15
W ogólnym nigdy nie rozmnożysz ramirez. W tym przypadku jest za dużo chętnych na kawior: zbrojniki, molinezje a także kąsacze. 2 małe pielęgniczki nie są w stanie uchronić ikry przed tyloma rybami.
8
Tak myślałem ale nadzieja była. W przyszłości postaram się i drugi mały baniaczek. Jakiej wielkości by wystarczył do tarła?
4
Powinien chyba wystarczyć taki ok 54l.
8
Łał... to połowa tego co posiadam. Żona nie będzie zbyt zadowolona hehe

Już wiem, że to pielęgniczki zjadły ikrę ponieważ kilka sztuk się zaoszczędziło na kamieniu i dostrzegłem jak je wyjadają.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.08.2013, 12:40 {2} przez
Wisu.)
4
Często tak bywa, że rodzice zjadają ikrę, no cóż muszą próbować i za którymś razem będą na tyle doświadczeni żeby wychować młode

.
8
Moje pielęgniczki po raz trzeci złożyły ikrę w akwarium ogólnym. Tym razem nie zjadły jej i wygląda ona jakby się ruszała, jakby malutkie kijanki się z niej zrobiły.
9
witam, koleżanki i kolegów akwarystów.
posiadam baniaczek 360 litrowy, filtr chodzi bez przerwy, napowietrzam też bez przerwy. w baniaczku tym mam neonków czerwonych 25, gurami złote i marmurkowe w liczbie łącznej 8 szt., 4 glonojady (jeden typowy zbrojnik niebieski, drugi zbrojnik niebieski albinos i parę zbrojników albinosów weloniastych), 5 bocji wspaniałych oraz 4 pielęgniczki ramireza (jeden samiec trzy samiczki).
Po długim oczekiwaniu pielęgniczki dobrały się w parę i w dniu wczorajszym około godziny 19-tej złożyły ikrę. ikra ta złożona jest na liściu anubiasa. miejsce gdzie złożyły ikrę jest dobrze pilnowane - częściej przez samca ale samiczka też pilnuje. ponadto miejsce to dobrze jest osłonięte z boków i tyłu.
nurtuje mnie pytanie czy na przednią część dołożyć gęściej wysokiej trawy aby przysłonić gniazdo w takim stopniu aby spokojniej miały pielęgniczki a po wykluciu jej potomstwa.
dodam, że od wczoraj do teraz cały czas świeci światełko. wczoraj jak przed moment zgasiłem ramirezki nie były wstanie oganiać się od innych rybek a ponadto dość duży glonojad długości ok. 10cm już znajdował się w pobliżu gniazda.
posiadam drugie akwarium o pojemności ok. 20 litrów.
Jakie podsyłacie mi warianty dalszego wychowu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.02.2014, 17:50 {2} przez
BlackHawk88.)
14
(01.02.2014, 21:08)panufnik napisał(a): witam, koleżanki i kolegów akwarystów.
posiadam baniaczek 360 litrowy, filtr chodzi bez przerwy, napowietrzam też bez przerwy. w baniaczku tym mam neonków czerwonych 25, gurami złote i marmurkowe w liczbie łącznej 8 szt., 4 glonojady (jeden typowy zbrojnik niebieski, drugi zbrojnik niebieski albinos i parę zbrojników albinosów weloniastych), 5 bocji wspaniałych oraz 4 pielęgniczki ramireza (jeden samiec trzy samiczki).
Po długim oczekiwaniu pielęgniczki dobrały się w parę i w dniu wczorajszym około godziny 19-tej złożyły ikrę. ikra ta złożona jest na liściu anubiasa. miejsce gdzie złożyły ikrę jest dobrze pilnowane - częściej przez samca ale samiczka też pilnuje. ponadto miejsce to dobrze jest osłonięte z boków i tyłu.
nurtuje mnie pytanie czy na przednią część dołożyć gęściej wysokiej trawy aby przysłonić gniazdo w takim stopniu aby spokojniej miały pielęgniczki a po wykluciu jej potomstwa.
dodam, że od wczoraj do teraz cały czas świeci światełko. wczoraj jak przed moment zgasiłem ramirezki nie były wstanie oganiać się od innych rybek a ponadto dość duży glonojad długości ok. 10cm już znajdował się w pobliżu gniazda.
posiadam drugie akwarium o pojemności ok. 20 litrów.
Jakie podsyłacie mi warianty dalszego wychowu?
przy takiej obsadzie odchów jest równy 0, i najprawdopodobniej same pielęgniczki zjedzą ikrę ... jakakolwiek manipulacja przy gnieździe skończy się pożarciem ikry, gdyby się jednak okazało, że młode się wyklują to załatwią je neony ... wiem, ze nie o to chodziło w pytaniu ale takie są fakty. Zmniejszenie obsady przed następnym tarłem, a szczególnie pozbycie się ryb aktywnych nocą czyli zbrojniki i bocje daje pewne szanse
9
odłowiłem krzaczek anubiasa do mniejszego akwarium w dniu wczorajszym. dzisiaj zauważyłem że krzaczek ten oblegany jest przez maluteńkie białe punkciki które poruszają się przy liściach, korzonkach krzaczka i łodyżkach. ponadto na liściu gdzie jest ikra zauważyłem że mniejsza część jajeczek jest biała a większa część jajeczek jest szara z czarnymi punktami. może teraz dołożyć rodziców?
możliwe że moje pytania są głupie ale jestem podniecony tym faktem gdyż po raz pierwszy udało mi się zaobserwować składanie ikry przez rybki w moim akwarium (nie licząc molinezji, mieczyków i zbójników).
proszę o poradę co teraz mam zrobić. nie wiem czy te swobodnie okalające krzaczek białe punkciki to nowe rybki czy tez nie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.02.2014, 17:49 {2} przez
BlackHawk88.)
8
Nie, wykluły się malutkie potworki które już jutro przerodzą się w duże potworki. Żartowałem, oczywiście że z ikry wykluł się narybek pielęgniczek a co miało się wykluć - żaby?
Pisz poprawie bo ciężko się czyta takie bazgroły.
Akwarystyka to fajne hobby ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.02.2014, 01:22 {2} przez
Norbert.)