• 10 Głosów - 3.7 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie ZBROJNIKÓW (glonojadów), ikra i narybek

Jak nie ma innych ryb to nie ma czego pilnować, samiec powinien wachlować ikrę ogonem żeby ją bardziej natlenić. Zrób tak żeby woda w tym akwarium była dobrze natleniona i skieruj wylot filtra na ikrę (ale tak żeby jej nie zruszyło, delikatnie niech na nią woda leci). Prawdopodobne że będzie wtedy wszystko ok.

Ten samiec nie może być w takim akwarium, tak jak bym wsadził neonka (2cm długości) do naczynia o długości 5cm (długość kciuka), albo skalara (15 cm długości) do akwarium 25l (40x25x25cm).

Ok dzięki wielkie że tak szybko mi pomogłeś. W tym momencie samiec wachluje ikrę. A jak będzie znowu coś nie tak to zrobię tak jak mówiłeś z tym filtrem albo kupię napowietrzacz i ustawie go blisko ikry.

Witam
Samiec sumiennie dzień trzeci pilnuje i wachluje złożoną ikrę. Proszę o informację czy przenosić jajeczka do ''kotnika'' czy też zostawić w zbiorniku ogólnym? Obawiam się ze ta wielka ilość narybku stanie się posiłkiem dla pozostałych ryb, czyli: 2 duże gurami, dwie dorosłe samice mieczyka, duża molinezja i 5 małych, 5 zwinników oraz 3 neonki. co zrobić?

wiesz ikry raczej nie można wyciągać ze zbiornika.Może lepiej te wszystkie duże ryby z neonami
przenieś ale zostaw glonojady żeby pilnowały ikry

Witam. Glonojady Złote (Albinosy) złożyły już 2 raz ikrę. Z jajeczek wyszły i za 1 i za 2 razem czarne zbrojniczki niebieski i nie było żadnego złotego. Dlaczego tak się dzieje? I czy można jakoś wpłynąć na to żeby wyszły Albinoski? Glonojadki mają ok 7,8cm.

Dzieje się tak, bo kolor czarny jest dominujący, wszystkie inne kolory to cechy recesywne. Był taki koleś Mendel, on sporo o tym pisał ale akurat nie u nas na forum

Gregor Mendel to nie ten z LFA Big Grin
Wink 

Witam Big Grin
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam kilka pytań dotyczących moich glonojadów. Big Grin
Posiadam zbrojniki o wymiarach: Samice: 7 cm i 8 cm. Samiec: 11 cm.
1. 2 dni temu samica złożyła ikrę i samiec się nią opiekuje; kiedy będą małe "glonojadki"?
2. Czy samiec, który opiekuje się ikrą w grocie musi wachlować na niej czy może obok?
3. Po czym mogę rozpoznać, że samica jest kotna?

Proszę o dobre rady i odpowiedzi Big Grin

Dziękuję Smile

Więc tak:
1. po około tygodniu od złożenia ikry
2. On wie co ma robić Tongue ważne żeby tam gdzie jest ikra był lekki ruch wody (dotlenianie) i właśnie to wachlowanie ma to na celu.
3. To jest ciężko rozpoznać. Zbrojniki najczęściej trą się po większej wymianie wody( symulacja pory deszczowej)
Poszukaj w google, tam masz wszystko pięknie opisane. To nie jest wielka filozofia.. Smile

ps. w jakim litrażu trzymasz ten harem zbrojników ? I z jaką obsadą ?

Dzięki Smile
Posiadam akwarium 50 l w obsadzie: 2 tygodniowe mieczyki - 8 i małe gupiki endlera - 4. Big Grin

Skocz do: