• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[360l - Mój Podwodny Swiat] AdasDriver

zauwaz gdzie sa neonki na kazdym zdjeciu ? z boku chowaja sie dlaczego? bo masz zbyt jasny piasek ta plaza nie pasuje tutaj.
masz, miales problemy z okrzemkami glonami itd dlaczego wiesz? parametry wody masz ? kolezanka wyzej napisala postaw na dwa max trzy rodzaje roslin na poczatek , te przydenne roslinki nie maja szans na dluzszy okres czasu z twoim swiatlem i bez CO2 , szukaj szybko rosnacych i latwych zieleniakow.

obsada do poprawy , skalar 3 sztuki za malo kirysek to samo co najmiej 8, kup otoski na glony z 8 sztuk

filtr jakie masz wklady? podstawowe? pomysl o jakims mechaniku moze maly wewnetrzny
gdzie masz deszczownie z filtra nie widze.

ogolnie jest ok , ale jest tutaj cale mnostwo nie wiadomych dlatego byl problem z glonami.

(03.11.2011, 19:37)tomilondyn napisał(a):  zauwaz gdzie sa neonki na kazdym zdjeciu ? z boku chowaja sie dlaczego? bo masz zbyt jasny piasek ta plaza nie pasuje tutaj.
masz, miales problemy z okrzemkami glonami itd dlaczego wiesz? parametry wody masz ? kolezanka wyzej napisala postaw na dwa max trzy rodzaje roslin na poczatek , te przydenne roslinki nie maja szans na dluzszy okres czasu z twoim swiatlem i bez CO2 , szukaj szybko rosnacych i latwych zieleniakow.

obsada do poprawy , skalar 3 sztuki za malo kirysek to samo co najmiej 8, kup otoski na glony z 8 sztuk

filtr jakie masz wklady? podstawowe? pomysl o jakims mechaniku moze maly wewnetrzny
gdzie masz deszczownie z filtra nie widze.

ogolnie jest ok , ale jest tutaj cale mnostwo nie wiadomych dlatego byl problem z glonami.

Odnośnie neonków to polemizowałbym, na 2gim zdjęciu są wszędzie, zresztą zwróć uwagę ze ryby ogólnie podpływają ku górze jak za bardzo zbliżam się do akwa to już myślą że dostaną coś do wszamania. Smile
Odnośnie oświetlenia - pisałem ze już jedzie -i do tego co mam dojdzie 2x 54w T5 plus odbłyśniki.

Teraz ryby: - skalarów jest 5 nie dokupuje więcej ryb, bo chce iść w stronę Paletek..., a już przyjdzie mi się pozbyć mieczyków i molinezji.., ryby były kupione bo dzieciaki nie mogły się doczekać by się coś działo. Smile
otoski jak najbardziej będą, tyle że nie mogę ich na tą chwile dostać
Filtr- tak wkłady podstawowe, deszczownicy nie zakładałem ( wyczytałem ze spowalnia pracę filtra)., jest zwykła końcówka, która była też w zestawie. Testy też jadą:
http://allegro.pl/jbl-test-combi-set-ph-...87463.html
http://allegro.pl/jbl-test-gh-twardosc-c...55200.html
.. jak dojadą będę doprowadzał wodę do przyjęcia " głównych lokatorów".

neonki nie lubia jasnego podloza koniec kropka, do tego neonkow nie polecam do paletek a szczegolnie nie doswiadczonemu akwaryscie.

jezeli masz zwykle wyjscie z filtra to jak to jest skierowane? pytam bo w 360l przydaloby sie zeby woda sie troszke ruszala, jezeli nie to juz masz pierwsza podpowiedz dlaczego masz problem z glonami

no wlasnie chodzi mi o ten misz masz , widac ze masz jakis plan ale juz teraz pokazujesz zbiornik i dopisujesz to jedzie to bedzie to tam itd.
otoski beda , skalary odejda itd
wklady podstawowe na razie wystarcza jak podasz jakies pomiary wody bedziemy mogli powiedziec wiecej .

Ja bym początkującemu w ogóle nie polecał paletek, jak naprawdę się chcesz zająć ich trzymaniem w akwarium to bardo dużo się dowiedz, bo boli jak ci zginie neonek za ok 2zł a co dopiero paletka za 40-150zł

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

az tak do konca to nie , wbrew pozorom jak utrzymujesz dyscypline paletki sa latwe w utrzymaniu , ale jest kilka znaczacych powodow dlaczego np neonki z paletkami to mieszanka wybuchowa , chyba ze wiesz co zrobic a tutaj przydaje sie wiedza.
jak cos sluzymy pomoca

Mi ta plaża się podoba - myślę, że jak zarośnie to akwa [dajmy mu 5 mies] przy dobrym oświetleniu to zmienicie zdanie Smile

(03.11.2011, 20:50)tomilondyn napisał(a):  az tak do konca to nie , wbrew pozorom jak utrzymujesz dyscypline paletki sa latwe w utrzymaniu , ale jest kilka znaczacych powodow dlaczego np neonki z paletkami to mieszanka wybuchowa , chyba ze wiesz co zrobic a tutaj przydaje sie wiedza.
jak cos sluzymy pomoca

nie konkretnie my, tylko wielbiciele dyskowców, których jest paru naście na forum ;d

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju

(03.11.2011, 20:26)tomilondyn napisał(a):  neonki nie lubia jasnego podloza koniec kropka, do tego neonkow nie polecam do paletek a szczegolnie nie doswiadczonemu akwaryscie.

jezeli masz zwykle wyjscie z filtra to jak to jest skierowane? pytam bo w 360l przydaloby sie zeby woda sie troszke ruszala, jezeli nie to juz masz pierwsza podpowiedz dlaczego masz problem z glonami

no wlasnie chodzi mi o ten misz masz , widac ze masz jakis plan ale juz teraz pokazujesz zbiornik i dopisujesz to jedzie to bedzie to tam itd.
otoski beda , skalary odejda itd
wklady podstawowe na razie wystarcza jak podasz jakies pomiary wody bedziemy mogli powiedziec wiecej .
a więc tak... Smile.... wyjście z filtra:

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
czyli ruch wody mamy rozwiązany.... myślę ze dobrze jest, oczywiście mogę się mylić..9 jest skierowany mniej -więcej po przekątnej akwa
teraz kwestia :
" misz masz i tego ze już teraz pokazuje zdjęcia"... a więc...
przeglądam od dłuższego czasu przeróżne fora akwarystyczne jak i przeróżne akwaria.., i osobiście o wiele bardziej podobają mi się wątki, gdy są zakładane od samego początku.... są wtedy różnego rodzaju dyskusje, sugestie itd.... i dlatego pokazuje już swój..., -gdy był pusty..., bo inwazja glonów "zeżarła" rośliny.... itd... dzięki temu wspólnie popiszemy... może kiedyś ktoś wyjdzie na ten temat który dopiero zakłada i zobaczy jak to jest...,będzie wiedział czego może się spodziewać co ominąć... itp...

a jak dojadą testy, porobię i podam byśmy mogli wspólnie "obradować" co z tym zrobić..... bo czy nie właśnie między innymi po to jest takie forum...?
odnośnie otosków.., chyba jest problem by je kupić... :-(

(03.11.2011, 20:41)pawciotr napisał(a):  Ja bym początkującemu w ogóle nie polecał paletek, jak naprawdę się chcesz zająć ich trzymaniem w akwarium to bardo dużo się dowiedz, bo boli jak ci zginie neonek za ok 2zł a co dopiero paletka za 40-150zł

Dlaczego byś nie polecał paletek początkującemu..?... wydaje mi się ze wszystko zależy od podejścia...,. nie poleciałem do sklepu i kupiłem palety... tylko czytam..., i szykuje do tego zbiornik...., a kwestia "bo boli jak ci zginie neonek za ok 2zł a co dopiero paletka za 40-150zł" - zgadza się boli... ale choroby u ryb zdarzają się i u hodowców z długoletnim stażem i nie jesteśmy tego w stanie zmienić... co najwyżej starać się zapobiegać

(04.11.2011, 21:21)AdasDriver napisał(a):  
(03.11.2011, 20:41)pawciotr napisał(a):  Ja bym początkującemu w ogóle nie polecał paletek, jak naprawdę się chcesz zająć ich trzymaniem w akwarium to bardo dużo się dowiedz, bo boli jak ci zginie neonek za ok 2zł a co dopiero paletka za 40-150zł

Dlaczego byś nie polecał paletek początkującemu..?... wydaje mi się ze wszystko zależy od podejścia...,. nie poleciałem do sklepu i kupiłem palety... tylko czytam..., i szykuje do tego zbiornik...., a kwestia "bo boli jak ci zginie neonek za ok 2zł a co dopiero paletka za 40-150zł" - zgadza się boli... ale choroby u ryb zdarzają się i u hodowców z długoletnim stażem i nie jesteśmy tego w stanie zmienić... co najwyżej starać się zapobiegać

Może nie, nie polecał tylko bardzo poważnie się zastanowił. Poczytałem trochę o tych rybach i dowiedziałem się, że potrzebują miękkiej wody i dość specyficznej diety, a także temperatury 29-32 Stopni. Nie wiem czy przy takiej temperaturze wytrzymały by inne ryby . Chociaż jak mówisz, że dużo czytasz to czekam na aktualizację zbiornika już z paletkami ( oczywiście jak się do tego przygotujesz Smile ).
Życzę powodzenia Smile

Paweł

Skocz do: