• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[112l] humorzaste :-(
Smile 

[112l] humorzaste :-)

Witam,
Przedstawiam mój drugi baniaczek zalany 07.2011r. Pierwsze 30 litrów przestało istnieć jeszcze w XX w. i było to akwarium małego chłopca, w którym pojawiły się niemal wszystkie dostępne ryby w tamtych latach.
Przeglądając wasze tematy widzę, że muszę jeszcze wiele nauczyć się i dowiedzieć na temat akwarystyki. W związku z tym oczekuję z waszej strony pomocy, opinii oraz konstruktywnych komentarzy.

Zbiornik: 80x35x40cm panoramiczny
Oświetlenie: 2x18W T8 Osram Fluora, pokrywa oklejona folią
Filtr: Aquael FZN-2
Grzałka: Tetra 150W z termostatem
Temperatura: 26C-27C
Tło: czarny brystol
Podłoże: żwir z pobliskiej wirowni

Fauna:
- neon inesa x25
- bojownik syjamski 1+2
- zbrojnik niebieski x1
- piskorek x2
- jakiś ślimak

Flora:
- mech jawajski
- mech nerkowiec
- nurzaniec
- kabomba
- gałęzatka
+ trochę glonówWink

Nawożenie:
- CO2 bimbrownia + kostka lipowa
- symfonia+K2SO4+Fe - 1 ml co drugi dzień
- multimeneral - 11ml po każdej podmianie (20% raz w tygodniu)

18.11.2011

Nurzaniec to roślina trzeciego planu- posadź ją na tył.

Akwarium potrzebuje kilku drobnych estetycznych poprawek, pozatym jest całkiem nieźle. Zwir jest trochę za gruby, ale pewnie nie planujesz wymiany podłoża. Nurzaniec jak już wspomniano przydałoby się posadzić w jednej kępie na 3-cim planie, akurat po prawej jest trochę miejsca więc może tam. Jeśli będzie rósł tak jak teraz wszystko zasłoni. Kamienie z mchem i pelia powinny być gdzieś w okolicach 1-2 planu.
Obsada nie jest też źle dobrana- ale piskorków przydało by się jeszcze ze 4szt.

Podzielam zdanie koleżanki mcda-p Wink

żwir za gruby i nurzaniec nie na tym planie Wink

Ale ogólny klimat fajny Wink

Kabomba Ci się nie siepie? Smile

Zdaję sobie sprawę, że lepszy byłby drobniejszy żwir, jednak zakładając akwarium dysponowałem tylko takim. Myślałem o podmianie na drobniejszy ale dopiero gdy będę miał urlop, brak wolnego czasu. Oczywiście nurzańca przesadzę wedle wskazówek. Czasem 6 piskorków nie będzie za dużo na moje akwa?
Tyberiusz co miałeś dokładnie na myśli z tym "siepie"?

Znaczy, czy nie sypie się, nie traci tych igiełek Wink

CO2 moim zdaniem nie jest teraz potrzebne, masz malo wymagajace rosliny, obsada ok, zwir fajnie wyglada w takich kolorach ale moglby byc drobniejszt Smile dosadz troche niskich roslinzeby bylo bardziej roznorodnie Smile

60l brzankarium KLIK
112l ogólne Klik Przeszłość.
www.akwarystyka-miedziowa.pl

(23.11.2011, 22:18)michnik napisał(a):  masz malo wymagajace rosliny,

Poza kabombą, która wymaga mocnego oświetlenia Wink

Dlatego ja wyżej zadałem pytanie o jej kondycję.

Chcę dołożyć świetlówkę T5 24W, którą mam zamiar przymocować do świetlówki T8 za pomocą takiego wynalazku. Stosował już ktoś takie rozwiązanie? Obawiam się tego, iż świetlówka T5 pod własnym ciężarem będzie opadała (przekręcała na mocowaniu z T8) niebezpiecznie zbliżając się do lustra wody.

Kabomba rzeczywiście siepie sie trochęSmile i na 1/3 wysokości od dna zaczyna brązowieć.
Oczywiście wzbogacę zbiornik o nowe gatunki zielska. Siedzę w necie czytam, przeglądam i staram się znaleźć coś ciekawego, a zarazem dość łatwego i mało wymagającego w uprawie. Pojawia się odwieczny problem im więcej czytam tym mniej wiem i trudniej coś wybrać. Ostatecznie wybrałem takie rośliny jak limnofila bezszypułkowa, kryptokoryna wendta zielona, strzałka skrzydlasta, sitowie igłowate. Mam nadzieję że nie porwałem się zbytnio.

Widzę, że jeszcze nikt nie używał tych uchwytów do świetlówek i wychodzi na to, że będę pionieremBig Grin Na pewno podzielę się swoimi spostrzeżeniami na ich temat.
Znalazłem taki statecznik, który chciałbym wykorzystać do zrobienia dodatkowego oświetlenia w akwa. W związku z tym mam pytanie do znawców tematu czy będzie odpowiedni do świetlówki T5 24W?

Skocz do: