• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Poradnik: Elektroniczny statecznik ze świetlówek kompaktowych

witajcie,
mam pytanie czy takie cos jest bezpieczne ? nic sie nie podpali ani nic ?

Nie, nic się nie stanie. Jeżeli tylko dobrze to zmontujesz.

A masz może pomysł jak to zabudować.
Chodzi mi o to żeby to bezpiecznie zabudować w rynience pokrywy ?

Moduł dałbym osobno w szafce pod akwa i wyprowadził tylko przewody do oprawek.

Wolałbym to dać w rynienkę tylko żeby było to zrobione że jak gdzieś wyjadę to mam pewność że sięnic nie stanie

Widzę, że pomysł przetestowałeś i zaakceptowałeś? Dobrze, że nie dajesz tego poza rynienką bo zamiast jednego miałbyś 4 kable idące do pokrywy a to bez sensu. Zbuduj albo znajdź odpowiedniej wielkości plastikowe pojemniki i w każdym z nich umieść jeden moduł a jak dobrze kabelki polutujesz i zalejesz chociażby klejem na gorąco to co tak naprawdę się może stać nawet bez tych pudełek? Jak wszystko zrobisz z głową to nic się tam prawa nie ma stać.

Jak zainstaluje 2 moduły to też będzie miał 4 kable, no chyba że zrobi mostek to wtedy 2.

(06.04.2013, 20:15)KS_ARMANI napisał(a):  Jak zainstaluje 2 moduły to też będzie miał 4 kable, no chyba że zrobi mostek to wtedy 2.
Do rynny wejdzie jeden kabel tak jak to jest w oryginalnej pokrywie. Montując stateczniki poza pokrywą kabli idących do akwa będzie 4 czyli po jednym na każdy koniec świetlówki i powstanie bałagan. Wystarczy to wszystko w oryginalnej rynience zrobić dokładnie tak jak producent tyle, że zamiast normalnego statecznika dać te z kompaktów. Wszystkie połączenia i rozgałęzienia robić już w tej rynience to gdzie tu widzisz 4 albo 2 kable?

Źle się poprzednio wyraziłem. Oskar, nawet 12 żył moze być w 1 kablu. I zawsze będzie to 1 kabel.

No to zamiast kabla 2 żyłowego lepiej prowadzić 8 żyłowy do pokrywy? Tak czy inaczej jest to według mnie bez sensu.

Skocz do: