• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pasożyty w baniaczku

Od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, skaczącymi po tafli wody robaczkami. Przeważnie siedzą na liściach microsorium wystających z wody, potrafią skakać, są białe, wielkości około 0,5-1mm, białe, wkurzające Smile Czy szkodliwe to nie pytam bo są u mnie od dłuższego czasu i nic się żadnej rybce nie dzieje, pytanie tylko czym one są, i jak ewentualnie się tego pozbyć? ( szukałem w internecie i znalazłem tylko 'skoczogonki' ale trochę różnią się opisem od tych co mam. Pozdrawiam

60l brzankarium KLIK
112l ogólne Klik Przeszłość.
www.akwarystyka-miedziowa.pl

Specjalistką nie jestem ale miałam podobny problem.
Tu link
http://www.akwaswiat.net/robaczki-na-lim...29359.html

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Dałbyś radę wrzucić fotki tych robaczków, bardzo by to pomogło.

Pozdrawiam Katarzyna
396l-Azja
240l -pielęgnice
12l- krewetki

ciezko bedzie, poniewaz mam aparat tylko w telefonie a on nie jest najlepszej jakosci
Gosiu to raczej nie sa te same robaczki, chyba ze fotki byly robone mikroskopem Smile

60l brzankarium KLIK
112l ogólne Klik Przeszłość.
www.akwarystyka-miedziowa.pl

(19.01.2012, 02:52)michnik napisał(a):  Od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, skaczącymi po tafli wody robaczkami. Przeważnie siedzą na liściach microsorium wystających z wody, potrafią skakać, są białe, wielkości około 0,5-1mm, białe, wkurzające Smile Czy szkodliwe to nie pytam bo są u mnie od dłuższego czasu i nic się żadnej rybce nie dzieje, pytanie tylko czym one są, i jak ewentualnie się tego pozbyć? ( szukałem w internecie i znalazłem tylko 'skoczogonki' ale trochę różnią się opisem od tych co mam. Pozdrawiam

Też to mam u siebie w 27l. Są białe, wielkości kropki zrobionej długopisem (do 1mm). Robią skoki w wodzie po zapaleniu światła. A najlepsze to, że pojawiają się na kilka dni co parę tygodni.

Zero szkodliwości. Nie martwcie się tymi robaczkami. Zapomniałem nazwy.

Skoczogonki.

O właśnie chyba to.

A wiecie może jak nazywa się takie coś podobne do węgorka micro tylko 3x dłuższe, 3x grubsze i ma nogi (jak u stonogi). Kiedyś widziałem takie coś jak sobie pełza po szybie i strzykawką to do kubka dałem. Z tydzień przeżyło ale później wyrzuciłem bo obserwacje nic nie dawały. Dzisiaj po "czyszczeniu" węgorków przy pomocy strzykawki znowu zauważyłem to coś i postanowiłem zassać do strzykawki. Węgorkiem micro to nie jest bo w strzykawce było kilka węgorków i nie były do siebie podobne. Rozmiar to ok 5mm. Jak myślicie co to może być.

Skocz do: