25
A ja skusiłam się na jeszcze jedna Neritinę bo ponoć się nie rozmnażają (mam nadzieję, że to prawda) w naszych akwariach z innym wzorkiem oraz Amplurię Blue do innego akwarium, żeby zopobiec rozmnażaniu bo ta jednak ponoć się mnoży.
160L Dickfeldi+Multifasciatus
Mała Tanga
100L
Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae
28
u mnie otoski wyczyściły z okrzemków anubiasa całego ładnie w ok. 8 godzin, jestem z nich bardzo zadowolona, wciąż pracują- jak nie na roślinach to na szybie akwa
2
Zgadzam się ,że kiryski najlepiej spełniają role ekipy sprzątającej.Moje kosiarki także nie tykały się glonów , a do pokarmu były pierwsze.
25
(25.11.2011, 12:16)gosiaqool napisał(a): A ja skusiłam się na jeszcze jedna Neritinę bo ponoć się nie rozmnażają (mam nadzieję, że to prawda)
Najgorsze są jajeczka które zostawiają po całym akwarium. Czyści się je gorzej niż glony
530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik
Nie udzielam porad na PW i GG
16
-Glonojad
-Otosek
-Kirysek.
-Krewecie Red Cherry itp.
- Ślimaki, zjadają liście roślin, które spadły na dno, a filtr nie wciągnął, oraz wiem, że potrafią zjeść, zdechłą rybę/ krewetkę.
" Nie wielkość zbiornika odzwierciedla akwarystę, tylko jego wygląd i zadbani mieszkańcy "
Blog mój i koleżanek ( o akwarystyce ) :
http://akwarium000.blogspot.com/
Zapraszam do obejrzenia mojego akwarium :
http://www.akwaswiat.net/-60l-w-drodze-d...33120.html
6
otosek to bardzo pożyteczna rybka na glony do czasu jak nie polubi tabletek dla krewetek.

Otoski w 99% są z odłowu w naturalnych warunkach żyją w kwaśnej wodzie handlarze trzymają je w osmozie aby jak najdłużej wytrzymały. Jak wsadzisz je do akwa (ph 7-7,5) nie aklimatyzując ich przez kilka dni to z 10 jak zostaną 2-3 to będzie dobrze.
ślimaki-helenka żywi się padliną oraz usuwa niechciane ślimaki
kiryski zjadają resztki z dna ale robią straszne pobojowisko (ciężko utrzymać trawnik)
Krewetki amano oraz inne karłowate typu red cherry zastąpią kiryski.
kupy ryb i krewetek- odmulacz!
28
krótko, zwięźle i na temat

tyle, że u mnie otoski nie tykają żadnych tabletek, nawet spiruliny, tylko liście roślin i szybka

kiryski fakt czasem potrafią zrobić bałagan a krewecie jak najbardziej spełniaja swoją rolę
3
Czyli mam rozumieć, że kiryski i krewecie można postawić na równi ekipy sprzątającej i zamiast kirysków dać je właśnie ????
Nawet babka w zoologu mi proponowała je zamiast kirysków, ale ja chyba za bardzo sie boje, że nie mam dla nich odpowiedniego akwa....
28
krewetki bardziej sprzątają (jedzą kupy ryb itp) a kiryski "przeczesują, zjadają pokarm, który osiada na dnie, jeśli masz piaszczyste podłoże to kiryski dobrze, że kopią bo "natleniają" w pewnym sensie baniak- dociera tlen, a krewetki jedzą no dosłownie wszystko jak pisałam, spokojnie red cherry możesz mieć, są łatwe w hodowli
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2012, 21:42 {2} przez
asz32.)
3
Mam kwarc drobny pod spadem i średni na górze. Hmmm
To w takim razie powracam na mój wątek.... Aby tutaj nie zaśmiecać...