• 5 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie SKALARÓW
Question 

Witam. Mam dwa skalary, nie wiem czy to parka. Nie wiem jak to jest u skalarów czy samiec musi zapłodnic samice by ta złożyła ikre, czy samica bez względu na to czy bedzie samiec czy tez nie, to i tak składa ikre?
Pytam dlatego, że ostatnio złożyły mi ikre ale spleśniała, więc pomyslałem że samiec nie oblał ikry spermą i dlatego spleśniała..

pewnie dlatego że masz brudną wode w akwarium i grzebiesz często w akwarium , dlatego spleśniała, możliwość jest też taka że to 2samice,jeżeli są obydiwe grube, to tak ,2samice, ale jak jedna jest szczuplejsza to masz parke,tyle że masz nieodpowiednie warunki do ich trzymania.

Akwarium ile litrów?

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Wode podmieniam co tydzień, nie ma mowy o brudnej wodzie.. akwarium 170l. Nie wiem po prostu czy czy ikra złożona musi być oblana spermą samca.?

(09.04.2012, 18:00)Jarek1994 napisał(a):  Wode podmieniam co tydzień, nie ma mowy o brudnej wodzie.. akwarium 170l. Nie wiem po prostu czy czy ikra złożona musi być oblana spermą samca.?

żeby ikra nie pleśniała woda musi być, miękka o niskim pH

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Najpierw samica zaczyna składać ikrę ,a samiec oblewa ją mleczem. I tak co chwilę, samica złoży parę jajeczek, samiec je zapładnia. Trwa to ok 30-60 min. Przyczyn pleśnienia ikry jest wiele, np nie zapłodniona, złe parametry wody, słaba opieka (wachlowanie) czyli natlenianie. Widziałeś sam moment składania ikry?

54l
A. Borelli 1+1
Lśniącooczka wielooka 10 szt.
Krewetki RC
Ampularia

ja zastosowałem abioseptynę...
moje skalary składaja ikrę co 2 tygodnie z kalendarzem w ręku.
młode osobniki składaja około 100-130 jajek
zawsze miałem na drugi dzień połowe spleśniałych teraz jak dałem abioseptyne po półtora dnia miałem tylko 12 białych jajek

A ja miałem z 5spleśniałych jajeczek , woda miękka , bo z garbnikami i częsta podmiana wody. Jeżeli rozmnażasz skalary sztucznie to nie ma się co dziwić że jjka pleśnieją, bo nie ma co ich oczyszczać. A po 2gie. Jak normalnie tak jest , to musisz mieć wodę twardą

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

właśnie że woda nie była twarda no ale zobaczymy teraz mam zrobione tak ze słabiutki prąd wody jest na ikrę wtedy tak nie miałem.

a musze sztucznie bo ikra na 100% była by zjedzona

nie musi być tak,za któryś tam razem odchowają,za 1szym lub 10siątym. Smile

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

(16.04.2012, 18:57)Saletra napisał(a):  nie musi być tak,za któryś tam razem odchowają,za 1szym lub 10siątym. Smile

zgadzam się z Saletra, tarlaki nabierają doświadczenia, ale trzeba cierpliwości Smile U mnie po ponad 2 latach od pierwszego tarła udało się parce odchować kilka sztuk, niestety prowadziłem w tym czasie hodowlę, nazwijmy ją, dochodową, więc niestety taki procent przeżywalności młodych jest mocno nieopłacalny, ale fakt jest faktem.

a co do ikry to musisz wybierać pleśniejące jaja, inaczej żaden prąd ani chemia nie pomoże, owszem hamuje to rozwuj pleśni ale nie zapobiega.
prawda jest taka, że niedoświadczone tarlaki też nie rozpoznają jaj spleśniałych ... więc początkowo, po mimo opieki, ikra pleśnieje.
W naturalnych warunkach ikrze to nie grozi ponieważ woda jest kwaśna i bardzo miękka

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Skocz do: