Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[360l - Mój Podwodny Swiat] AdasDriver - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [360l - Mój Podwodny Swiat] AdasDriver (/showthread.php?tid=29518)

1 2 3 4 5 6

[360l - Mój Podwodny Swiat] AdasDriver - AdasDriver - 09.10.2011

Witam
Chciałbym zaprezentować moje pierwsze akwarium....
Każdy pokazuje piękne, ja pokażę jak jest pod górkę... Smile
A więc...
AKWARIUM
120x50x60
OŚWIETLENIE:
1x39W T5 SYLVANIA LUXLINE PLUS 6500K
1x39W T5 SYLVANIA AQUASTAR 10000K
FILTRACJA:
JBL Cristal Profi E1501
PODŁOŻE:
Manado naturalne podłoże do akwarium
Piasek kwarcowy
FLORA:
Hygrophila Thailand
Anubias Barterii
FAUNA:
3x glonojad
20x Neon innesa
2x mieczyk
2x molinezja
3x skalar
2x sum (Kiryśnik plamisty)
1x bojownik syjamski
A więc tak.... zaczęło się super....

Uploaded with ImageShack.us

.................
... a potem pierwszy błąd....
http://www.akwaswiat.net/glony-t-29300.html
i przyszły pierwsze problemy......

następnie były te glony: (Okrzemki)
http://www.glony.republika.pl/
nie robiłem w tym czasie zdjęć a szkoda...
następnie dużo pracy bo schodzi to paskudnie ciężko...
no i oczywiście nie obyło się to bez strat na roślinach ....
na tą chwile wygląda to tak:

Nowe rośliny są zamówione.., dodam jeszcze ze akwarium było zakładane z myślą o paletkach, lecz w między czasie dużo czytałem o tych rybach i ich hodowli i gdy dołączyć moje pierwsze starcie z podwodnym światem to już wiem ze na tą chwilę muszę się jeszcze dużo nauczyć... Smile zanim ruszę w kierunku tych ryb...., wiem między innymi od Was ze oświetlenie jest za małe, musi to jednak troszkę poczekać, bo już dość nieźle wykosztowałem się na te całe hobby. Akwarium zostało zalane ok 5 tygodni temu, w między czasie była ta przygoda, woda została wymieniona w ok 70% 3 dni temu, ale nadal nie jest krystalicznie czysta......

Ostrzeżenie:
nieregulaminowa nazwa tematu - 10%
100% = ban
Kejdi

RE: Mój Podwodny Swiat...... - Lastmale - 09.10.2011

60 cm wysokosci to juz nie lada wyzwanie,mam na mysli(oswietlenie)swietne korzenie.

RE: Mój Podwodny Swiat...... - Sebancisz - 09.10.2011

Taki "szczupak" ci się zmieścił a paletek nie możesz wrzucić ... ? Wink

Ładne, spore akwarium, jak dobrze liczę 360l. Jak na razie kamyki i plaża wyglądają troszkę sztucznie ale od ciebie sporo zależy jakie posadzisz rośliny i w jaki sposób je umiejscowisz. Efekt może być całkiem fajny.

RE: Mój Podwodny Swiat...... - apri cort - 09.10.2011

Za bardzo skupi łeś się na utrzymaniu plaży i sztucznie wyglądającego "płotka" z kamyczków, a zbyt mało na tym, co istotne, czyli roślinności i równowadze biologicznej w akwa.
Jakie były rośłiny na początku, które nie przetrwały inwazji glonów. Teraz anubiasa który został wykop z podłoża i przymocuj do któregoś drewienka.
Przy takiej wysokości akwa dobrze sięspiszą kryptokoryny aponogetonolistne i nurzaniec, te rośliny spokojnie sięgną do powierzchni i sobie pobiorą światełko. A jakie zamówiłeś rośłiny? Bo jeśłi jakiś zestaw na allegro to ani nie będziesz mieć ilości, ani jakości. Postaw na początek na dwa gatunki które podałam, nurzańcem obsadź tył zbiornika, on się jak wariat rozrasta tworząc ładne szpalery, a krypto wprawdzie wolno rosną, ale są bardzo dekoracyjne i idealne do wysokich zbiorników.

RE: Mój Podwodny Swiat...... - AdasDriver - 09.10.2011

(09.10.2011, 12:03)Lastmale napisał(a):  60 cm wysokosci to juz nie lada wyzwanie,mam na mysli(oswietlenie)swietne korzenie.
Zgadza się jeszcze muszę sporo światła dołożyć, korzenie wybierała moja Pani Smile .

RE: Mój Podwodny Swiat...... - apri cort - 09.10.2011

Tak jak napisałam, jeśli nie planujesz jakichś roślinnych delikatesów, to spokojnie to światło da radę.

RE: Mój Podwodny Swiat...... - AdasDriver - 09.10.2011

(09.10.2011, 12:04)Sebancisz napisał(a):  Taki "szczupak" ci się zmieścił a paletek nie możesz wrzucić ... ? Wink

Ładne, spore akwarium, jak dobrze liczę 360l. Jak na razie kamyki i plaża wyglądają troszkę sztucznie ale od ciebie sporo zależy jakie posadzisz rośliny i w jaki sposób je umiejscowisz. Efekt może być całkiem fajny.
No szczupak jest ogromny.. Smile.., wiem ze wygląda to zabawnie ale powolutku... dajmy mu czasu urośnie... Smile.., po paletkach było by już pewnie wspomnienie Smile , zgadza się 360 litrów
(09.10.2011, 12:18)apri cort napisał(a):  Za bardzo skupi łeś się na utrzymaniu plaży i sztucznie wyglądającego "płotka" z kamyczków, a zbyt mało na tym, co istotne, czyli roślinności i równowadze biologicznej w akwa.
Jakie były rośłiny na początku, które nie przetrwały inwazji glonów. Teraz anubiasa który został wykop z podłoża i przymocuj do któregoś drewienka.
Przy takiej wysokości akwa dobrze sięspiszą kryptokoryny aponogetonolistne i nurzaniec, te rośliny spokojnie sięgną do powierzchni i sobie pobiorą światełko. A jakie zamówiłeś rośłiny? Bo jeśłi jakiś zestaw na allegro to ani nie będziesz mieć ilości, ani jakości. Postaw na początek na dwa gatunki które podałam, nurzańcem obsadź tył zbiornika, on się jak wariat rozrasta tworząc ładne szpalery, a krypto wprawdzie wolno rosną, ale są bardzo dekoracyjne i idealne do wysokich zbiorników.

Zdaje sobie sprawę ze wygląda to sztucznie, ale myślę ze gdy problemy z wodą się skończą i będzie większa ilość roślin, to plaża i płotek nie będą już pierwszym planem który się rzuca w oczy.
rośliny były tylko te co wymieniłem i jeszcze wysoka trawa której nazwy nie pamiętam tyle ze było ich dużo więcej. anubias może być przyczepiony do korzeni??, nie musi być w ziemi.??
Rośliny które zamówiłem to:
-SAGITTARIA SUBULATA
-HETERANTHERA ZOSTERIFOLIA
-Hygrophila difformis
-LIMNOPHILIA SENSIFLORA
-ALTERNATHERA
-VALLISNERIA SPIRALIS TRAWKA
-Java Moss Mech Jawajski
Przy takiej wysokości akwa dobrze się spiszą kryptokoryny aponogetonolistne i nurzaniec, te rośliny spokojnie sięgną do powierzchni i sobie pobiorą światełko.

kryptokoryny aponogetonolistne- tej rośliny nie mogę nigdzie "znaleść- na allegro"
a nurzaniec a to - VALLISNERIA SPIRALIS - to nie to samo.? jeśli nie to zamówię
Ps.- kiedy mogę liczyć ze woda się wyklaruje, lub co mam zrobić.?

RE: Mój Podwodny Swiat...... - AdasDriver - 03.11.2011

Po kolejnych walkach z okrzemkami.... troszkę się zaczęło stabilizować...
dodatkowe oświetlenie ... 2x54w T5 jest w drodze Smile ... roślinki dojechały... jeszcze dokupię trochę - cladophora gałęzatka bo mi się bardzo spodobała... i zobaczymy jak to wszystko będzie rosło ..... Wink
fotki na dzień dzisiejszy... :

RE: Mój Podwodny Swiat...... - bomber82 - 03.11.2011

rewelacji nie ma.ale uczysz sie.

RE: Mój Podwodny Swiat...... - Bulkas - 03.11.2011

Plaża do mnie nie przemawia Big Grin
Ale ogólnie nie jest źle. Fajne korzenie.