• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Plan kupna baniaka - 54L

Z tymi plastikowymi pokrywami to faktycznie z niektórymi się zgodzę. Ja również spodziewałem się lepszej ich jakości. Mam w planach wymianę jej na belkę.

Koledzy mają rację, zastanów się nad małym kubełkiem, nie pożałujesz Wink

Ja tam nie narzekam na pokrywy z Wromaka. Oświetlenie jest w nich lipne, ale i tak i tak musiałem je wymienić. Reszta to plastik, co może być złego w plastiku? Ew. wkurzający może być fakt że w pokrywach 60cm brakuje kilku cm żeby upchnąć świetlówkę 55cm.

W samochodach też masz wnętrza wykończone plastikiem, a jednak w zależności od marki i rocznika diametralnie różnią się jakością Wink

Ale powiem Ci, że w pokrywie 80 cm również brakuje kilku cm (po może 2 cm na stronę) do upchnięcia T5 75 cm.

Bardziej niż o wygląd, bo to kwestia gustu, chodziło mi o przerobienie pokrywy do własnych potrzeb. Chcąc mieć te 0,5w/l musisz już kombinować. W dodatku ingerując w pokrywę tracisz gwarancję. Lepiej sklecić coś własnoręcznie coś co będzie odpowiadało naszym oczekiwaniom w 100%.
W tak małym akwarium szkoda miejsca na wewnętrzne filtry. Lepiej kupić mocniejszą kaskadę (ja bym brał FZN-1 lub aqua clear, sam mam model 300 w 112l) i zamontować prefiltr z gąbki a środek wypełnić jakimś wkładem bio. Tylko z kaskadą pojawia się problem... mianowicie trzeba pociąć pokrywę... Ewentualnie kubełek np. mini kani 120, niby za duża ale lepiej dorzucić te 20-30zł i mieć zapas w stosunku do modelu 80. Na wlot prefiltr z gąbki a do środka wkład bio i gotowe Wink

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

A po co na wlot prefiltr? przecież gąbka jest jednym z mediów filtracyjnych znajdującym się wewnątrz mini kani 120. Montując prefiltr ograniczamy przepływ i dodatkowo i tak trzeba grzebać w akwa co jakiś czas, żeby go wyjąć i przepłukać bo sie szybko będzie zamulał.

Dzięki założeniu prefiltra na wlocie możesz usunąć gąbkę wewnątrz filtra dzięki czemu zyskujesz więcej miejsca na wkłady bio. W innym wypadku cały syf zatrzymuje się w środku filtra i sobie tam gnije... a nie o to chodzi. No chyba, że chcesz co tydzień/dwa czyścić kubełek. Co prawda spowolni to trochę przepływ w filtrze ale właśnie po to jest ten zapas wydajności. A w akwarium i tak będziesz grzebał raz na tydzień/dwa żeby podmienić wodę, odmulić dno, przyciąć rośliny itp.

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

Prefiltr na kubełku to podstawa.
Ja na kaskadzie stosuje prefitr wcelu ochrony krewetek przed wciągnięciem. Dzięki temu od 4 miesięcy nie zaglądam do kaskady tylko co tydzień podczas podmiany płuczę prefitr. Nawet w 54 kubełek potrafi szybko się założyć resztkami roślinnymi itp.

Witam mam ten sam problem posiadam 54 l baniak a wewnątrz filtr - jakiś chiński badziew co 2 dni zapycha się, chodzi jak traktor, a woda i tak jest niezbyt klarowna. Muszę wymienić filtr tylko mam pytanie ile miejsca zajmuje zewnętrzny, jak się go montuje itp. jestem początkującym akwarystą a akwarium stoi w pokoju dziecka więc muszę rozważać bezpieczeństwo syna. Jeżeli możecie podajcie mi cichy wydajny model filtra wew i zew. dziękuję

(23.10.2011, 23:11)cinek1916 napisał(a):  W dodatku ingerując w pokrywę tracisz gwarancję.
A co ci z gwarancji na pokrywę? Plastik przestanie 'działać'?
Ja moją pokrywę z Wromaka przerobiłem po tygodniu jak tylko doszło oświetlanie nowe. Gwarancja nie ma żadnego sensu, bo tutaj się nie ma co zepsuć.

Namówiliście mnie na prostokątne akwarium. Głównym powodem było chyba to, że jak się zarysuje to można łatwo szybę wymienić i prosta pokrywa ma więcej miejsca na zamintowanie dodatkowej świetlówki.

Dzisiaj odwiedziłem dwa sklepy akwarystyczne we Wrocławiu i rozeznałem się mniej więcej w cenach akcesoriów, gatunkach ryb (bardzo ładne, białe kirysy były) i roślin. W najbliższym czasie zamówię akwa z pokrywą oraz matą amortyzującą.

Skocz do: