• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[170l - ogólne] moje pierwsze akwa na ziemi. pytania

Jako że to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich forumowiczów.
http://allefree.pl/galeria/316778/2
pod Tym adresem akwarium jakie udało mi się dzisiaj założyć.
Pytanka do Was - co zmienić ?
czy roślinki są dobrze posadzone ? wiem że trzeba przestawić tą która jest przy wlocie do filtra.
Co zmienić itp bardzo chętnie poczytam opinie innych.

Dane akwarium:
- 170l
- filtr eheim 2224 - czy wkładać do niego węgiel aktywny ? włożyłem naradzie oprócz ori wkładów watę perlonową a na wylocie dyfuzor
- grzałka jakaś 300W z termostatem
- podłoże ziemia ogrodnicza mniej więcej wg http://www.akwarium.net.pl/forum/roslin ... -po-kroku/
na to podłoże żwir z górskiej rzeki gotowany i płukany może jeszcze będzie koło granitów trochę bazaltu.
- korzeń kupiony w sklepie
- oświetlenie to 1 świetlówka chyba 30W bo już nieczytelny napis będzie druga ale już dzisiaj nie dałem rady kupić.

Akwarium kupiłem używane - cały komplet z Niemiec.

Co myślicie o oświetleniu LED ?? miałem zamiar kupić 5m taśmy led zimnej i cieplej i przykleić do pokrywy.

Jaka obsada do tego ?
mam jednego glonojada ze starego akwarium 35l
parametrów wody nigdy nie badałem a wodę mam z własnego ujęcia niezbyt twardą bo w czajnikach nie ma kamienia
w małym akwarium nie było problemu z rybkami gurami żyły max 3 lata
chciałbym takie rybki które żyją dłużej niekoniecznie zależy mi na ich rozmnażaniu bo niezbyt mam na to czas.
pozdrawiam i czekam na opinie

po pierwsze to nie wiele widać na zdjęciach.
Zgaś światło w pomieszczeniu i zrób zdjęcia bez lampy.
Czy planujesz żeby to był low tech?
Co to za skały z przodu?
Dodaj lepsze zdjęcia bo naprawdę mało widać.

skały to chyba granit reszta to z potoku górskiego
tak to ma być low tech

(24.07.2011, 23:37)hugojugo napisał(a):  skały to chyba granit reszta to z potoku górskiego
tak to ma być low tech

jak na start w low-tech to masz trochę roślin za mało.

Cytat:mam jednego glonojada ze starego akwarium 35l
parametrów wody nigdy nie badałem a wodę mam z własnego ujęcia niezbyt twardą bo w czajnikach nie ma kamienia
w małym akwarium nie było problemu z rybkami gurami żyły max 3 lata

po pierwsze nie pisz czegoś takiego , gurami w 35L???? poważnie do tego glonek też???

światło 30w to dużo za mało potrzebujesz min 60 to ci da około 0.39w/l

rośliny wyglądają na "wymęczone" ale to może być powodem słabego światła
lub brak im żelaza ( ciemne plamy na liściach) może nie ma też makro i mikro chyba że robisz low-tech
ogólnie nie jest żle , jak by się rozrosło będzie ładniej

PH jest ciężko oceniać po kamieniu w czajniku Smile

witam dzisiaj kopiłem test kropelkowy na ph i twardość z firmy SUM
wyniki PH 6,5-7 tak pomiędzy
twardość skala niemiecka to 14-16 stopni.
dzisiaj dokładam zwykłą świetlówkę 30W
niestety gurami miałem w baniaku 35l
w okolicy sprzedawcy sprzedają to co ktoś chce a nic nie mówią o warunkach w jakich należy hodować dany gatunek. Teraz wiem że dla gurami to z 60-80l potrzeba.
Roślinki wymęczone bo kupiłem i nie wsadziłem przez kilka dni, tylko leżały w wodzie, a część roślinek z allegro i takie już umęczone przyszły.
DO admina czy zakładać nowy wątek o obsadę czy kontynuować w tym ?

Cytat:wyniki PH 6,5-7 tak pomiędzy
twardość skala niemiecka to 14-16 stopni.

strasznie twarda woda , musisz uważać na to zacznij stosować coś na zmiękczenie

czytałem że przy low-techu ma być twarda woda. mogę dolać z wodociągu - jest miękka.
po jakim czasie wpuścić ryby ?
skoro dla roślin potrzeba CO2 to chyba kilka sztuk po 2-3 dniach można wpuścić ?

no skoro lecisz na low tech może tak zostać chodź i tak jest na granicy 15 TwO to wysoko , ale z low tech nie jestem zbytnio obeznany wiec może niech się wypowiedzą bardziej obeznani w temacie

Cytat:skoro dla roślin potrzeba CO2 to chyba kilka sztuk po 2-3 dniach można wpuścić ?

ze po 2-3 dniach od zalania? chyba zwariowałeś

Skocz do: