• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[72 l] Drugie podejście, aktualizacja 19 11 2012

Wymiary akwarium

60x40x30 (długość, wysokość, głębokość) - 72 litry

Wyposażenie

-Oświetlenie- standardowe 1x15w w pokrywie + dodana świetlówka 15w 8500K Sylvania Grolux
-Filtracja- Fan-1 plus Aquael
- Ogrzewanie- grzałka z termostatem Elite 50w, temperatura 26-27 stopni

Obsada

Fauna:
- razbora klinowa x 6
- neon inessa x12
- Gupiki, samiec + 3 samice
- Anentome Helena- około 20 sztuk
- Krewetki red cherry x jakieś 20 sztuk

Flora:
- Mech jawajski
- Gałęzatka
- Kryptokoryna Wendta
- Rotala Wallichii
- Różdżyca
- Anubias niski
- Nurzaniec
- Rogatek sztywny
- Moczarka kanadyjska
- Mikrozorium uskrzydlone
- Bolbitis Heudelota

Nawożenie: Sera Florena, węgiel w płynie

Temperatura: 26-27 stopni C

Podmiana wody raz w tygodniu około 20-30%

Ogólnie dość pozytywne wrażenie Wink

Ciekawi mnie jak kabomba tutaj pociągnie Wink

2 stada brzydko wyglądają, albo neony, albo razbory.

Ogółem dość ładne.Tak jak wyżej kolega wspomniał 1 ławica (według mnie rozbora by tu pasowała) Big Grin

300l ,,Ameryka Pł"

Pozdrawiam :D

Żwirek przydałby się drobniejszy

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

Żwirek drobniejszy i ciemniejszy, jedno stadko sztuk 15 i będzie ideał Wink
z gupikami możesz mieć problem- będą się mnożyć i mnożyć... a kilka helenek mogłabym przyjąć Wink, ogólnie zbiornik ładny.
Jak robiłeś tło?

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

(30.11.2011, 18:30)asz32 napisał(a):  Żwirek drobniejszy i ciemniejszy, jedno stadko sztuk 15 i będzie ideał Wink
z gupikami możesz mieć problem- będą się mnożyć i mnożyć... a kilka helenek mogłabym przyjąć Wink, ogólnie zbiornik ładny.
Jak robiłeś tło?

Żwirek będzie drobniejszy i ciemniejszy tak jak pisałem w pierwszym poście. Ciężko zdecydować mi się na jedno stado. Te 8 razbor mam od trochę ponad roku w niezmienionym składzie, neony mi się zawsze podobały. Niezły dylemat.
Helenki będę rozdawał ale to za jakiś czas. Póki co widuję kilka malutkich osobników rano, zaraz po zapaleniu światła. Świetne są.
Tło to najzwyklejszy worek na śmieci.

a jak ten worek zamocowałeś na szybie, specjalnie go tak gniotłeś? co do neonków to ja się zraziłam do nich, kiedyś kupiłam stadko i zaraz zachorowały na ospę, padły wszystkie i zaraziły inne ryby, dużo o nich czytałam, trzeba mieć pewne miejsce- podobno ze Śląska są najlepsze, ogólnie to delikatne ryby trzymane zazwyczaj w antybiotykach, kupujesz i zaczynają chorować, ale są prześliczne więc chyba warto spróbować.

30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

(30.11.2011, 21:38)asz32 napisał(a):  a jak ten worek zamocowałeś na szybie, specjalnie go tak gniotłeś? co do neonków to ja się zraziłam do nich, kiedyś kupiłam stadko i zaraz zachorowały na ospę, padły wszystkie i zaraziły inne ryby, dużo o nich czytałam, trzeba mieć pewne miejsce- podobno ze Śląska są najlepsze, ogólnie to delikatne ryby trzymane zazwyczaj w antybiotykach, kupujesz i zaczynają chorować, ale są prześliczne więc chyba warto spróbować.

Zamocowany na najzwyklejszą taśmę. Celowo pognieciony.

Dzisiejsze zdjęcia:

razborki prezentują się super Smile

30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Historia mojego akwarium w obrazkach

Początek września 2010 roku. Po pewnym czasie akwarium zaniedbane. Rok później wychodzi na prostą (mam nadzieję). Restart był konieczny.

2 X 2011 Pierwszy dzień po restarcie

17 X 2011 Powrót ryb z włóczęgi

28 XI 2011 Poszukiwania odpowiedniej drogi

5 XII 2011 Stan obecny

Niebawem relacja z dojrzewania akwarium dla bojownika

Skocz do: