• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[100l-ogólne] Żółtodzioba
Cool 

Akwarium: 80x30x40

Oświetlenie: 1x świetlówka 18W

Ogrzewanie: Aquael 75W

Filtracja: hydor crystal R05 duo 2

Temperatura: 26 *C

Podłoże: żwir

Fauna:
4x gupik
4x mieczyk
1x zbrojnik niebieski

Flora: jakieś 3 rodzaje roślin, jeśli wiecie moglibyście mi podpowiedziećSmile

Akwarium istnieje u mnie już miesiąc. Kumpel chciał się pozbyć, więc odkupiłem z pewną ilość trunkuBig Grin
Powoli się wkręcam w akwarystykę, na razie nie rzucam się na głęboką wodę tylko trzymam sobie gupiki i mieczyki.
Powoli chcę poznać temat szeroko pojętej akwarystyki. Na początek taki zbiorniczek 100l myślę że wystarczy. Co do nazwy roślin to nie mam pojęcia, kupiłem 3 rodzaje roślin w sklepie, dosyć ładnie puściły. Wiem że trochę mała ilość światła, jednak na razie nie mam pieniążków na różne modyfikacje związane z oświetleniem, zostawiam ten standard.
Przytargałem korzeń z lasu, ostatnio była wycinka lasu dębowego w mojej okolicy, niestety korzeń jest żywy, suszył się miesiąc nad piecem w piwnicy.

Ten temat ma na celu pomoc waszą dla żółtodzioba takiego jak ja, chętnie przeczytam jakieś porady, przemyślenia od bardziej doświadczonych kolegów.

Akwarium jak na początek jest całkiem całkiem.

Ale dziwi mnie czemu nie dałeś żwiru pod filtr?

1.Zmienił bym ten żwir na piach a pod to ziemie pod kwiaty.
2.Dolej wody do samej pokrywy nieciekawie to wygląda.
3.Wyłącz te bąbelki od filtra bo nie potrzebną pralkę robi. (jak zobaczysz rybki łapiące powietrze przy lustrze wody to włącz z powrotem)
5.Bardzo dobrze że nie zacząłeś od kupowania ryb.
Co do obsady:
-6-8szt samców gupika
-15szt neonków innesa
-i jakieś kiryski na dno ALE PAMIĘTAJ TO TYLKO SUGESTIA obsada zależy od ciebie.

mam koło siebie w pobliżu kopalnie takiego żółtego piachu, ale nie wiem czy się nada?
jak to jest z ziemią pod kwiaty, nie będzie barwić itp.??

gupiki mam małe 5 sztuk w mniejszym akwarium bo wyłowiłem ostatnio, czekam aż podrosną troszeczkę

na razie obsady nie chciałbym zmieniać,

(28.09.2012, 20:06)SzymekV10 napisał(a):  mam koło siebie w pobliżu kopalnie takiego żółtego piachu, ale nie wiem czy się nada?
jak to jest z ziemią pod kwiaty, nie będzie barwić itp.??

gupiki mam małe 5 sztuk w mniejszym akwarium bo wyłowiłem ostatnio, czekam aż podrosną troszeczkę

na razie obsady nie chciałbym zmieniać,

Jasne, że się nada tylko bardzo dobrze go wypłucz. Co do ziemi ogrodowej to jest to najlepsze podłoże do akwarium pod piach. Kup najtańszą ziemie bez żadnych nawozów i usyp ją na dnie tak by była na całej powierzchni ale nie dotykała do szyb bocznych. Poczytaj o akwariach Low Tech LW

Channidae-Wasze ryby są dla moich pokarmem

Moje filmy

tej ziemi to jaką warstwę najlepiej dać? przykryć ją jakąś siatką czy od razu na nią sypać piach? i jeszcze jak gruba warstwa piachu?

już wiem jakie są dwa rodzaje roślin u mnie: Nadwódka szerokolistna i kabomba karolińska, tylko nie wiem tej jednej jaka jest

Co do ziemi to daj tak z 2.5cm i na to piach 5cm, siatki nie dawaj bo jak ci się ukorzenią to będziesz musiał je wycinać.
Ja mam piach a pod tym ziemie i jeszcze ani razu nie wypłyneła mi ziemia na wierzch.

Co do ziemi to daj tak z 2.5cm i na to piach 5cm, siatki nie dawaj bo jak ci się ukorzenią to będziesz musiał je wycinać.
Ja mam piach a pod tym ziemie i jeszcze ani razu nie wypłyneła mi ziemia na wierzch.

Big Grin

Channidae-Wasze ryby są dla moich pokarmem

Moje filmy

A się czepiasz Wink

ok panowie, na tygodniu pójdę tam i taczki piachu przywiozę, w nast. weekend zrobię te prace związane ze zmianą podłoża, podetnę od razu niektóre rośliny, ograniczę te bąble z filtra i zobaczymy jak to będzie wyglądać

przywiozłem dziś taczkę mokrego żółtego piachu, dość drobne ziarna są, nie wiem czy się nada taki zwykły budowlany pach żółty??

wezmę go wypukam porządnie przez sito przepuszczę i może będzie ok?

Skocz do: