczej jedna helenka nie zje wszytskiego tym bardziej że wczoraj znalazłem mase jajeczek na jednej roślinie wiec nowe pokolenie ślimaków do zwalczania już niebawem mnie nawiedzi mimo iz te jajka wywaliłem jestem pewny ze jest wiecej
9
Witaj
Jedna Helenka w 140 l zbiorniku to- kropelka w morzu potrzeb-

, dokup chociaż jeszcze z 10- 15 szt wtedy zaczniesz widzieć jakieś efekty. Ponadto tak jak radzili poprzednicy ogranicz karmienie ryb, skuteczne jest także, lecz bardzo nużące i pracochłonne ręczne wyłapywanie ślimaków ( na marchewkę np.). Życzę powodzenia w walce z ślimakami.
ps. nie stosuj chemicznych środków na ślimaki, bardziej zaszkodzą niż pomogą.
5
dokupie helenki ze 4 reszte mi sie rozmnoży chyba

co do mechanicznego łapania sałata dobra jest bo tak je łapie no i co podmianka wody kilka tak recznie zlapie co sa wysoko