• 2 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[63l] Low-tech by Ruski

Witam.
Przedstawiam wam mój pierwszy baniaczek z którego mimo kilku wad jestem bardzo zadowolony.
Zaczęło się od licytacji na allegro (mógłbym powiedzieć że licytacja była zacięta i cudem udało mi się dopiąć swego), ale byłem jedynym licytującym i wziąłem go za cenę minimalną Big Grin. Co prawda jest trochę zarysowany co zauważyłem dopiero w domu, no cóż nie można mieć wszystkiego za nie wiele. Przez 2 dni w akwarium znajdował się korzeń ale szybko się go pozbyłem bo strasznie barwił wodę, po kilku podmiankach jest lepiej i teraźniejszy stan mi pasuje.

Oświetlenie:
- 15W AguaGlo,
- 15W SunGlo,

Filtracja:
Nie mam pojęcia, ale daje radę.

Ogrzewanie:
- hailea aquarium z termostatem,
-Temperatura 24 stopnie.

Tło
-czarna folia,

Podłoże:
- ziemia ogrodowa
- Piach gruboziarnisty (pospółka).

Nawożenie
- na razie brak i tak zapewne zostanie;

Ozdoby:
-kamień

Flora:
-Fissidens Fontanus
- Subwassertang
- Limnobium
- Rotala Indica
- Fissidens Mini
- Marsilea
- Eleocharis vivipara
- Hedyotis Salzmanni
- Bacopa australijska
-inne...

Fauna:
- 3x kirys spiżowy,
- 2x molinezja słoneczna, (tymczasowo)
- 2x prętnik karłowaty
- 15x krewetka babaluti
- 1x krewetka filtrująca
Mam zamiar dokupić ok 10 neonków i harem pielęgniczek kakadu.

Zdjęcia:
01 lipca- zalanie akwarium.

20 lipca- stan obecny. Zdjęcia wykonywane telefonem więc proszę o wyrozumiałość.

i kolejny Low-Tech! Gratulacje.
ładnie się zapowiada.

No no, 3 tygodnie a efekt spory Smile
Czy to na 5 zdjęciu to aby nie willow moss?

Dokładnie tak, mam 4 rodzaje mchów.
Rośliny rosną w zastraszającym tempie, po jakimś 2 tygodniowym postoju od założenia akwarium z każdym dniem pną się coraz wyżej. Jedynie mchy nie rozrastają się tak jak bym chciał.
Może przycinka tych roślin dostających tafli wody?

Nom, warto by przyciąć i zagęścić trochę. Jak rośliny w tym tempie będą się pnąc to niedługo będziesz cierpiał na klęskę urodzaju Smile

Czy ktoś wie co to za roślina i jak ją przycinać?

Nadwódka szerokolistna chyba.
Ja bym jej nie ruszał tylko chwilę jeszcze poczekał. Powinna ci wypuścić nowe roślinki nie długo przy podłożu.
Rośnie bardzo gęsta i dekoracyjna.

odcinasz tak tradycyjnie ( to co za wysokie odcinasz i wsadzasz do żwiru)

Akwa raczej bez zmian, proponujecie coś dodać? chciał bym dosadzić więcej roślin, ale w sumie nie wiem gdzie bo już raczej miejsca nie ma. Chyba trochę za małe me akwa na gąszcz roślinny Big Grin

Modyfikujesz zdjęcia w jakimś programie? Albo masz za mocne oświetlenie.Bo są strasznie jaskrawe..

Ja bym nie dodawał już żadnych roślin bo będzie za ciasno jak się rozrosną. Poczekaj aż te urosną....
Co do obsady pielęgniczki kakadu w 63l to zły pomysł jeszcze z prętnikami.

-.-'

Z pielęgniczek zrezygnowałem i zapomnialem zaktualizować pierwszego postu. Akwarium stoi blisko okna i świecą w nim dwie świetlówki do tego aparat nie jest najwyższej jakości więc raczej to wina tego.
Więc będę czekał aż urosną Big Grin

Skocz do: