• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomocy , Rośliny nie rosną .

Może to ci pomoże:

"Makro elementy

Potas (K)
Objawy niedoborów:
- spowolnienie lub zatrzymanie się wzrostu roślin
- żółknięcie i brązowienie liści
- pojawianie się dziur w blaszce liściowej
- w przypadku minimalnych ilości potasu może występować odpadanie liści i gnicie łodygi

Objawy nadmiarów:
- występują rzadko, jednak w przypadku dużych nadmiarów może dojść do deformacji lub zamierania stożków wzrostu

Azot (N)
Objawy niedoborów:
- kolor liści blado zielony przechodzący w jasny żółty
- zmniejszenie rozmiaru blaszki liściowej
- w przypadku roślin krzewiących, małe krzewienie (mniejsza ilość łodyg)

Objawy nadmiarów
- nienaturalny dla rośliny ciemno zielony kolor liści

Fosfor (P)
Objawy niedoborów:
- kolor liści ciemno zielony lub przechodzący w fioletowy
- odpadanie liści
- gnicie końcówek liści
- przy wysokim N pojawienie się koloni zielenic

Objawy nadmiarów:
- przy niskim poziomie N pojawiają się sinice

Magnez (Mg)
Objawy niedoborów:
- żółknięcie wierzchołków i brzegów liści lub brązowienie liści
- w przypadku większych niedoborów może wystąpić odpadanie liści
- może dochodzić do deformacji młodych liści

Objawy nadmiarów:
- ogólnie uważa się za nieszkodliwy

Mikro elementy (niektóre na razie)

Żelazo (Fe)
Objawy niedoborów:
- spowolnienie wzrostu
- może dochodzić do zmniejszenia się rozmiaru blaszki liściowej
- żółknięcie młodych liści; w skrajnych przypadkach liść może przybierać barwę podobną do białej

Objawy nadmiarów:
- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziury (objaw zatrucia żelazem)
- może dojść do zahamowania wzrostu rośliny

Mangan (Mn)
Objawy niedoborów:
- żółknięcie liści
- możliwe pojawienie się biało-żółtych smug na liściach
- możliwe pojawienie się brązowych lub czarnych plam na liściach
- odpadanie liści

Objawy nadmiarów:
- brązowe lub czerwone plamy na liściach
- zahamowanie wzrostu korzeni
- w skrajnych przypadkach mogą pojawić się dziury w liściach

Miedź (Cu)
Objawy niedoborów:
- zahamowanie wzrostu
- liście w kolorze zielono-niebieskim
- brązowe lub białe plamy na liściach

Objawy nadmiarów:
- zahamowanie wzrostu pędów
- liście przybierają niebieski odcień
- czernienie korzeni
- brak krzewienia się roślin

Bor (B)
Objawy niedoborów:
- spowolnienie wzrostu
- zamieranie pędów i stożków wzrostu
- możliwe gnicie korzeni
- skrócenie międzywęźli
- biało-żółte plamy na liściach

Objawy nadmiarów:
- blado-żółte lub gnijące wierzchołki i brzegi liści
- dziury w kolorze jasno-pomarańczowym
- może występować odpadanie liści

Cynk (Zn)
Objawy niedoborów:
- skrócenie międzywęźli
- deformacja młodych liści
- skrajne niedobory powodują odpadanie liści
- obumieranie stożków wzrostu

Objawy nadmiarów:
- występują bardzo rzadko
- może dojść do spowolnienia wzrostu pędów przy normalnych rozmiarach blaszki liściowej"

Przy takim oświetleniu niedobory nie mają żadnego znaczenia. Nawet jakby nawalił tam mikro i makro niczym w metodzie EI to nic by to nie pomogło.

Jest to akwarium 112l (80x35x40), a pokrywa jest z starego 80l akwarium (widzę ,ze to jest najważniejszy problem także już nie długo zmienię ją na pokrywę dla tego zbiornika ). A świetlówki jakie kupić ,bo zapewne tam będą jakieś słabe ?.I poważnie zastanawiam się nad butlą co2 czy jakąś inną również skuteczną pomocą. Prosił bym jakieś komentarze dotyczące co2 oraz innych preparatów.

Przy standardowej pokrywie do 112 l. są dwie świetlówki po 18W każda (6500K). Proponuję dołożyć jeszcze jedną, a jeżeli chcesz podawać CO2, to nawet dwie.

W pokrywie 112 l. instalowane są świetlówki około 60 cm T8 o mocy jak mówiłem 18W, mocniejsze są tylko 20W, ale o już akwarystyczne i są 5 razy droższe. Plusem ich jest to, że niektóre, jak np. PowerGlo nadają fajnego efektu.

CO2 ci niepotrzebne. Jak już kupisz pokrywę, zacznij od mało wymagających roślin:
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html

Świetlówki firmy Hailea, tanie i dobre. Możesz połączyć Fresh Water z Red. Znajdziesz na allegro.

(06.11.2011, 21:45)Kondziu360 napisał(a):  Świetlówki firmy Hailea, tanie i dobre.

Czy ja wiem, czy one takie tanie, zwykłe Philipsa 10-15 zł Wink

Ale że dobre, to się zgadzam jak najbardziej.

Porównałem je do tych akwarystycznych typu Power Glo Tongue
Power Glo T8 30cm ~50zł
Hailea Fresh T8 30cm ~ 22zł...
Czuć różnicę Wink

(06.11.2011, 21:45)Kondziu360 napisał(a):  CO2 ci niepotrzebne. Jak już kupisz pokrywę, zacznij od mało wymagających roślin:
Chłopak pyta raczej przyszłościowo, więc skoro chce kupić lepsze oświetlenie to CO2 jak najbardziej sie przyda.

O CO2 i mocnym oświetleniu trzeba mieć pojęcie. Co mu one dadzą, jeśli nie będzie w stanie wykarmic roślin? Podejrzewam że nie umie zidentyfikować niedoborów, nie zna sie na nawożeniu. Lepszym wyjściem będzie normalne oświetlenie i mało wymagające rośliny. Z tego też można utworzyć kapitalne aranżacje, a nie każdy zbiornik musi być holendrem.

Bulkas Wiem że jesteś fanem Co2 ale do tego trzeba mieć pojęcie jak napisał Kondziu360 a kolega Kamil wcale takowego może nie mieć(*pojęcie -doświadczenie) pamiętasz jak rozmawialiśmy o moim zbiorniku też gorąco polecałeś Co2 i nawożenie, u mnie też tak było że roślinki żółkły i rozpadały się potem doszły jeszcze okrzemki, które potraktowałem chemią. U mnie to było powodem niedoświadczenia, pośpiechu i co za tym idzie niedojrzałego aQa czyli podstawowe błędy amatora, teraz dzięki poradom forum jest w miarę ok i wszystko się klaruje, u kolegi to zdecydowanie słabe światło i możliwe, że też niedojrzały baniaczek( Kiedy go zalałeś ), Bulkas skorzystałem z twojej porady o nawożeniu jak na razie wszystko działa jak należy, wodę podmieniłem i nie dodałem więcej chemii. Koledze radzę najpierw ogarnąć się z oświetleniem a potem zacząć nawozić no i może dosadzić jakichś roślinek szybko rosnących. Dał byś też jakąś fotę twojego baniaczka.

JESTEM NOWICJUSZEM, WSPARCIE WIEDZĄ MILE WIDZIANE

Skocz do: