• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

tropheusy zdychaja:(

Możą być jeżeli ci się podobaja.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

Basteq a powiedz mi taką rzecz jeszcze bo szukam wszystkich rozwiązań,czy światło ma świecić się cały dzień oczywiście na noc wyłączam bo mam czasomierz i mam nastawione że od 9 -12 a później od 15 do 20 tak mam światło nastawione czy ma świecić się cały dzień?? I jeszcze jedne pytanko o napowietrzanie wody?? musi być czy sobie darować?? dzieki za podpowiedzi wszystkie

Światło ok 9h dziennie wystarczy.

Napowietrzanie zbędne o ile jest ruch tafli wody.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Basteq właśnie przed chwilą wyłowiłem kolejnego tropheusa i został już mi ostatni ,który pewnie za niedługo padnie a filtr zewnętrzny chodzi mi już 24/h tak jak mówiłeśSad i co teraz jaka przyczyna??

Możliwe, że to dalej skutki zatrucia, po tym jak filtr nie chodził.

Napisz PW do apri cort i Kroczek33, niech się wypowiedzą

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

No teraz odpisuje bo byłem na nocce w pracy. Ok napisze do ich zobaczymy co mi napiszą może jakieś cenne rady zobaczymy dzięki

(03.01.2012, 23:24)Basteq napisał(a):  Możliwe, że to dalej skutki zatrucia, po tym jak filtr nie chodził.

Napisz PW do apri cort i Kroczek33, niech się wypowiedzą

Przyczyną tego całego "bajzlu" jest nieprawidłowa filtracja biologiczna , a w zasadzie jej brak . Widocznie filtr wew. nie starczył , bądź nie był prowadzony w sposób prawidłowy . Głowica z gąbką by starczyła , ale trzeba czyścić ją co 2-3 tygodnie w wodzie z dojrzałego zbiornika . Pod kranem bakterie pożyteczne obumierają .

PS. proponuję zmienić obsadę - mbuna + tropheusy i to jeszcze w 240l ?!

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

(04.01.2012, 18:06)Kroczek33 napisał(a):  Przyczyną tego całego "bajzlu" jest nieprawidłowa filtracja biologiczna , a w zasadzie jej brak . Widocznie filtr wew. nie starczył , bądź nie był prowadzony w sposób prawidłowy . Głowica z gąbką by starczyła , ale trzeba czyścić ją co 2-3 tygodnie w wodzie z dojrzałego zbiornika . Pod kranem bakterie pożyteczne obumierają .

PS. proponuję zmienić obsadę - mbuna + tropheusy i to jeszcze w 240l ?!

Z tego co napisał to jest filtr zewnętrzny który był czasowy wyłączny i możliwe, że bakterie zdechły i zatryły ryby.

Zła obsada to jeszcze inna bajka

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

No to już coś wiemSmile Już na pewno nie wsadzę tam tropheusów.Ten jeden niech sobie tam żyje bo nie mam co nim zrobić a na przyszłość będę już wiedział.Ale BARDZO DZIĘKUJĘ za zainteresowanie się moim tematem i podejście profesjonalnie do tej sprawy
DZIĘKUJĘ
A powiedzcie mi jeszcze tylko czy oprócz tropheusów ta reszta osdada jest ok czy nie?
3 sztuki maingano,3 sztuki yellow, 4 sztuki red red wszystkie te gatunki mam bez podziału na płeć ponieważ jeszcze nie wiem bo są młode (tylko red red są dwa samce to widać bo jeden już nie ma życia)

Te 3 gatunki mbuna jak najbardziej ok. Jeżeli są młode to proponuję dołożyć po kilka sztuk każdego , by mieć odpowiednie haremy gdy podrosną i będzie już widać płeć.

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Skocz do: