• 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przerobić oryginalną pokrywę 60x30 aby dodać świetlówkę...

Mam zamiar kupić statecznik elektroniczny do świetlówek T8 (pokrywa jest za krótka na T5 =( )

Schemat podłączenia do statecznika znalazłem:
http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html/...ny-2x.html

ale gdzie podłączyć te "startery"? to już nigdzie nie widziałem.

Ma może ktoś zdjęcia jakiegoś schematu co gdzie i jak? czy wystarczy to podłączyć tak jak jest opisane w powyższym linku? o elektryce nic nie wiem dlatego pytam Smile

Edit (aby nie robić posta pod postem):
Wyczytałem, iż nie trzeba mieć starterów pod statecznik elektroniczny.

Tylko teraz pytanie.
Jak kupię statecznik 2x15w a podłączę np 1x24 i 1x15, to nie będzie żadnego problemu? Bo rozumie, że większa moc świetlówki od napisanej na stateczniku nie może być, ale nie znalazłem statecznika do T8 2x24w, no ale nawet jak bym znalazł to czy będę mógł podłączyć tak samo jak napisałem wyżej.
Albo jeszcze inna kwestia: kupie statecznik pod T8, ale 2x30 i podłączę tak jak wyżej? będzie źle coś śmigało?
Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż rozwieje to moje wszystkie wątpliwości.

Moja pokrywa do 54litrów po przerobieniu 2x 15 wat statecznik elektroniczny
Po wycięciu orginalnej rynienki wkleiłem 6 śrub klejem na gorąco    
Odbłyśnik zrobiony z blachy aluminiowej    

czy jak kupię taki statecznik to czy potrzebny jest starter? czy mógł by mi ktoś zrobić jakiś schemat jak to podłączyć?
już znalazłem co mi będzie potrzebne. kupię statecznik magnetyczny. oprawki bryzgoszczelne mam, starter mam, kable, wtyczka i przełącznik też się znają

(12.05.2011, 21:32)domin159 napisał(a):  czy jak kupię taki statecznik to czy potrzebny jest starter? czy mógł by mi ktoś zrobić jakiś schemat jak to podłączyć?
już znalazłem co mi będzie potrzebne. kupię statecznik magnetyczny. oprawki bryzgoszczelne mam, starter mam, kable, wtyczka i przełącznik też się znają
Nie baw sie w stateczniki magnetyczne. Kup elektroniczny lub wykorzystaj układ z żarówki energooszczędnej. http://www.akwaswiat.net/poradnik-elektr...12949.html

z tego linku co podałeś zupełnie nic nie rozumiem po za tym mam już ten statecznik magnetyczny. podłączyłem wszystko według znalezionego w internecie schematu ale i tak mi nie działa i teraz nie wiem co dalej.

Witam

Mam nadzieje że w dobrym temacie opisuje swój problem, jak nie to założę nowy albo proszę o przeniesienie do właściwego.
Posiadam standardową pokrywę 60x30 Wromaka, w niej świetlówka Juwel Day-Lite 15W 6500k 560 Lumenów.
Akwarium takie jak w podpisie. Z nowych roślin doszły mi mchy i pelia. Ogólnie z przyróbką powinienem sobie poradzić pokrywka się odkleja bez problemu więc nową elektronikę zmieszczę w puszcze obok standardowej. Moje pytania:

1.Czy potrzebuje dodatkowego oświetlenia? Jeśli tak to jakiej mocy do tych roślin, jedną czy dwie świetlówki?

Z Juwela 15W są jeszcze z 2-3 rodzaje więc dobrać z tej firmy czy może polecacie coś innego co w połączeniu z moim Day-Litem da pozytywne efekty.

2.Zamontować z przodu czy z tyłu obudowy?

Widziałem że ludzie montują i tu i tu ale mi zależy aby jak najlepiej wykorzystać dodatkową świetlówkę. Tylnia ściana akwarium to nurzaniec, anubias nana i zwartki, a mchy i pelia mają być z przodu.

3. Czy przerabiać dotychczasową elektronikę?

Bo rozumiem że podstawowa świetlówka działa na stateczniku magnetycznym a do nowej musiałbym zakupić najlepiej elektroniczny, ale może wywalić ten magnetyczny i obydwie podłączyć na nowym elektronicznym.

Z góry dzięki za pomoc.

Nie wiem czy opłaca się przebudowywać pokrywę dla mchów i peli. W sumie zależy jeszcze jakie to mchy...
Jest łatwiejszy i tańszy sposób dodania oświetlenia- Kupienie modułu oświetleniowego z Aquael'a np. 11W. I nie będziesz musiał się w elektryka bawić i taniej wyjdzie, bo: gdybyś powiedzmy dodawał jeszcze jedną świetlówkę 15W to świetlówka ~20zł+ starter+ statecznik+ kable+ oprawki. A tak masz już wszystko i tylko musisz do pokrywy przymocować.
Mógłbyś kupić statecznik 2x15W i w tedy podłączyć obydwie do jednego.

Tylko czy przy tych roślinach co masz jest potrzebne dodatkowe oświetlenie i koszty?

-.-'

Witam, chciałbym przerobić moją pokrywę 60x30 firmy Diversa tak, by bez problemu mógłbym "otworzyć", uchylić górną część pokrywy bez zdejmowania całej pokrywy z akwarium oraz, by dodać świetlówkę 15W-25W, czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zrobić??

EDIT: I nikt nie wie... Big Grin

Witam mam akwa (60x30) z jedną świetlówką 15W zamierzam dodać tam drugą też 15W wiem wszytko co mam kupić ale chcę się dowiedzieć czy można zamontować tą drugą świetlówkę bez uszkadzania pokrywy jak zamontować tą oprawkę bryzgoszczelną bez robienia dziur w pokrywie można to jakimś silikonem przykleić czy jak ?

(24.02.2012, 22:29)pepe977 napisał(a):  Witam mam akwa (60x30) z jedną świetlówką 15W zamierzam dodać tam drugą też 15W wiem wszytko co mam kupić ale chcę się dowiedzieć czy można zamontować tą drugą świetlówkę bez uszkadzania pokrywy jak zamontować tą oprawkę bryzgoszczelną bez robienia dziur w pokrywie można to jakimś silikonem przykleić czy jak ?

Najłatwiej to kupić świetlówkę T5 24W i z widocznych rzeczy w zasadzie wymieniasz tylko oprawki. Statecznik wymieniasz ale nie jest on nigdzie poza pokrywą tylko zastępuje oryginalny. I już masz 1x 24W

Bez przerabiania to możesz dokupić coś takiego: http://allegro.pl/dodatkowe-oswietlenie-...00102.html
Tylko wtedy statecznik będzie poza pokrywą, ale łącznie już 39W.

Ja niedługo będę moją przerabiał to wrzucę zdjęcia bo wszystkie elementy już mam. W tylnej części pokrywy będzie jeszcze moduł Aquael EcoLight 11W i do jego zamocowania służą 2 wkręty z tyłu obudowy ( w zasadzie niewidoczne). Cała pokrywa wyklejona folią aluminiową do łączenia wełny izolacyjnej w kominkach więc odbłyśnik jak się patrzy tanim kosztemSmile

Skocz do: