• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

Gwarancji nikt ci na nic dać nie może, ale moim zdaniem temperatury bać się nie trzeba.
BTW. Co robią Mieczyki i Kosiarka w 54l?

Normalnie sobie żyja i pływają.Smile

Witam

mam 2 lub 3 neonki chore na ospę wczoraj robiłem podmianę 25% i dałem sól akwariową i podkręciłem na noc temp na 33C rano woda miała jakieś 32C i obniżyłem znowu do 28

co mam dalej robić cierpliwie czekać czy stosować chemie typu CMF z tropikala??

Dane zbiornika:start 17 czerwca
160L 80x40x50 oświetlenie w sumie jest chyba 110 (sylwania 865 24w, philips 965 24w, poweg-glo 18w, philipd td-l 20w, i philips 865 24w )
bez co2
na razie nie nawożone
podłoże JBL Manado i na spodzie JBL AquaBasis
filter jbl e900 z wkładem ceramicznym i jakiś mały pierdzik wew
ph około 6,5
temp utrzymywana wcześniej 24grzałka ale 26 sie samam narazie utrzymujeTongue

13 gat roślinek
3xskalar
26xneon inesia
2xramirez
9xotosek
2slimaczki

pozdrawiam

Ja na Twoim miejscu humanitarnie uśmierciłbym te chore ryby - masz ich dużo, gorzej będzie jak w wyniku zabiegów leczących padnie połowa obsady lub więcej.

-------------------------------
Co Ty za głupoty znowu wypisujesz. Czy matka by Cię zabiła z powodu owsików albo grypy.
Ospa to nie śmiertelna zaraza.

Eeee tam uśmiercił. Daj je do osobnego zbiornika jak się boisz i zapodaj najlepiej Sera Costaforte i po problemie.Nie powinieneś tej soli dawać . Możesz też dać ZIELEŃ lecz ja polecam Sere.Rybom nic się nie stanie . W moim zbiorniku ospy nie było już po 2 dniach Smile

In Extremo 4ever !

Sony PS 4ever ! - konsole Sony są świetne :)

(19.07.2011, 22:33)Devil napisał(a):  Eeee tam uśmiercił. Daj je do osobnego zbiornika

tutaj się zgadzam z przedmówca i stosuj to co stosowałeś powinno się udać.

witam

coraz bardziej zastanawiam się nad jakąś chemią bo kropeczki na neonkach nie ustępują temp już nie będę tak mocno podnosił bo mam narybek gupika w kotniku a na razie nie mam ich gdzie przenieść więc chyba podejmę kuracje cmf tropikala albo sery jak kolega pisał
ale czy nie uśmiercę narybku gupika??

pozdro

Nie masz jakiegoś pojemnika na te rybki ? Właśnie nie mam pewności co do narybku ale weź kup tą Sere i nie CUDUJ bo wreszcie coś padnie ! Dla reszty ryb to zadziała raczej zapobiegawczo według mnie Smile

In Extremo 4ever !

Sony PS 4ever ! - konsole Sony są świetne :)

przeniosłam samice gupika do kotnika bo miała się kocic,w miedzyczasie własnie zauważyłam białe plamki i osłabienie,nie chce jeść i ledwo pływa a właściwie unosi się w kotniku,jaka jest szansa że pozostałe ryby tego nie złapały? dodam że jeszcze nic u nich nie zaobserwowałam. Jak temu zapobiec?

po sprawie-padła. jak uchronić resztę rybek?

Skocz do: