• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[OT] Wydzielony temat

(30.12.2012, 14:39)krzysztof903 napisał(a):  jak ktoś nie umie myśleć logicznie z praktyką to ma taki problem....
matematyka nie jest nauka sztywną i nie trzymie sie zawsze prostych reguł. ty nie umiesz obliczyć NORMALNIE możliwości, tylko dajesz sztywne reguły, które nie zawsze dają prawdę. Ty obliczyłeś jak objętość stałą dla ciągłej pracy, ale nie uwzględniłeś zmiennej, wysokość podnoszenia słupa wody itp.
Potwierdziłeś że życie mówi prawde... wykształcenie teoretyczne nie daje umiejętności praktycznej.
Zacznij myśleć rozsądnie, bo nie powiększyłem pompy magią, przepływ jest oryginalny jaki był, bo w tej chwili to widzę że w magika sie bawisz i próbujesz mi to udowodnić. Szkoda moich słów, bo to bez sensu. próbuj działać w praktyce nie w teorii, gdyż praktyka tworzy teorię nie odwrotnie. Praktyka nie zawsze idzie w parze z teorią.
Pier**lisz aż żal. Co tu skomplikowanego? 25l w 10 sekund to właśnie 9000l/h a filtr którym się posiłkujesz ma deklarowaną wydajność dla samej pompy 650l/h. Niczego w praktyce nie sprawdzałeś skoro takie wyniki Ci wychodzą więc po co kłamiesz? Ktokolwiek kto to przeczyta to stwierdzi kto ma rację bo w tej chwili chcesz chyba ze wszystkich idiotów zrobić byleby udowodnić coś co jest całkowitą bzdurą.

ja w sumie to czytam i nie mam pojęcia o co wy się sprzeczacie. może jakaś ograniczona jestem ale gdzie tkwi sedno sporu to jakoś mi umknęło. z matematyki jestem gorzej niż tępa ale jest to najbardziej sztywna gałąź nauki z jaką się spotkałam. 2+2 jest cztery i czy to teoria czy praktyka czy perspektywa patrzenia- wyniki matematyczne się nie zmienią.

200l -towarzyskie
54l- krewetkarium+ neony inessa
112l- gupiki+ platki + ?

Problem jest w zasadzie błahy bo chodzi o chore teorie Krzysztofa. W tym wypadku niemożliwej do uzyskania wydajności na pompce od MidiKani. Też mi się podobnie wydaje co do sztywnych reguł matematycznych ale nie chciałem aby Krzysztof próbował udowodnić, że 2 plus 2 to jednak 5 bo wszystko wskazuje na to, że rządzą u niego inne prawa fizyki a także matematyki. I to właśnie cały problem tego tematu. Wiele razy powtarzałem, że 25l w 10 sekund daje przepływ 9000l/h a Krzysiu zamiast przyznać, że po prostu zmyślał co do swojego testu to tworzy nową matematykę. Rozumiem, że każdy może się pomylić ale tworzyć coraz to głupsze teorie żeby inną udowodnić? Nie wkurzało by mnie to wcale ale śmiesz Krzysztofie twierdzić, że ja mam braki w wykształceniu samemu pisząc rzeczy, które Twoich nauczycieli z rozpaczy do łez doprowadzą. Twoje kłamstwo z testem wyszło na jaw w ciągu kilku sekund od napisania przez Ciebie wymyślonych wyników to po co bronić tej teorii? Szanowałbym Cię o wiele bardziej gdybyś umiał się do błędu przyznać. Pozdrawiam

ale wiesz że woda będzie się gotować bez podgrzewania?
matematyka na początku jest logiczna i prosta, potem jest nie do końca tak prosto jak sie zdaje.

(30.12.2012, 21:37)krzysztof903 napisał(a):  ale wiesz że woda będzie się gotować bez podgrzewania?
matematyka na początku jest logiczna i prosta, potem jest nie do końca tak prosto jak sie zdaje.
Jak już to wrzeć bo gotować to możesz na kuchenceSmile Co mają na celu Twoje wywody? Przy obliczaniu przepływu przy pomocy czasu napełniania akwarium nie potrzeba żadnej wyższej matematyki bo są to podstawowe, proste działania ze szkoły podstawowej. A twoje wyniki jednoznacznie wskazują, że zmyślasz z tym całym doświadczeniem i wcale go nie robiłeś. Co Ci daje upieranie się do tego stopnia skoro ktokolwiek kto umie liczyć może sobie sprawdzić, że ściemniasz. Wszyscy producenci podają właśnie wydajność dla samej pompy a Tobie udało się ją jakoś cudownie zwiększyć. Proponuję Ci 1000zł w zamian za wizytę na której pokażesz jak pompką od MidiKani napełniasz 25l akwarium w 10 sekund. Albo nawet uczciwy film nagraj i mi prześlij wraz z danymi do przelewuSmile. Idziesz na to? Na forum możesz pisać co chcesz, w rzeczywistości nijak tej teorii nie potwierdzisz i jestem tego pewien w 100%.

Ps: wrzenie a gotowanie wody to nie to samo ? różni sie tylko tym, ze tu przez obniżenie ciśnienia a tu przez podgrzewanie...
kasa dla ciebie jak tak ważna, że o niej mówisz?

Powiedz jakiemuś fizykowi czy to jest to samo to się dowiesz. Potocznie tak się mówi na wrzącą wode, że się gotuje a taki specjalista jak Ty powinien używać profesjonalnych pojęć. Wody nie idzie ugotować tylko doprowadzić do temperatury wrzenia. Ugotować można ziemniaki na przykład. Proponuję Ci tylko coś w zamian za powtórzenie doświadczenia. Mogę Ci równie dobrze coś do akwarium kupić a jeśli nie chcesz to weź nagraj swoje doświadczenie i udowodnij swoje teorie w praktyce i publicznie Cię przeproszę ale na razie to tylko udowadniasz, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Według normalnych praw fizyki nie da się akwarium 25l napełnić tą pompką w 10 sekund i tego nie zmienisz. To tyle na temat Twojej "wiedzy".

Potocznie napisałem, bo nie jesteśmy na uniwersytecie tylko na normalnym "cywilnym" forum, więc nie jest wskazane używać wyłącznie języka "naukowego" czyż nie?
Ponadto jak znam życie i ciebie, to znajdziesz jakiś detal, by tylko wyjść na swoim. Jednakże jest taka "opcja", z tym, że nie mam kamery żadnej, bo nie była mi nigdy do niczego potrzebna, ale mam inny pomysł również wiarygodny.

(31.12.2012, 03:03)krzysztof903 napisał(a):  Potocznie napisałem, bo nie jesteśmy na uniwersytecie tylko na normalnym "cywilnym" forum, więc nie jest wskazane używać wyłącznie języka "naukowego" czyż nie?
Ponadto jak znam życie i ciebie, to znajdziesz jakiś detal, by tylko wyjść na swoim. Jednakże jest taka "opcja", z tym, że nie mam kamery żadnej, bo nie była mi nigdy do niczego potrzebna, ale mam inny pomysł również wiarygodny.
Chwila moment a kto pisał posty o kącie węży, rozpraszaniu strumienia (post #21 to zwykły nielogiczny bełkot) i generalnie próbuje wyjeżdżać tutaj z wyższą fizyką przepływu cieczy nie mając kompletnie o tym pojęcia? Myślałem, że masz podobnie jak 90% ludzi telefon z kamerką.
Masz inny pomysł to proszę bardzo Twoim celem jest napełnienie 25l akwarium w 10 sekund przy pomocy pompki od filtra MidiKani najlepiej 2 razy: na skręconym przepływie z i w pełni otwartym bo podobno czas jest taki sam co jest kolejną bzdurą. Nie wiem jak to udowodnisz bez nagrania ani pokazu na żywo ale prosta matematyka pokazuje, że jest to niemożliwe do wykonania w uczciwy sposób ale chętnie poznam Twoją propozycję. Pozdrawiam

Tak w ogóle to:
(29.12.2012, 18:23)krzysztof903 napisał(a):  25l akwa to każdy porządny kubeł ci uzupełni[...]
...w 10 sekundSmile Czyli nikt na forum nie ma porządnego kubełka bo nikt poza Tobą (i filtrem MidiKaniSmile) nie jest w stanie osiągnąć przepływu 9000l/h obojętnie czy z wkładami czy bez na standardowym kubełku. Nawet Fluval FX5 ma przepływ 3500l/h (zaznaczam, że dla pompy czyli rzeczywisty jeszcze mniejszy) a jest to już kawał filtra. Może jeszcze spróbuj napełnić 2,5 litrową butelkę po napoju w 1 sekundę to może w końcu zrozumiesz, że piszesz bzdury. Starczy już Ci logicznych argumentów czy jeszcze coś ciekawego wymyślisz?

chodzisz widocznie do szkoły matematycznej albo lubisz bardzo.
twoje błędy:
-akwarium 25l ma wymiar 40x25x25 i brutto ma 25l, lecz netto (odjąć grubość szyb) ma w przybliżeniu 23l, więc już twoje obliczenie nie ma sensu praktycznego do sytuacji (dla tego matematyka nie zawsze jest sztywna) i musisz wziąść sobie jeszcze zmienną.
-nie napisałem, że wypełniłem puste akwarium, ani też że 25l wody przepompowałem z ww pompy a nie pytałeś o to, tylko sobie "uzupełniłeś" (drugi twój byk)
-widzisz za bardzo same cyfry a nie znaczenie ich, bo zwrot akwarium 25l, akwarium 54l, to nie znaczy tylko litraż, ale też wymiar. to tak jakby oznakowanie modelu artykułu. (trzeci błąd)
-multikani 800, ma wydajność pompy 800l, nie 650l (czwarty błąd) http://www.dfa.net.pl/test-filtra-modulo...t1101.html recenzja kolegi naszego sephera (weź tylko kąt kubła a zobaczysz różnice przepływu) (piąty byk)
ja zawsze robie podmiany 2l w takich małych akwariach i to weź sobie do obliczenia czyli w według danych (poprawnych) 800l/ 10s wynosi 2,2l więc o co ci chodzi? Umiesz (tak zakładam) język naukowy, ale już logiczny i potoczny zapomniałeś widzę, do tego logiczne myślenie z tym właśnie podziałem zagubiłeś gdzieś, przez co masz własnie koncepcje nie adekwatne do spraw, bo uzupełniasz je i skracasz po swojemu, a nie dowiadujesz sie o istotne szczegóły.

Skocz do: