15
(17.09.2011, 23:56)Tyberiusz napisał(a): Magda (jak przypuszczam
), u mnie harem bojowników i krewetki żyją w zgodzie, nawet krewetki za bardzo się nie boją bojków 
Niemniej zgadzam się, odsada kiepska, to rybki do większych zbiorników.
(17.09.2011, 19:42)locosabo napisał(a): Bojownik, mieczyki, ramirezki, razborki, danio, krewetki mnie tez interesuja i chetnie bym je widzial z nowa obsada. Tylko ktore by byly dobre ?
Mieczyki nie do tej pojemności akwarium.
Jak możesz podaj jaki masz sprzęt i fotkę akwarium 
No w litrażach takich jak ten, harem bojowników i krewetki to zupełna pomyłka. Odradzam wogóle tworzenie haremów bojowników poniżej 150l. U mnie w totalnie zarośniętym akwarium 80 litrowym samice urządzały regularne polowania na krewetki i gdybym nie zareagowała w porę może żadnej bym już nie miała. Także do akwarium w którym mają być krewetki polecam samca bojownika, rybę wolniej pływającą i bezpieczną w takim połączeniu.
Proponuję azjatycką, ciekawą choć dość prostą obsadę:
1x Bojownik syjamski
10x krewetki Amano/RC/Babaulti
10x Razbora hengela
4x piskorek sumatrzański
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.09.2011, 19:20 {2} przez
mcda-p.)
2
mcda-p nie zawsze tak sie zdarza jak w twoim przypadku każdy bojownik ma inny charakter ich reakcji na krewetki nie można przewidzieć ja bym na twoim miejscu gdybyś chciał mieć krewetki to spróbował kilka ich dać na próbę i obserwować czy coś im sie dzieje . U mnei akurat miałam erem bojownika i żadna z samic i samiec nie atakowały krewetek ; p
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.09.2011, 15:55 {2} przez
Sebas7.)
15
Sebas, bojowniki nie zawsze się tak samo zachowują, ale gdy mowa o haremie- ciężko mi uwierzyć że trafiłeś na 3 spokojne sztuki i to jeszcze zgodnie żyjące w 50l. W przypadku moich, z początku zdominowane samice uważałam za wręcz łagodne rybki (trwało to około 2 tyg); później zrobiły z samca ogryzek i ustalały hierarchię między sobą. O krewetkach przy tych żmijach nie ma nawet mowy ;/
28
mcda-p A jesteś pewny że to były samice ? Bo czasem sie zdarza że ryba wygląda na samice a nią nie jest.Mogły być to młode samczyki lub inna odmiana o krótkich płetwach u samców .
1
Witam
Jestem tutaj nowy i początkujący w akwarystyce. 2 tygodnie temu wystartowałem nowe akwarium 64l. W akwarium mam grzalłkę Eheim Jager 75W i filtr Eheim 2213 zewnętrzny. Planuję trzymać w nim neonki innesa/czerwone. Wrzuciłem do akwarium korzeń i ładnie zabarwil wodę na lekko herbaciany kolor. Czekam na dostawę roślin, które zamowilem online (anubias, cryptocoryne, trochę trawy na przód i kilka wysokich roślin na tyły.
Wiem, że zanim dodam rybki akwarium musi dojrzeć. Robię co tydzień testy wody w lokalnym sklepie akwarystycznym.
Chciałbym się dowiedzieć, ile neonków innesa, a ile czerwonych mogę trzymać, czy w takim litrażu jest szansa na parkę ramirezek razem z neonkami oraz co dać na dno jako ekipę sprzątającą?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
20
(23.09.2011, 21:50)Szymon Tokarczyk napisał(a): Witam
Jestem tutaj nowy i początkujący w akwarystyce. 2 tygodnie temu wystartowałem nowe akwarium 64l. W akwarium mam grzalłkę Eheim Jager 75W i filtr Eheim 2213 zewnętrzny. Planuję trzymać w nim neonki innesa/czerwone. Wrzuciłem do akwarium korzeń i ładnie zabarwil wodę na lekko herbaciany kolor. Czekam na dostawę roślin, które zamowilem online (anubias, cryptocoryne, trochę trawy na przód i kilka wysokich roślin na tyły.
Wiem, że zanim dodam rybki akwarium musi dojrzeć. Robię co tydzień testy wody w lokalnym sklepie akwarystycznym.
Chciałbym się dowiedzieć, ile neonków innesa, a ile czerwonych mogę trzymać, czy w takim litrażu jest szansa na parkę ramirezek razem z neonkami oraz co dać na dno jako ekipę sprzątającą?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Na dno najlepiej z 5 kirysków.Myślę ,że neonki w ilościach 20 sztuk ,a parka P.Ramireza mogły by być
300l ,,Ameryka Pł"
Pozdrawiam :D
24
(23.09.2011, 21:50)Szymon Tokarczyk napisał(a): Chciałbym się dowiedzieć, ile neonków innesa, a ile czerwonych mogę trzymać, czy w takim litrażu jest szansa na parkę ramirezek razem z neonkami oraz co dać na dno jako ekipę sprzątającą?
Witaj. W tym litrażu zrezygnuj z Neonów Czerwonych. Innesy są mniejsze i będą się lepiej prezentowały.
Parka Pielęgniczek Ramireza
12x Neon Innesa
5x Kirysek Panda / Lamparci
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.09.2011, 10:58 {2} przez
Kondziu360.)
15
(23.09.2011, 14:08)sanka8 napisał(a): mcda-p A jesteś pewny że to były samice ? Bo czasem sie zdarza że ryba wygląda na samice a nią nie jest.Mogły być to młode samczyki lub inna odmiana o krótkich płetwach u samców .
Hehe gdybyś widział co razem "robiły" to też byś miał pewność na 1000% że to był normalny harem tych ryb
Odnośnie tematu powyżej:
w 64l może być :
1+1x Ramireza
12x neon innesa
6x k. panda
6x otosek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.09.2011, 09:10 {2} przez
mcda-p.)
1
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Wybór padł na parkę Ramirezek
12 Neonków Innesa
6 kirysków
Jeszcze tylko chciałem się dowiedzieć, czy jak dodam otoski, to nie będzie za ciasno? Na razie glonów nie mam w ogóle
15
Spokojnie się zmieszczą, bez obaw.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.09.2011, 13:21 {2} przez
mcda-p.)