2
Witam. Mój mąż marudzi ciągle, że chciałby krewetki. Wiecznie w akwarystycznym stoi z nosem wlepionym w szybę. Ja myślałam o osobnym krewetkarium, ale niestety w tej chwili brak funduszy. Mąż wymyślił żeby trzymać je w ogólnym zbiorniku.
Parametry
PH - 7.4
Amoniak - 0 ppm
NO2 - 0 ppm
NO3 - 5.0 ppm
Reszty niestety nie znam.
Obsada
8 - neon innesa
8 - gupiki
3 - prętniki karłowate
3 - otoski
1 - helenka, która złożyła jajeczka wczoraj
Sprzęt
Filtr Marina Slim s20
Napowietrzacz Interpet AV1
Grzałka z termostatem
Oświetlenie 20w Sun Glo (plus odbłyśnik) i 20w Aqua Glo
Zbiornik 100 l
Temperatura 27 stopni.
Dużo roślinności między innymi : pistia, kabomba karolińska, mech jawajski, nurzaniec zwykły i spiralny, moczarka argentynska i kanadyjska, limnophila aromatica, red ludwigia, anubias, żabienica Blaher i jeszcze jedna lecz nie mogę znaleźć jej nazwy. Do tego korzeń drzewa jati.
Czy nie mam w tej chwili przerybienia, a jeśli nie to czy mogę do takich warunków wprowadzić krewetki i jakie?
Jestem początkująca, więc nie wiem jeszcze za wiele.
28
moim zdaniem krewecie najlepiej obserwuje się i im samym najlepiej się żyje gdy maja swoje osobne szkiełko, gupiki będą zapewne wyjadać maluchy. Nie masz przerybienia i jeśli chcesz koniecznie krewecie to proponuje na początek RC chyba, że mężowi spodobają się Amano- są duże, ładnie czyszczą z glonów a ryby jakie masz nic im nie zrobią, tyle że Amanki nie rozmnożą się w słodkiej wodzie. Co do NO3 to jak często robisz podmiany i ile litrów?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.10.2012, 15:16 {2} przez
asz32.)
64
Przy takiej obsadzie spokojnie możecie wrzucić Krewetki RC co prawda większość młodych zginie ale kilka zawsze powinno przetrwać, jeżeli chcecie się nastawić na chodowle krewetek to tylko osobne akwarium
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
2
Hodowli nie chce. Podmiany co tydzień 20-25 litrów. Odmulanie również co tydzień. W jakiej ilości mogę je wprowadzić? Dokładnie krewetki Red Cherry?
I wiem również, że najładniejsze są mieszkające osobno. Połowa już uzbierana na osobny zbiornik

Z tym, że nie mieszkam w Polsce a w UK akwarystyka jest bardzo droga. Problemem jest też gdzie go mam postawić. A mam 13 miesięcznego syna, więc boję się, że mógłby na siebie je zrzucić. Akwarium stoi we wnęce dopasowanej idealnie do jego wielkości. Ale na pewno będzie do końca tego roku osobny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.10.2012, 16:37 {2} przez
wyderka24.)
64
15 20 szt spokojnie wystarczy. A osobny zbiornik wystarczy 25 l jak ładnie obsadzisz roślinnością
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
2
Dzięki wielkie. Jutro kupię, ale tak ok 7 sztuk. Zobaczę jak się zaaklimatyzują.
18
kupuj zawsze większą liczbę gdyż kilka osobników ci albo padnie, albo zostanie zjedzona, a 7 to bez sensu, ja kupiłem 12 a mam obecnie tylko 9 sztuk (3 odleciały, a sa w osobnym akwa) , więc 7 to stanowczo za mało na rozród, tym bardziej, że będą z rybami.
29
(14.10.2012, 15:15)asz32 napisał(a): moim zdaniem krewecie najlepiej obserwuje się i im samym najlepiej się żyje gdy maja swoje osobne szkiełko, gupiki będą zapewne wyjadać maluchy. Nie masz przerybienia i jeśli chcesz koniecznie krewecie to proponuje na początek RC chyba, że mężowi spodobają się Amano- są duże, ładnie czyszczą z glonów a ryby jakie masz nic im nie zrobią, tyle że Amanki nie rozmnożą się w słodkiej wodzie. Co do NO3 to jak często robisz podmiany i ile litrów?
asz32 czemu pytasz o podmiany skoro NO3 około 5

Spokojnie przy gęsto obsadzonym zbiorniku tyle NO3 to skromna ilość. Ja ciągle walczę o to żeby było w granicach 10-15 i ciężko jest, a nawozić nie chce bo w końcu LT się nie nawozi.
Wracając do krewetek, możesz trzymać RC lub amano, ale nie oba razem.
Do RC jak i amano śmiało 2-3 większe filtrujące. Ładnie sprzątają dno akwarium.
18
od kiedy filtrujące czyszczą dno? 98% życia spędzają na filtrze, więc sprzątaczem dna to w zasadzie okazjonalność

Dalej, czemu nie radzisz trzymać amano z RC? ja mam jedna amankę (pozostałość) i jakoś nie widze agresji, a zaraz piszesz ze do nich ma dodać filtrujące... Gdzie tu sens twojej wypowiedzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.10.2012, 19:12 {2} przez
krzysztof903.)
29
(14.10.2012, 19:12)krzysztof903 napisał(a): od kiedy filtrujące czyszczą dno? 98% życia spędzają na filtrze, więc sprzątaczem dna to w zasadzie okazjonalność
Dalej, czemu nie radzisz trzymać amano z RC? ja mam jedna amankę (pozostałość) i jakoś nie widze agresji, a zaraz piszesz ze do nich ma dodać filtrujące... Gdzie tu sens twojej wypowiedzi 
Czyszczą dno od momentu kiedy pozbawiłem ich miejsca przy filtrze.
Trzymanie krewetek amano z RC wiąże się z tym, że amano to dzika krewetka i jak dopadnie ciężarną RC to może wyjeść jej jaja a potem zajmie się samą krewetką.
Krewetki filtrujące to bardzo spokojne osobniki i śmiało można je trzymać z amano i RC. Nie napisałem, żeby trzymać amano i RC razem. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa, potem dobre rady