• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne

żabienica rośnie u mnie jak szalona .. niestety przestała puszczać piękne liście z podłoża, natomiast zaczęła puszczać liście na dłuuugich łodygach , odcinają one dopływ światła do innych roślin. Chyba muszę się ich pozbyć, jest szansa by znów zaczęła puszczać liście przy dnie? Jeśli tak to jak to osiągnąć, odpowiednia przycinka?

Ostrzeżenie:
dublowanie wątków, post pod postem - 20%
100% = ban
korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi

(18.12.2011, 22:29)edison napisał(a):  jeśli zaczęła puszczać łodygi a na ich końcach listki tzn. zaczęła się rozmnażać

na łodygach nie ma listków tylko liście wielgaśneSmile
żabienice to popularne rośliny, nikt nie miał z nimi większych doświadczeń?

Ja u siebie ciąłem trochę niżej niż powierzchnia wody, normalnie nożyczkami i nic im się nie stało, rozrastają się od korzenia.

ale następne liście dalej będą rosnąć do powierzchni, czy od korzenia na boki? Bo jeśli z pięknej rośliny zrobi mi się łodyg owiec to ja dziękujeSmile a liście przy powierzchni mają z 15-20 cm!

Czy moczarkę mogę ciachnąć w połowie? Będzie ona rosła dalej w szerz czy w z wyż ?

Możesz ciąć, wypuści dwa pędy.

A wiesz może czemu moja kaomba jest taka marna? Jak widziałam w sklepach zoologicznych to pędy mają ponad 30 cm, a moja nawet 10 nie ma. Czytałam gdzieś, że powinno się ją sadzić w "kupie" a nie osobno, czy to ma jakiś wpływ na to, że byle jak rośnie?

Chyba chodzi o kabombę. Potrzebuje ona dużo światła.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

a no tak kabomba, heh pomyliłam się ;]
a to samo pytanie tylko, że teraz zapytam się o anubiasa (chyba tak się piszę) w sklepie również długie, szerokie liście a u mnie takie malutki i krótkie

(27.12.2011, 20:31)turtle napisał(a):  a no tak kabomba, heh pomyliłam się ;]
a to samo pytanie tylko, że teraz zapytam się o anubiasa (chyba tak się piszę) w sklepie również długie, szerokie liście a u mnie takie malutki i krótkie
Bo Ty masz nana a w sklepie jest gigantea

Skocz do: