Plan kupna baniaka - 54L -
Gibson - 22.10.2011
Na wstępie, witam wszystkich zapalonych akwarystów.
Moja chęć na założenie akwarium dojrzała i postanowiłem ją zrealizować zaczynając od 54-litrowego baniaka tak na początek. Wybrałem takie:
AKWARIUM
POKRYWA OŚWIETLENIOWA Z LAMPĄ T8 14W
Chcę zacząć od tych mniej wymagających ryb i roślin, m.in. neony inessa, kirysy, krewetki i ew. bojownika syjamskiego. Jak na razie jest to etap planów. Miałbym w związku z powyższym kilka pytań:
1) Bardzo podoba mi się podłoże z bazaltu. Wyczytałem tutaj, że dla kirysów nie jest polecany, gdyż rybki mogą sobie pokaleczyć wąsy. Musiałbym się przerzucić na piasek kwarcowy, czy są inne rodzaje/gatunki oczyszczające dno i ściany akwarium, którym taki grys bazaltowy nie przeszkodzi?
2) Mniemam, że do łatwych w uprawie roślin nie będzie potrzebny żadny specjalistyczny substrat.
3) Takie oświetlenie będzie wystarczyło na początek czy będę musiał w najbliższym czasie kupić świetlówkę T8 z większą ilością mocy?
4) Ktoś z Was posiada tą pokrywę i wie może czy jest już przystosowana na filtr zewnętrzny?
Z góry dziękuję za pomoc.
RE: Plan kupna baniaka - 54L -
pawciotr - 22.10.2011
OPCJA SZUKAJ!!!!
Dużo szybciej Ci znajdzie odpowiedź wyszukiwarka, niż ktoś zdecyduje Ci odpisać po raz milionowy na tym forum.
Poczytaj trochę, a jak będziesz miał jakieś wątpliwości, i nie będzie już podobnego wątka to napisz
Temat do usunięcia .
Tyberiusz - 22.10.2011
Dlaczego od razu do usunięcie? Każdy zakładał akwarium i przechodził przez ten etap
rozumie, że jest cała masa takich tematów, ale bądźmy i my również wyrozumiali
Gibson, nie kupuj profilowanego. Zniekształca obraz.
Co do oświetlenia, to masz sporo opcji do wyboru.
1. Kupujesz pokrywę
a) zostawiasz z jedną świetlówką
b) dokładasz drugą świetlówkę
2. Robisz samemu pokrywę z jedną, bądź z dwiema świetlówkami.
3. Zakładasz belkę oświetleniową
AD Twoje 2. Substrat nie jest koniecznością, ale dobrze jak jest. Może być to jeden z gotowych, lub zwykła ziemia ogrodowa może "robić" za substrat, czyli całe akwarium poszłoby w stronę low-tech.
AD Twoje 3. 14W przy 54 litrach daje 0,26 W/l. co jest dość skromną wartością. 0,5 W/l. w ogólnych akwariach to jest taka przyzwoita liczba.
AD Twoje 4. Tak, pokrywy WROMAKa są z tyłu wyposażone w wypustki na kable i rury od filtra.
Kosciech - 22.10.2011
Najpierw to zastanów sie jaki masz budżet na ten Twój baniak. Moja rada jest taka, że lepiej coś kupić porządnego (np.filtr) i mieć spokój na lata niż pozornie oszczędzić i potem wydać 2x tyle. Jeśli moge podzielić się swoimi spostrzeżeniami bo też do wakacji miałem baniak 54L to po pierwsze kup normalny, prostokątny. Lepiej sie obserwuje podwodny świat bez zniekształceń jak napisał przedmówca. Ja miałem swoje 54L akwa na zwykłym żwirze rzecznym i przy oświetleniu 1x15W nie za bardzo mi chciały rosnąć rózne rosliny. No może poza cryptokoryną i anubiasami.
Ostatnio tak patrze na to moje puste akwarium 54L i chyba wystartuje z tym zbiornikiem ponownie jako drugim, bo główny mam 200L. I tak sobie siedze i przemyslam sprawy jak to rozegrać, żeby miało ręce i nogi i nie popełniać błędów z przeszłości. Nie lubie półśrodków bo z doświadczenia wiem, że to sie potem mści. Oto co wymyśliłem może również Tobie sie przyda:
1. podłoże - najprawdopodobniej dam na spód jakiś gotowy substrat i przykryje go wierzchnią warstwą brązowego piasku kwarcowego. Jak dasz substrat to rosliny będą nawożone od korzeni i być może choć częściowo zrekompensuje im to niedobory światła, lub zastosować na całość podłoża substrat
2. filtracja - mały filtr zewnętrzny typu eheim z serii ecco do małych akwariów lub jakiś aquael mini kani
3. oświetlenie - albo modyfikacja pokrywy i dodanie jednej świetlówki ( problem pewnie będzie z upchnięciem drugiego statecznika magnetycznego), albo wywalenie bebechów całkowicie (obecnie swietlówka T8 i statecznik magnetyczny) i zamontowanie statecznika elektronicznego na 2 świetlówki t5 gdyż mają mniejszą średnicę i łatwiej je umieścić w pokrywie.
Kirysy i bazalt to niedobre połączenie, nie wiem jak jest z otoskami czy im grys przeszkadza czy nie. ja polecam krewetki, bardzo fajne zwierzątka i pracowite. U mnie zjadły całą plagę krasnorostów do ostatniej nitki, chociaż one też najbardziej lubią piasek.
ps. prosze sie nie kierować moim starzem na tym forum. Od dłuższego czasu czytam ale dopiero niedawno się zarejestrowałem, a akwarium mam od wielu lat. Kiedyś byłem nieświadomy wielu rzeczy i bardzo dużo błędów popełniałem, zanim zacząłem czytać mądre wypowiedzi pasjonatów akwarystyki. Jesli coś źle napisałem to proszę o poprawienie mnie przez kogoś bardziej doświadczonego
Gibson - 23.10.2011
Co do profilowanego i zniekształcania, tak czytałem o tym, ale większość mówi, że w niewielkim stopniu. Po drugie bardzo mi się one podobają, a to 54L to tak na próbę jak na razie. Wybór rozważałem kilka dni czytając tematy i oglądając gotowe zbiorniki w sklepie.
O taką odpowiedź mi chodziło. Myślałem, że już będę musiał kombinować i montować drugą sztukę czy samemu 'sklejać' taką pokrywę.
Dzięki, że napisałeś iż te pokrywy WROMAK robi. Właśnie do nich napisałem w sprawie akwarium i pokrywy. Z pierwszej ręki pewnie będzie taniej i zostanie trochę funduszy na inne akcesoria.
Moje wątpliwości zostały rozwiane.
cinek1916 - 23.10.2011
W większości zgadzam się z przedmówcami.
Profilowane zbiorniki zniekształcają obraz. Dodatkowo pojawia się problem gdybyś chciał zrobić sam pokrywę.
Najpierw powinieneś się zastanowić jakie rybki chcesz hodować i dopiero do nich dobrać wystrój i warunki panujące w akwarium, rośliny, dekoracje, podłoże, filtrację, oświetlenie itp.
Oświetlenie strasznie słabe. Jak chcesz pobawić się z roślinami to musisz zamontować takie żeby wyszło przynajmniej 0,5W/l. W ogóle te plastikowe pokrywy nie przypadają mi do gustu. Mam takie w 25, 54 i 112l. Wszystkie musiałem przerabiać żeby dopasować do swoich wymagań. W końcu wylądowały w garażu a nad baniaczkami świeci oświatlenie DIY.
naprostuję jedną rzecz napisaną przez Kosciecha:
Cytat:Jak dasz substrat to rosliny będą nawożone od korzeni i być może choć częściowo zrekompensuje im to niedobory światła...
Żeby odbywała się fotosynteza rośliny potrzebują światła,nawozu i co2. Żadnej z tych trzech rzeczy nie można zastąpić inną z nich.
Jeżeli możesz to zainwestuj w większe akwarium chociaż standardowe 112l. Niby niewiele większe a możliwości w doborze obsady i urządzeniu o wiele większe. Łatwiej też utrzymać równowagę biologiczną. No i poza tym pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i za jakiś czas będziesz chciał większe akwarium
Kosciech - 23.10.2011
Zgadzam sie, że większy baniak to mniej problemów z równowagą biologiczną. Wiem, że substrat nie zrekompensuje w bardzo dużej mierze słabe oświetlenie (nie tak słabe), ale moim zdaniem pozwala jakoś egzystować roślinom przy odrobinie mniejszym świetle niż 0,5W/L. Wydaje mi się, że pozwoli również na mniejsze nawożenie słupa wody co nie jest bez znaczenia jesli ktoś dopiero zaczyna z akwarystyką i łatwo o duże błędy i momentalny zakwit glonów.
jeśli chodzi o wielkość zbiornika to sam start 54L może być. Koszty założenia są jednak mniejsze niż przy 112L a kolega dopiero złapał bakcyla i jak wystartuje to zobaczy czy to jest rzeczywiście hobby dla niego i zawsze z czasem postawi większy baniak. Sam mam 200L od 2 miesięcy i już kombinuje, żeby zamienić to na 450-500L, ale najpierw chciałem spróbować na mniejszą skalę i zobaczyć czy np. będe w stanie zadbać odpowiednio o rosliny żeby prawidłowo rosły itd.
Gibson - 23.10.2011
Wiadomo, w 54L nie zaszaleję, ale te popularne ryby będą akurat. Tak się składa, że dodatkowo podobają mi się. Na pewno wsadzę tam ławicę neonów inessa (10szt). Zdecydowałem się, na obecną chwilę, na piach, także mogę kupić kirysy, no i chcę kilka krewetek. Nie chcę inwestować w duży zbiornik, bo nie wiem czy się nie zniechęcę. Po drugie nie za bardzo miałbym gdzie postawić.
Słabe, dlatego chcę kupić 30W, będzie wtedy to ~0,56W na litr. W razie rozwoju roślin ew można domontować drugą świetlówkę, ale sądzę że nie będzie to potrzebne do powiedzmy moczarki, rogatka czy jakiegoś mchu. Jakbym się się wciągnął w hobby i zrobił remament w pokoju to wtedy kupię 2x większy baniak. Dodatkowo w tym roku szkołę średnią kończę, terminy gonią a na pryszły rok planowane jakieś studia.
Wybór litrażu wg mnie przemyślany. Kilka dni się zastanawiałem od czego zacząć i czy brać profil czy prostokąt. Początkowo miało być 30L. Stopniowo czytając opinie forumowiczów doszedłem do tego, że na razie może być to 54L.
Wygląd pokrywy? To prawda, kwestia gustu. Mnie nie przeszkadzają. Może dlatego, że naoglądałem się u znajomych i mnie tak nie 'straszą'.
Teraz rozważam wybór filtra. Zasnatawiam się nad Aquael FNZ-1 a Aquael Fan 1. Znów mętlik w głowie. Przy tym pierwszym obawiam się, że trzeba będzie kupywać jakieś kosztowne wkłady, ogólnie koszty eksploatacji. Przy drugim mniejszy problem, ale podzielone zdania co do modelu. Jedni piszą, aby brać Fan 1 (340L/h), inni 2 (450L/h), niewielka część nawet 3. Dla 54L wg producenta jest Fan Mini, jedynka jest od 60L.
Kosciech - 23.10.2011
Filtr kupuje sie zawsze z zapasem wydajności, oczywiście bez przesady. Ja bym kupił jakiś mały kubełek. wkłady są najczęściej w komplecie a częstotliwość czyszczenia filtra pewnie nie częściej niż raz na 4-6 miesięcy. ja w swojej 54L miałem filtr wewnętrzny aquaela fan1 plus, pomijam fakt, że to był tylko filtr mechaniczny to jeszcze trzeba było go co tydzień czyścić.
Bulkas - 23.10.2011
Może pomyśl nad Mini Kani 120?
Wewnętrzne to lipa, nie pchaj się w to bo będziesz żałował