3
Już samo wzmocnienie tyłu szafki płytą meblową z większą ilością konfirmantów znacznie zminimalizuje ryzyko ,,rozjechania się". Jak dasz na to blat i od wewnątrz szafki poskręcasz na jakieś kantowniki to będzie ok (:,
Choć istnieje możliwość ze pod ciężarem będzie problem z otwieraniem szuflad i frontów, (też robiłem test podobnej szafki )
Zapraszam na nasze forum!
[url=http://www.akwa-forum.com.pl][/url]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2012, 11:41 {2} przez
bern11.)
10
Wstaw pełne plecy z płyty 18mm lub najzwyklejszą deskę po przekątnej w taki sposób żeby trzymała boki, blat i spód (wariant łatwiejszy i tańszy a z tyłu i tak nie widać). Ewentualnie dodaj jeszcze dwie nóżki na środku szafki. Szafka spokojnie wytrzyma. Ludzie stawiają akwaria ponad 700l na szafkach i nic się nie dzieje.
"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""
4
Tak teraz czytam i dochodzę do wniosku że ostro przesadziłem z moją "szafką" która mogła by być pod sporo większe akwa niż moje 240L...podstawa blatu z profili stalowych 50x60mm ścianka 2mm z wzmocnieniem przez środek z tego samego profilu. Nogi ten sam profil z zastrzałami z blachy 4mm sięgające 1/3wysokości nogi...waży to z 90 kg bez płyt meblowych na bokach i blacie...no ale tak jakoś wyszło...materiał był, spawarka było i trochę czasu tez...
a wracając do tematu proponuję plecy z pełnej płyty, oraz na ściankach wewnętrznych paski pionowe powiedzmy szerokości 5cm...oczywiście nóżki na spodzie w miejscach wewnętrznych ścianek...
3
(11.02.2012, 11:13)oskar777 napisał(a): (11.02.2012, 10:50)pegieo napisał(a): Oskar a byłeś kiedyś w sklepie ikea? Tam się robi z mdfu wszystko. Nie tylko fronty. Nie widziałem tego mebla co kupił patryk, ale zawsze trzeba zakładać najgorsze i zabezpieczyć się przed ewentualnymi stratami.
Byłem i w żadnym wypadku nie przyznam Ci racji bo mam szafkę z Ikei. Poza tym mówimy o Biedronce.
Dokładnie jak Oskar piszę to nie jest MDF, Ikea praktycznie nie stosuje takiego materiału.