• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Witam
Posiadam akwa 72l..
Na ten czas jestem właścicielem:
4x Danio
1x parka gupików
1x parka brzanka
1x parka Mieczyk

Co można tu jeszcze dopuścić ?? Wink

Danio, Brzanka i Mieczyk odpadają. Danio i Brzanki są rybami bardzo ruchliwymi, potrzebują większych zbiorników. Mieczyk - < 200l.

Jeśli zbiornik jest gęsto zarośnięty, proponowałbym zrobić Azję.
1x Bojownik
15x Razbora Hengela
3x Cierniooczek Kuhla

Witam
Zaczynam dopiero swoją przygodę z rybkami i mam pytanie.
Posiadam dość nietypowy zbiornik 50 cm długość 30 cm szerokość i 55 cm wysokość - chciałbym prosić o pomoc w obsadzie. Wcześniej miałem mniejszy ok 50 litrowy (o podobnej wysokości) i zostało mi z niego:
5 neonków czerwonych,
2 kiryski spiżowe (samce)
2 kardynałki (tu wiem ze powinno być ich więcej)
4 gupiki (samce).
Proszę o podpowiedź co do obsady - czy może zostawić tak jak jest? Ze względu na wielkość tego akwarium wolałbym aby rybki nie mnożyły.
Moje drugie pytanie dotyczy gupików - ze względu na ich "wszędobylskość i ogólną ciekawość świata" czy mogą być trzymane ze spokojnymi neonkami? I czy w ogóle mogą być trzymane same samce, bo odnoszę wrażenie , że one się "zamęczą" gonitwami po akwarium.
Wiem, że moje pytania mogą doświadczonych akwarystów rozbawić ale wolę zapytać na forum niż w sklepie zoologicznym gdzie kiedyś sprzedano mi 15 litrowe akwa i do niego 12 rybek!!!

Liczbę Neonów Czerwonych zwiększ do 10.
Kirysek Spiżowy x5-6
Para Pielęgniczek Ramireza
Gupiki i Kardynałki propnuję oddać, tym bardziej że te drugie preferują niższe temperatury...

Czy zbiornik jest zarośnięty? Oświetlenie przy tej wysokości masz standardowe? W dziale 'pielęgnacja roślin' wisi spis niewymagających gatunków.

Fakt, ze światłem jest problem ale robię co mogę - rośliny mam mało wymagające i nie rosną zbyt szybko - ale cóż nic na to nie poradzę, bo ta wysokość swoje robi.
Dzięki za "dział pielęgnacja roślin" i poradę choć myślę, że kardynałki i dwa gupiki chciałbym zostawić bo są ze mną od początku i przeżyły całe moje "nabieranie doświadczeń" więc mam do nich sentyment. Przyznaję, że widzę, iż szalejące gupiki trochę burzą porządek neonkom ale po namyśle nie chce się ich pozbywać. Chętnie poczytam inne rady - pozdrawiam serdecznie

Witam od paręnaście lat mam w rodzinie akwarium i miałem tam szał. Masa, czyli około 100 gupików, 2 zbrojniki niebieskie i 2 kiryski spiżowe. Jednak wczoraj przeniosłem akwarium do swojego pokoju i pozbyłem się wszystkich gupików, ponieważ było ich za dużo, za szybko się rozmnażały i straciły kolory. Zastanawiam się nad założeniem nowej osady.
Posiadam akwarium 65x35x33 czyli 75 litrów. Do tego dwie roślinki, ale zamierzam dokupić. Na dnie nic nie mam też zamierzam zakupić. Posiadam filtr MAGI-380 o przepustowości 380L/H.
Z rybek to chciałbym jeszcze:
Molinezje lub mieczyka - 1 parę (wolałbym mieczyka)
Bojownik wspaniały - 1 samiec
Prętnik karłowaty lub gurami mozaikowe - 1 parę (wolałbym gurami)
Neon innesa - 5 - 10 sztuk
Kiryski spiżowe - 5 sztuk (2 mam)
Zbrojniki niebieskie - 2 (już posiadam)
Co o tym sądzicie ??

(05.08.2011, 01:41)kis85 napisał(a):  Molinezje lub mieczyka - 1 parę (wolałbym mieczyka)
I molinezja i mieczyk odpadają, zbiornik jest dla nich za mały.

(05.08.2011, 01:41)kis85 napisał(a):  Bojownik wspaniały - 1 samiec
(05.08.2011, 01:41)kis85 napisał(a):  Prętnik karłowaty lub gurami mozaikowe - 1 parę (wolałbym gurami)
Gurami odpadają, zbiornik jest dla nich za mały. Prętnik LUB bojowniki ok, ale trzyma się je w haremach jeden samiec na kilka samic.

(05.08.2011, 01:41)kis85 napisał(a):  Neon innesa - 5 - 10 sztuk
Ok.

(05.08.2011, 01:41)kis85 napisał(a):  Kiryski spiżowe - 5 sztuk (2 mam)
Ok.

(05.08.2011, 01:41)kis85 napisał(a):  Zbrojniki niebieskie - 2 (już posiadam)
Zbiornik za mały, odpadają.

W takim razie myślę, że zrobił bym tak:
Prętnik karłowaty - 1+2
Bojownik wspaniały - 1 + 2
Neon innesa - 10 sztuk
Kiryski spiżowe - 5 sztuk
Czy te ryby nie będą kłócić się ze sobą i czy dodać jeszcze coś?

I mam jeszcze pytanie czy jakbym zwiększył akwarium do 120l mieczyki, bojowniki, neonki, gurami, kiryski i zbrojniki nie kłóciły by się ze sobą. Bo chciałbym mieć właśnie taką osadę.

Witam to mój pierwszy post tutaj.
Akwarystyką interesuje się od niedawna, za sprawą sąsiada który to jest fanatykiem w tych sprawach. Zacząłem oczywiście przykładowo bez żadnej podstawowej wiedzy, sąsiad zmieniając obsadę oddał w moje ręce 2 molinezje (bodajże black molly ale nie jestem pewien) mówiąc że, albo je wezmę albo jego pielęgnice je zamęczą. Więc wyciągnąłem stare akwarium sąsiada (15 litrów), tak wiem pewnie odezwą się głosy ,że to męczenie rybek itp ale wątpię żeby u sąsiada miały lepiej. Z racji małego zastrzyku gotówki postanowiłem kupić jakiś więksiejszy baniaczek padło na 63 litrowy, niestety zastrzyk był na tyle mały, że nie posiadam do niego pokrywy z oświetleniem na razie daje rade zwykła lampka 40W. W planach mam zrobienie własnej pokrywy ze świetlówkami i nocnym LED.

Akwarium 63l wymiary: 60dł-30sz-35wys
Filtr to spadek po sąsiedzie Aquael FAN-1 300l/h.
Flora jak na razie to MICROSORIUM PTEROPUS sztuk jedna.

Fauna zaś:

-3 samce, 3 samice molinezji plus kilka młodych (o dziwo w tym małym zbiorniku świetnie się rozmnażały)
-7 neon innesa (było 10 ale 3 wpłynęły tam gdzie nie trzeba, ale udało mi się wyeliminować ten problem)
- 4 kiryski w tym jeden albinos
- 4 danio czerwone (wiem zbiornik za mały ale kupiłem pod wpływem impulsu strasznie mi się podobały)

A więc co moi szanowni guru radzicie? Co dołożyć? Bo to że molinezje się nie nadają tutaj to wiem, będę próbował wymienić je w zoologiku, z tym, że raczej od razu tego nie zrobię bo i sprzedawcy niechętnie przyjmują rybki bynajmniej tam gdzie jeżdżę to jest Kraśnik, Ostrowiec Świętokrzyski. Czy to akwa jest naprawdę takie nieodpowiednie dla DANIO? ZAZNACZAM ŻE NIE MAM 12 LAT I NIE MAM OCHOTY POPEŁNIAĆ BŁĘDÓW TAKICH JAK Z MOLINEZJAMI W 15 LITRACH Smile Dzięki z góry za rady. Moderację proszę o wyrozumiałość, zawsze można mnie skarcić na privie niż publicznie wychłostać Wink

EDIT: dodałem zdjęcia.

http://img69.imageshack.us/img69/142/p1010107kopia.jpg
http://img594.imageshack.us/img594/4865/...8kopia.jpg

Witam ja mam akwarium:

- ok 90 litrowe
- z racji iż jest to stare akwarium nie standardowe nie mam do niego pokrywy więc oświetlenie mam na belce
- akwarium dosyć mocno zarośnięte po bokach

obsada:

- Molinezja żaglopłetwa samiec (samica mi zdechła i właśnie tu pytanie za chwilę)
- Czarna molinezja samiec
- 5 neonków innessa
- około 8 gupików
- 2 samce mieczyka i 3 samice (tu też zaraz pytanie)
- glonojad

I tak mam 2 filtry:
http://www.aquariums.ltd.uk/Images/Acces...LTER1L.JPG tego typu jeden z przepływem do 320 l/h drugi trochę mniejszy został po błędnym ocenieniu potrzeb do akwarium.

Temperatura w akwarium regulowana grzałką wynosi 26 stopni.
ph wody około 7,5 KH jakoś w okolicach 10.

Zamontowane mam woreczki zooleka przy filtrach do obniżenia KH i GH.

Teraz przejdźmy do pytań

a) czy taka obsada nie jest szkodliwa? Mieczyki mnożą się jak szalone do raz oddaję narybek znajomym.
b) Samice molinezji mi zdychają w niewyjaśnionych okolicznościach samiec żyje normalnie, neonki i mieczyki też nie widzę przeciwwskazań. I pytanie może ktoś wie co u mnie może być nie tak że te samice tak padają bo szkoda mi kupić nową żeby się męczyła.
(odpowiem od razu czarna molinezja żyję z rybkami w zgodzie)
c) Mieczyk jeden zrobił się tak grubaśny że przesiaduje głównie na dnie tylko wypływa zjeść (przekarmienie czy coś może być z nią nie tak?
d) czy oddać jednego samca mieczyka bo one trochę jednak się nie lubią potrafią się ganiać na wzajem.

Dziękuję i prosze o pomoc.

Skocz do: