• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rośliny w akwarium 45l - dobór roślin, podłoże, światło

Razem z kolegami z tego forum uzgodniłem , że do akwarium 45l ''wsadzę''
-10x neonek inessa
-1x bojownik
-2x krewetka red cherry
-5x otosek
Proszę o pomoc w wybraniu roślinek i jaki sprzęt do tego (z tego co wiem to napewno pompka tylko jaka oświetlenie też ile watt grzałka z termostatem no i ziemia wraz z jakimiś kamyczkami czy piaskiem.)
Więc proszę o opisanie sytuacji czyli co i jak Big Grin
Mi się podoba mech (taka kula )tylko nie wiem jak się nazywa i czy może być Sad

UWAGA ZAMIAST NEONÓW 10x RAZBORA KLINOWA

Nazwa tematu została poprawiona, kilka tematów połączone w jeden.
45l to o wiele za mało na razbory klinowe !

Kejdi

Krewetek daj więcej, tak 6-8.
Filtr chcesz wewnętrzny czy kaskadę?
Grzałka 25 W powinna wystarczyć, jak chcesz możesz kupić większą, nie zaszkodzi a kiedyś może się przydać do większego zbiornika.
Jako podłoże możesz dać 1,5 cm ziemi ogrodowej i na to 3 cm piasku, albo sam piasek + jakieś kulki gliniano-torfowe.
Co do roślin, to jakie oświetlenie planujesz?

Jako Filtr będzie dobra kaskada FZN2.
Rośliny - cryptocoryna, anubias, hygrophilia, sagittaria, mchy mogą być, co do tej kulki to jest gałęzatka i jak najbardziej może być.
Oświetlenie w pokrywie może być, jak najbardziej.

Filtr wewnętrzny . A oświetlenie musi być w pokrywie? Czy mogą być zarówki i czy oświetlenie musi dawać ciepło? Czy mogą być np diody led?
Ja bym chciał jakieś 2 żarówki nad akwa tylko nie wiem jakie

A do napowietrzania nic nie trzeba?

Z tym "napowietrzaniem" to już raczej wszyscy są zgodni, że jest to zbędne i hałaśliwe urządzenie. Wystarczy odpowiedni ruch tafli wody i żadne dodatkowe bąble (które w zasadzie też tylko na tej zasadzie działają) nie będą potrzebne.

Za wszystkie odp dziękuje. Jaka marka i rodzaj filtra (wewnętrzny) i czy dla otosek i krewetek dobry będzie żwirek naturalny?

A mógłby być któryś z tych ? (Link)

(16.03.2013, 09:58)arkosw napisał(a):  Za wszystkie odp dziękuje. Jaka marka i rodzaj filtra (wewnętrzny) i czy dla otosek i krewetek dobry będzie żwirek naturalny?

A mógłby być któryś z tych ? (Link)

Jeśli to żwirek kwarcowy to bierz ten ZN 1 albo ZN2. Jeśli masz dostęp do jakiegoś żwirku z żwirowni lub rzecznego to wystarczy go odpowiednio przygotować i nie musisz kupować.
A ile chcesz przeznaczyć kasy na filtr? A może lesza będzie kaskada?
Oświetlenie nie musi być w pokrywie. Tylko zastosuj świetlówki o odpowiedniej barwie.

Ja bym wolał filtr wewnętrzny. jak przygotować ten żwir z zwirowni wystarczy do wrzacej wody parę razy włożyć ??
Na filtr nie wiem ile kosztują tak z 50 zł + przesyłka.A z tych kamyków to które by się nadawały ?

Filtr wewnętrzny zajmie ci sporo miejsca ja w swojej 50 l też mam wewnętrzny i żałuje bo nie dość że miejsca mało to zajmuje go filtr zajmuje.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Skocz do: