• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

300L ogólne 1 tydz.

akwarium 150x40x50
filtr zewnętrzny
2x eheim 2015 jeden biologiczny, drugi mechaniczny
grzałka 300w i 150w
oświetlenie
3x 36w 120cm (w najbliższym czasie dodatkowo 2 36w)
podłoże żwir kwarcowy 1-2mm grubość 5 cm

rośliny rożne i dokładnie nie znam ich nazw wszystkich Smile
nawóz kulki glinno-torfowe + plant gro flora care
na rozruch cycle dodatek biologiczny

ryby, czasowo mix bo dostałem sporo w komplecie z kupionym akwarium od poprzedniego właściciela i czekają na chętnych w zamian za roslinyBig Grin zostana praktycznie tylko neony
6 danio pręgowany
9 gupików
15 neonów innesa
5 neonów czerwonych
7 neonów czarnych
2 razbory klinowe
1 gurami niebieski
2 skalary
1 kiryśnik
3 zbrijniki niebieskie
5 tęczanek wernera
5 bystrzyków karlików
5 kirysków
1 mułojad

Mało roślin i zupa rybna. Obsada robi fatalne wrażenie.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

(20.01.2012, 19:22)Basteq napisał(a):  Mało roślin i zupa rybna. Obsada robi fatalne wrażenie.

jak pisalem wyzej ryby czekaja na oddanie a rosliny urosną ,akwarium ma dopiero tydzien

(20.01.2012, 19:25)thomas531 napisał(a):  jak pisalem wyzej ryby czekaja na oddanie a rosliny urosną ,akwarium ma dopiero tydzien

Sorry, nie doczytałem.

Jaka jest ostateczna planowana obsada?

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Ma tydzień a tam kompot rybny w środku. Dobrze, że przynajmniej chęć oddania jest. Dobre światło, nawozy.. a CO2 planujesz?

Rocknrolla

(20.01.2012, 19:29)Basteq napisał(a):  
(20.01.2012, 19:25)thomas531 napisał(a):  jak pisalem wyzej ryby czekaja na oddanie a rosliny urosną ,akwarium ma dopiero tydzien

Sorry, nie doczytałem.

Jaka jest ostateczna planowana obsada?

zostają neony, skalary, gurami bo to prezent i mam zakaz oddawania Big Grin i wszystkie denne rybyBig Grin z czasem moze przeprowadzi sie tam moja dorosła para paletek która mieszka w 160l akwa.

Ogólnie bardzo dobrze, że 300l akwarium ma, z takim to można już kombinować. Ja bym zagospodarował inaczej, tzn. 3-4 konkretne gatunki roślin i sensowanie rozplanowane. A więcej korzeni i jakieś większe ryby, ale skoro wolisz neonki to do tego napewno kiryski jak piasek Smile

(20.01.2012, 19:37)thomas531 napisał(a):  zostają neony, skalary, gurami bo to prezent i mam zakaz oddawania Big Grin i wszystkie denne rybyBig Grin z czasem moze przeprowadzi sie tam moja dorosła para paletek która mieszka w 160l akwa.

Paletek nie trzyma się w parach. Minimum 5-6 sztuk.

Jak chcesz je zatrzymać to oddaj resztę obsady, zostaw ryby denne i dokup paletek.

Ewentualnie przenieś gurami czy inne ryby do tego 160l

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

(20.01.2012, 19:40)HELL BOY napisał(a):  Ogólnie bardzo dobrze, że 300l akwarium ma, z takim to można już kombinować. Ja bym zagospodarował inaczej, tzn. 3-4 konkretne gatunki roślin i sensowanie rozplanowane. A więcej korzeni i jakieś większe ryby, ale skoro wolisz neonki to do tego napewno kiryski jak piasek Smile

z roślinami to sporo jest gratisowych dodatków do kupionych na allegro Big GrinBig Grin dlatego taka różnorodność,skoro dają to nie będę marudził i wybrzydzał, rośliny są świeże po przesyłce i jeszcze nie doszły do siebie więc wyglądają trochę dziwnie Big Grin,ja pójdą w górę do światła będą lepiej wyglądać Big Grin, planuję co2, ale poczekam aż rośliny podrosną i nie będzie tyle ryb, bo na razie przy takiej ilości to dość jest co2 wytwarzanego przez ryby Big Grin co do ryb wole małe gatunki, mi właśnie w takich akwariach podobają się neony ja fajnym stadem pływają po akwarium,pozatym mam jedną świetlówkę uwydatniającą kolory ryb i neony wyglądają rewelacyjnie
a to oświetlenie nocne

(20.01.2012, 19:44)Basteq napisał(a):  
(20.01.2012, 19:37)thomas531 napisał(a):  zostają neony, skalary, gurami bo to prezent i mam zakaz oddawania Big Grin i wszystkie denne rybyBig Grin z czasem moze przeprowadzi sie tam moja dorosła para paletek która mieszka w 160l akwa.

Paletek nie trzyma się w parach. Minimum 5-6 sztuk.

Jak chcesz je zatrzymać to oddaj resztę obsady, zostaw ryby denne i dokup paletek.

Ewentualnie przenieś gurami czy inne ryby do tego 160l

dobrze wiem że trzyma się więcej , paletki były w komplecie z akwarium i mixem ryb w akwarium bez roślin i złe karmione co spowodowało dziurawcie, teraz przechodzą intensywna kuracje i jest coraz lepiej,trochę przytyły i goją się rany, ze względów finansowych nie mam możliwości kupowania dodatkowych, wcale nie planowałem hodowle paletek ale jak już są to zostaną

To dawaj 50neon innesa i 20kirysek panda :p

Skocz do: