Pasożyty w baniaczku -
michnik - 19.01.2012
Od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, skaczącymi po tafli wody robaczkami. Przeważnie siedzą na liściach microsorium wystających z wody, potrafią skakać, są białe, wielkości około 0,5-1mm, białe, wkurzające

Czy szkodliwe to nie pytam bo są u mnie od dłuższego czasu i nic się żadnej rybce nie dzieje, pytanie tylko czym one są, i jak ewentualnie się tego pozbyć? ( szukałem w internecie i znalazłem tylko 'skoczogonki' ale trochę różnią się opisem od tych co mam. Pozdrawiam
RE: Pasożyty w baniaczku -
gosiaqool - 19.01.2012
Specjalistką nie jestem ale miałam podobny problem.
Tu link
http://www.akwaswiat.net/robaczki-na-limnobium-co-jest-jak-sie-tego-t-29359.html
kaasiaa - 19.01.2012
Dałbyś radę wrzucić fotki tych robaczków, bardzo by to pomogło.
michnik - 19.01.2012
ciezko bedzie, poniewaz mam aparat tylko w telefonie a on nie jest najlepszej jakosci
Gosiu to raczej nie sa te same robaczki, chyba ze fotki byly robone mikroskopem
grobel - 19.01.2012
(19.01.2012, 02:52)michnik napisał(a): Od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, skaczącymi po tafli wody robaczkami. Przeważnie siedzą na liściach microsorium wystających z wody, potrafią skakać, są białe, wielkości około 0,5-1mm, białe, wkurzające
Czy szkodliwe to nie pytam bo są u mnie od dłuższego czasu i nic się żadnej rybce nie dzieje, pytanie tylko czym one są, i jak ewentualnie się tego pozbyć? ( szukałem w internecie i znalazłem tylko 'skoczogonki' ale trochę różnią się opisem od tych co mam. Pozdrawiam
Też to mam u siebie w 27l. Są białe, wielkości kropki zrobionej długopisem (do 1mm). Robią skoki w wodzie po zapaleniu światła. A najlepsze to, że pojawiają się na kilka dni co parę tygodni.
toomeka@wp.pl - 19.01.2012
Zero szkodliwości. Nie martwcie się tymi robaczkami. Zapomniałem nazwy.
Kaef - 19.01.2012
Skoczogonki.
toomeka@wp.pl - 19.01.2012
O właśnie chyba to.
matisss - 19.01.2012
A wiecie może jak nazywa się takie coś podobne do węgorka micro tylko 3x dłuższe, 3x grubsze i ma nogi (jak u stonogi). Kiedyś widziałem takie coś jak sobie pełza po szybie i strzykawką to do kubka dałem. Z tydzień przeżyło ale później wyrzuciłem bo obserwacje nic nie dawały. Dzisiaj po "czyszczeniu" węgorków przy pomocy strzykawki znowu zauważyłem to coś i postanowiłem zassać do strzykawki. Węgorkiem micro to nie jest bo w strzykawce było kilka węgorków i nie były do siebie podobne. Rozmiar to ok 5mm. Jak myślicie co to może być.