• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

mlodziutkie Crystale padają:(

Mam problem . Małe Crystale padają.. Krewetkarium ma ok 2 miesiecy(1x CB SS, 3x CB A, 4xCR B,A). Krewety maja sie bardzo dobrze.. regularnie obserwuje wylinki.. tylko te maluchy.. Samica juz 2 raz nosila jajeczka, 2 raz pojawily sie male krewetki i po okolo tygodniu zaczynało ich ubywac;/ Duzo mchow mam w akwa.. korzen.. zadbalem o liscie ketapangu.. szyszki olchy.. Parametry wody sa bardzo dobre - KH - 2 ; GH - 5 ; pH - 6,2 - 6,4 ; temp wody okolo 23 st. C

Jakieś sugestie?
Moze maluchy nie docierają do pokarmu?
-jak i czym proponujecie karmic?

Moze temp. wody zbyt niska/wysoka?

Ogolnie prosze o porady zwiazane z wychowywaniem maluchow od samego wyklucia...

Cos musi byc nie tak, tylko nie potrafie dojsc do tego co... Licze na Wasza pomocSmile

aha.. w akwarium pojawiaja sie glony.. zielone nitki i pedzelki male.. jest tego znikoma ilosc no ale jest.. moze jest to istotne?
no i zaobserwowalem tez male robale.. (mały biały wąż) - wylowilem.. i wszucilem do duzego akwa gdzie ze smakiem pożarły je ryby!;p

Nie piszesz nic o filtracji ani napowietrzaniu ani żywieniu - możesz dorzucić informacje?

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

Mam identyczny problem, od stycznia żadnych małych crystalek, znaczy samice jajka noszą, małe czasami się wyklują i nie ma ich potem nigdzie. Podaję pokarm w proszku dla maluchów, więc z głodu raczej nie padają. Liście ketapangu są, parametry wody ok. Tylko jakiś czas temu wypławki widziałem i mogą chyba być przyczyną.

Póki co po prostu czekam, próbowałem przenosić ciężarne samice do innego akwa - skutek taki sam. Z jajek są młode, a po kilku dniach młodych nie ma.

Racja.. Krewetki trzymam w zestawie aquael.
20 l , filtr Aquael 230V~ 50Hz 4W (400 l/h)
napowietrzanie rowniez przez filtr - dosyc intensywne.

Zwierzęta karmię kazdego dcia czym innym.. gotowana marchewka, spirulina, brokuły, pyłek pszczeli, cardina nano sticks (tropical), i pokarmem wlasnej roboty.. (gotowane brokuly, marchewka, luskany groszek ,kalafior, szpinak, spirulina, cyklop, ogórek. Wszystko zostalo zmielone na papke wysuszone i pociete na małe kwadraciki - rewety to uwielbiają.. i Crystale i Red Cherry w innym baniakuSmile )

(21.03.2012, 23:21)kacperkrzyz napisał(a):  Mam identyczny problem, od stycznia żadnych małych crystalek, znaczy samice jajka noszą, małe czasami się wyklują i nie ma ich potem nigdzie. Podaję pokarm w proszku dla maluchów, więc z głodu raczej nie padają. Liście ketapangu są, parametry wody ok. Tylko jakiś czas temu wypławki widziałem i mogą chyba być przyczyną.

Póki co po prostu czekam, próbowałem przenosić ciężarne samice do innego akwa - skutek taki sam. Z jajek są młode, a po kilku dniach młodych nie ma.

to może być wina wypławek, czytałam sporo o tym (sama mam problem z jakimś robactwem Sad ) i dowiedziałam się, że mogą atakować poza kreweciami ryby i ikrę

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

A ja bym obstawiał że coś jednak z wodą.Podajesz może jakieś nawozy?

Jeżeli pytanie jest do mnie - Tak podaję nawozy. Dawki co prawda niewielkie, ale przy roślinnym akwa coś podawać trzeba. Mikro Plus z intermagu, planta gainer macro pro red oraz potas w razie potrzeby. Do tego CO2 z butli.

Może właśnie to CO2 szkodzi? Masz malutkie akwarium, przy dodzowaniu CO2 możesz tworzyć niedoobory tlenu a krewety ogolnie są wrażliwe na niską zawartość tlenu w wodzie.

Nie sądzę aby mała ilość nawozu im zaszkodziła.

Może odstaw CO2 na jakiś czas, na próbę?

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

Znaczy Crystale są teraz w 200L, więc nie malutkie. W 54L obecnie są tylko red cherry i właśnie tam przekładałem ciężarne samice CR, ale skutek pisałem jaki jest. W 54L nie nawożę. W 200L nie ma opcji żebym odstawił nawozy i CO2, podczas tygodniowego wyjazdu i braku nawożenia w tym czasie była tragedia po powrocie. Więc jak krewetkom przeszkadza nawóz to dam je z powrotem do 54L, a red cherry wpuszczę do 200L, one dużo bardziej tolerancyjne.

ja nie nawozę mojego krewetkarium niczym.. zaczynam od 2 tygodni podawac minerały dla krewetek i to tyle...

Skocz do: