• 6 Głosów - 2.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgniczka RAMIREZA - wszystko co związane z rozmnażaniem

W ogólnym nigdy nie rozmnożysz ramirez. W tym przypadku jest za dużo chętnych na kawior: zbrojniki, molinezje a także kąsacze. 2 małe pielęgniczki nie są w stanie uchronić ikry przed tyloma rybami.

Tak myślałem ale nadzieja była. W przyszłości postaram się i drugi mały baniaczek. Jakiej wielkości by wystarczył do tarła?

Powinien chyba wystarczyć taki ok 54l.Wink

Łał... to połowa tego co posiadam. Żona nie będzie zbyt zadowolona heheBig Grin
Już wiem, że to pielęgniczki zjadły ikrę ponieważ kilka sztuk się zaoszczędziło na kamieniu i dostrzegłem jak je wyjadają.

Często tak bywa, że rodzice zjadają ikrę, no cóż muszą próbować i za którymś razem będą na tyle doświadczeni żeby wychować młodeTongue.

Moje pielęgniczki po raz trzeci złożyły ikrę w akwarium ogólnym. Tym razem nie zjadły jej i wygląda ona jakby się ruszała, jakby malutkie kijanki się z niej zrobiły.

witam, koleżanki i kolegów akwarystów.

posiadam baniaczek 360 litrowy, filtr chodzi bez przerwy, napowietrzam też bez przerwy. w baniaczku tym mam neonków czerwonych 25, gurami złote i marmurkowe w liczbie łącznej 8 szt., 4 glonojady (jeden typowy zbrojnik niebieski, drugi zbrojnik niebieski albinos i parę zbrojników albinosów weloniastych), 5 bocji wspaniałych oraz 4 pielęgniczki ramireza (jeden samiec trzy samiczki).
Po długim oczekiwaniu pielęgniczki dobrały się w parę i w dniu wczorajszym około godziny 19-tej złożyły ikrę. ikra ta złożona jest na liściu anubiasa. miejsce gdzie złożyły ikrę jest dobrze pilnowane - częściej przez samca ale samiczka też pilnuje. ponadto miejsce to dobrze jest osłonięte z boków i tyłu.

nurtuje mnie pytanie czy na przednią część dołożyć gęściej wysokiej trawy aby przysłonić gniazdo w takim stopniu aby spokojniej miały pielęgniczki a po wykluciu jej potomstwa.

dodam, że od wczoraj do teraz cały czas świeci światełko. wczoraj jak przed moment zgasiłem ramirezki nie były wstanie oganiać się od innych rybek a ponadto dość duży glonojad długości ok. 10cm już znajdował się w pobliżu gniazda.

posiadam drugie akwarium o pojemności ok. 20 litrów.

Jakie podsyłacie mi warianty dalszego wychowu?

(01.02.2014, 21:08)panufnik napisał(a):  witam, koleżanki i kolegów akwarystów.

posiadam baniaczek 360 litrowy, filtr chodzi bez przerwy, napowietrzam też bez przerwy. w baniaczku tym mam neonków czerwonych 25, gurami złote i marmurkowe w liczbie łącznej 8 szt., 4 glonojady (jeden typowy zbrojnik niebieski, drugi zbrojnik niebieski albinos i parę zbrojników albinosów weloniastych), 5 bocji wspaniałych oraz 4 pielęgniczki ramireza (jeden samiec trzy samiczki).
Po długim oczekiwaniu pielęgniczki dobrały się w parę i w dniu wczorajszym około godziny 19-tej złożyły ikrę. ikra ta złożona jest na liściu anubiasa. miejsce gdzie złożyły ikrę jest dobrze pilnowane - częściej przez samca ale samiczka też pilnuje. ponadto miejsce to dobrze jest osłonięte z boków i tyłu.

nurtuje mnie pytanie czy na przednią część dołożyć gęściej wysokiej trawy aby przysłonić gniazdo w takim stopniu aby spokojniej miały pielęgniczki a po wykluciu jej potomstwa.

dodam, że od wczoraj do teraz cały czas świeci światełko. wczoraj jak przed moment zgasiłem ramirezki nie były wstanie oganiać się od innych rybek a ponadto dość duży glonojad długości ok. 10cm już znajdował się w pobliżu gniazda.

posiadam drugie akwarium o pojemności ok. 20 litrów.

Jakie podsyłacie mi warianty dalszego wychowu?

przy takiej obsadzie odchów jest równy 0, i najprawdopodobniej same pielęgniczki zjedzą ikrę ... jakakolwiek manipulacja przy gnieździe skończy się pożarciem ikry, gdyby się jednak okazało, że młode się wyklują to załatwią je neony ... wiem, ze nie o to chodziło w pytaniu ale takie są fakty. Zmniejszenie obsady przed następnym tarłem, a szczególnie pozbycie się ryb aktywnych nocą czyli zbrojniki i bocje daje pewne szanse

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

odłowiłem krzaczek anubiasa do mniejszego akwarium w dniu wczorajszym. dzisiaj zauważyłem że krzaczek ten oblegany jest przez maluteńkie białe punkciki które poruszają się przy liściach, korzonkach krzaczka i łodyżkach. ponadto na liściu gdzie jest ikra zauważyłem że mniejsza część jajeczek jest biała a większa część jajeczek jest szara z czarnymi punktami. może teraz dołożyć rodziców?

możliwe że moje pytania są głupie ale jestem podniecony tym faktem gdyż po raz pierwszy udało mi się zaobserwować składanie ikry przez rybki w moim akwarium (nie licząc molinezji, mieczyków i zbójników).

proszę o poradę co teraz mam zrobić. nie wiem czy te swobodnie okalające krzaczek białe punkciki to nowe rybki czy tez nie.

Nie, wykluły się malutkie potworki które już jutro przerodzą się w duże potworki. Żartowałem, oczywiście że z ikry wykluł się narybek pielęgniczek a co miało się wykluć - żaby?
Pisz poprawie bo ciężko się czyta takie bazgroły.

Akwarystyka to fajne hobby ;)

Skocz do: